Lampadarul are trei parti distincte: baza sau talpa (suprafata care face contact cu podeaua), bratul si abajurul
Acum, ca am lamurit aceste aspecte, sa vedem ce reguli este bine sa avem in vedere atunci cand alegem un lampadar.
In primul rand, este bine sa stabilim clar scopul in care vom folosi lampadarul: pentru citit sau pentru atmosfera si lumina de ambianta. Daca il vom folosi pentru citit, atunci abajurul va fi transparent iar lampadarul va sta la o distanta de canapea astfel incat lumina sa nu bata in ochi. In schimb, daca rolul lampadarului este de a decora si reliefa nuanta si tonul interiorului (culoarea peretilor, a mobilei), atunci abajurul va fi opac si colorat.
Abajurul poate fi din hartie, material textil, plastic sau sticla. Daca dorim ceva luxos, acesta poate fi din cristal. Mare atentie la puterea becului in cazul abajurului din hartie sau textil. Daca becul este prea puternic, abajurul ar putea lua foc.
Trebuie sa avem grija la proportiile lampadarului. Cu cat bratul este mai lung si abajurul este mai greu, cu atat baza trebuie sa aiba o stabilitate mai mare (sa fie mai grea si sa aiba talpa mai lata), astfel incat lampadarul sa nu se rastoarne. Inaltimea este stabilita in functie de dimensiunile incaperii.
Pentru a da o nota suplimentara de eleganta si stil livingului, baza si bratul pot fi cromate sau din lemn nobil.
In magazinele de decoratiuni gasim o gama extrem de variata de lampadare. De la cele clasice, sobre si elegante pana la modelele orientale, budiste, avangardiste, nonconformiste sau chiar futuriste, alegerea ne apartine.
Nu in ultimul rand, sa nu uitam ca lumina lampadarului este importanta atat pentru stilul si decorul incaperii, dar mai ales pentru sanatatea noastra fizica (a ochilor) si mentala.
Comentarii
Nu exista comentarii.