on

Alegerea bradului de Craciun: artificial, natural taiat sau in ghiveci?

13 decembrie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Miros de brad, colindatori si fulgi care cad fara oprire! O imagine frumoasa, una pe care o asteptam cu drag si care ne aduce aminte de copilarie. Impodobirea bradului este un moment asteptat atat de cei mici, cat si de cei mai mari.

Bradul, un simbol important al sarbatorilor de iarna, trebuie ales cu mare grija. Ce optiuni ai la dispozitie?

Brad artificial

Daca vrei sa scapi de grija achizitionarii unui brad an de an, bradul artificial este cea mai buna varianta si a devenit din ce in ce mai cautat. Pe piata vei gasi multe optiuni, de la brazi obisnuiti, pana la brazi argintii sau aurii. Avantajul cel mai mare al bradului artificial este ca il poti folosi mai multi ani. Nu iti fa griji in privinta mirosului, poti folosi cateva crengute de brad natural sau chiar spray cu miros de brad. Daca decorarea bradului nu este punctul tau forte, pe piata vei gasi si brazi gata impodobiti.

Brad natural taiat

Nimic nu se compara cu mirosul de brad verde. Desi este alegerea traditionala de Craciun, de ceva timp a inceput sa nu mai fie atat de populara. Daca doresti sa contribui la protejarea mediului inconjurator te vei gandi de doua ori inainte de a achizitiona un brad natural taiat. Marele dezavantaj al bradului natural taiat este faptul ca nu va rezista o perioada foarte lunga de timp, mai ales daca este tinut in casa la caldura, dar mirosul pe care il aduce in casa este unul foarte greu de egalat.

Brad in ghiveci

Bradul in ghiveci a devenit o varianta tot mai cautata, acest lucru se datoreaza faptului ca poate fi replantat. Bradul in ghiveci arata foarte bine, are mirosul specific si este o varianta ecologica.

Ai ales un brad in ghiveci? Felicitari! Dar nu uita ca el are nevoie de o atentie mai deosebita, mai ales daca doresti sa il replantezi.

Cum se realizeaza aclimatizarea si intretinerea unul brad in ghiveci

Un brad pe care doresti sa il replantezi la finalul iernii nu trebuie sa depaseasca inaltimea de 1,50 metri. Deoarece dupa aceasta limita arborele devine sensibil la replantare.

Nu te grabi sa il bagi in casa la caldura, bradutul are nevoie de o scurta perioada de aclimatizare. Este recomandat sa fie tinut la intr-un loc racoros (balcon, magazine, garaj), dar totusi ferit de temperaturile de afara.

Un brad in ghiveci nu trebuie tinut in interior mai mult de 10 – 12 zile, trebuie ferit de orice sursa de caldura si pozitionat intr-un loc bine luminat. De asemenea, trebuie sa te asigur ca bradul are apa suficienta, farfuria de sub ghiveci nu trebuie sa fie niciodata goala.

Sfaturi de replantare

Dupa maxim 12 zile, bradul trebuie depozitat din nou pe balcon, magazine sau garaj, parte dintr-o noua etapa a aclimatizarii, cea de la interior la exterior. Apoi, acesta poate fi replantat in primavara, intr-o zi cu temperaturi pozitive.

Brazii, in general au radacinile intinse la suprafata pamantului si nu in adancime, astfel ca replantarea devine absolut necesara. Asadar, pentru a incepe aceasta operatiune, intr-o zona cel mult semi-acoperita de umbra, trebuie sapata o groapa suficient de mare incat sa poate cuprinde toata radacina arborelui. Solul in care urmeaza sa fie asezat bradul trebuie sa fie bine drenat, iar daca pozitia in care va fi plantat se afla si intr-o usoara panta, amplasarea va fi aproape perfecta.

Bradul trebuie asezat cu grija in groapa sapata, dupa care peste radacini va fi turnat un amestec de pamant si apa, la care trebuie adaugat si un fertilizator. Puietul proaspat plantat va trebui udat apoi constant, insa nu si in cazul in care vremea se schimba brusc, iar temperaturile redevin negative

Daca ai rezolvat "problema" bradului poti trece la partea mai placuta, si anume: impodobirea lui. Spor si succes.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Brazii nergri iau locul celor verzi sau albi Brazii nergri iau locul celor verzi sau albi
Decoratiuni de Valentine's Day Decoratiuni de Valentine's Day
Detaliile decorative care fac diferenta Detaliile decorative care fac diferenta
Mozaicul ca forma de arta Mozaicul ca forma de arta
Jaluzeaua - secretul unui interior complet Jaluzeaua - secretul unui interior complet
Tapet de caramida - decor pentru holuri, coridoare, bucatarii Tapet de caramida - decor pentru holuri, coridoare, bucatarii

Vezi mai multe articole