Pe timp de vara, aprovizionarea cu apa este absolut necesara, mai ales in gospodariile in care exista, eventual, si o gradina de legume. In orase si in zonele limitrofe asezarilor urbane, acest aspect este mai usor de bifat, datorita sistemelor de canalizare deja existente. Insa, in mediul rural, situatia depinde in continuare, in mare masura, de eforturile fiecarui gospodar in parte.
Din fericire, alimentarea cu apa de la put sau fantana a devenit mult mai usor de realizat in ultimele cateva zeci de ani datorita tehnicii disponibile pentru toti. Astfel, cu ajutorul unei pompe submersibile si al unui hidrofor, o locuinta de la tara poate beneficia de apa curenta intocmai ca una de la oras.
Criterii pentru alegerea pompei
Alegerea pompei submersibile se face, de regula, in functie de debitul putului, necesarul de apa din locuinta etc. De aceea, trebuie respectate urmatoarele doua conditii:
- Pompa necesara trebuie sa faca fata nevoilor de consum ale instalatiilor alimentate (cerintele punctelor de consum)
- Sa nu aiba o capacitate mai mare decat debitul putului
Prima conditie poate fi ceva mai flexibila, adica poate fi folosita si o pompa cu o capacitate mai scazuta decat debitul maxim necesar, o parte din varful de consum.
A doua conditie este insa obligatorie! Pompa selectata nu trebuie sa aiba debitul mai mare decat cel al putului, stabilit de la realizarea acestuia. Daca aceasta conditie nu este respectata, se poate ajunge in urmatoarele situatii:
- scaderea excesiva a nivelului hidrodinamic;
- antrenarea unei cantitati mari de nisip, ceea ce duce la deteriorarea pompei si la colmatarea sitelor putului;
- scaderea stratului acvifer, care are ca efect modificari chimice ale substantelor din apa prin precipitarea si antrenarea unor substante care afecteaza calitatea apei (metale grele, nitrati si pesticide).
Cel mai corect este luarea in consideratie la alegerea pompei a unui debit cel mult egal cu cel al putului.
Inaltimea de pompare se stabileste astfel:
Hp = Hg + ∆pc + Ps in m CA
unde
Hp - inaltimea de pompare mCA
Hg – inaltimea geodezica intre oglinda apei din put (nivel hidrodinamic) si punctul de consum in m
∆pc – pierderile de presiune pe conducta in mCA – pot fi apreciate la 0.05 mCA pe metru, daca nu sunt calculate
Ps - presiunea de serviciu la punctul de consum in mCA (de regula intre 2-3 mCA)
Pompa va fi aleasa in functie de perechea de valori H - D (inaltime pompare-debit). De aceea, este necesar ca proprietarul final sa aiba la dispozitie datele de calcul, inaltimea de pompare, debitul necesar al instalatiei din casa si debitul putului.
Comentarii
Nu exista comentarii.