on

Alegerea dezumidificatorului – Ghid practic

10 octombrie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Nivelul de umiditate dintr-o locuinta trebuie sa se situeze in intervalul 45-55%, cand acesta depaseste 60% confortul, dar si sanatatea persoanelor care locuiesc in locuinta, precum si aspectul si rezistenta pieselor de mobilier vor avea de suferit.

Ce este si cum functioneaza un dezumidificator

Dezumidificatoarele sunt aparate special create pentru a regla cantitatea de apa dintr-un spatiu. In functie de dimensiunea imobilului, de nevoi si preferinte, poti opta pentru un dezumidificator casnic sau unul profesional.

Principiul de functionare este asemanator cu cel al unui compresor de aer conditionat. Practic umiditatea din spatiul in care dezumidificatorul este montat trece prin agentul frigorific al acestuia si se transforma in lichid ce va fi depozitat mai apoi in rezervorul de apa al dezumidificatorului. Aerul va trece in continuare prin partea cea mai calda al aparatului ,iar apoi va fi eliberat in locuinta.

Temperatura din casa este una confortabila, de unde stiu cand si daca am nevoie de un dezumidificator?

Exista numeroase semne care te vor ajuta sa iti dai seama cand si daca ai nevoie sa iti cumperi un dezumidificator. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa te uiti prin casa si sa le remarci. Primul lucru pe care ti-l recomandam sa il faci este sa masori umiditatea din mai multe locuri de casa, daca ea depaseste 60% este cazul sa iti cumperi un dezumidificator, daca umiditatea este mai mica de 45%, atunci ai nevoie de un umidificator de aer. Pentru aceasta operatiune poti folosi un umidometru. Acest aparat te va ajuta sa afli procentul exact al umiditatii din orice incapere.

Iata cateva dintre cele mai comune semne:

- Pe pereti si pe tavan petele de igrasie si mucegai incep sa isi faca aparitia;

- Tapetul sau vopseaua din locuinta se umfla si se scorojeste;

- Podeaua trosneste, iar piesele din mobilier au inceput sa mucegaiasca;

- Observi urme de apa pe pereti si condens pe ferestre;

- Locuinta a capatat un miros neplacut.

Dezumidificatorul aer un rol important, iar alegerea lui nu este o decizie usoara, mai ales in cazul in care locuinta are deja probleme severe in ceea ce priveste nivelul de umiditate. De asemenea, calitatea aparatului ales este esentiala pentru obtinerea randamentului asteptat.

Iata cateva aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand doresti sa achizitionezi un dezumidificator.

- Volumul incaperii – dezumidificatoarele se aleg in functie de volumul incaperii in care urmeaza sa fie folosite; deoarece capacitatea lui de absorbtie este corelata cu suprafata camerei.

- Umiditatea din camera – cunoasterea nivelului de umiditate este un factor foarte important in alegerea dezumidificatorului.

- Capacitate – fiecare dezumidificator este prevazut cu un recipient pentru colectarea apei. Daca alegi un dezumidificator casnic trebuie sa stii ca el are, de obicei, o capacitate redusa de colectare a apei, astfel ca recipientul va trebui golit periodic, dar poti la fel de bine sa alegi un dezumidificator prevazut cu un racord la furtun si in acest mod vei putea evita golirea periodica a recipientului. Spre deosebire de dezumidificatoarepe profesionale, cele casnice consuma mai putin curent electric.

 - Portabilitate – un dezumidificator pe care sa il muti dintr-o camera in alta poate fi o idee buna, dar trebuie sa te orientezi spre un aparat care este compact si usor de mutat.

- Consumul de energie – consumul de energie electrica este determinat de capacitatea dezumidificatorului, dar si de caracteristicile sale;

- Prezenta unui higrostat incorporat – aceasta functie te va ajuta sa ajustezi nivelul umiditatii din incapere, si va determina pornirea si oprirea automata a dezumidificatorului in functie de setarile tale;

- Filtre de aer detasabile – dezumidificatoarele ce prezinta filtre de aer detasabile necesita intretinerea acestora prin curatare si spalare; procedeul este foarte simplu, filtrele putand fi spalate cu apa si sapun.

Daca ai stabilit tipul de dezumidificator de care ai nevoie, tot ce ramane de facut este sa te decizi asupra marcii si pretului pe care esti dispus sa il platesti pentru achizitionarea sa.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Curatarea covoarelor – Sfaturi si trucuri Curatarea covoarelor – Sfaturi si trucuri
Cat de util este un aspirator robot Cat de util este un aspirator robot
De ce este important sa aerisim frecvent casa? De ce este important sa aerisim frecvent casa?
Sanatatea casei: Intrebari si raspunsuri cheie despre alergii (Partea I) Sanatatea casei: Intrebari si raspunsuri cheie despre alergii (Partea I)
Cum scapam de soareci Cum scapam de soareci
Ce poti afla printr-o termografie in constructii Ce poti afla printr-o termografie in constructii

Vezi mai multe articole