on

Alegerea sursei de incalzire electrica: aeroterme, convectoare sau panouri radiante?

05 octombrie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Toamna, temperaturile devin din ce in ce mai scazute si, treptat, apare nevoia incalzirii locuintei, in special pe timpul noptii. Totusi, cum anotimpul frigului adevarat este inca departe, nu este indicata setarea centralei pe modul "iarna", ci mai avantajos ar fi incalzirea locala a dormitorului sau a baii cu un echipament electric in perioada de tranzitie dintre toamna si iarna.

De aceea, in acest articol vom povesti despre cele mai comune aparate de incalzit si despre avantajele si dezavantajele utilizarii acestora.

Aerotermele – sunt aparate de incalzit electrice care au una sau mai multe trepte de putere pentru rezistenta de incalzire si un ventilator pentru circulatia rapida a aerului. In general, odata cu cresterea treptei de putere, creste si turatia ventilatorului.

Unele aeroterme sunt dotate in plus si cu un termostat care, in functie de reglaj, porneste sau opreste alimentarea rezistentei electrice in functie de temperatura ambientala. Exista si variante care pot fi montate pe perete si care au aspectul aproximativ al unei unitati interioare de aer conditionat. Reglajul poate fi facut facil din telecomanda. Avantajele aerotermelor il reprezinta pretul scazut de achizitie si incalzirea rapida a incaperii, cu posibilitatea de directionare a fluxului de aer cald in zona dorita. In schimb, dezavantajul principal este zgomotul produs in timpul functionarii de ventilator si consumul electric suplimentar necesar pentru functionarea motorului ventilatorului. Curentul de aer poate fi neplacut pentru unele persoane.

Convectoarele – sunt aparate de incalzit care se bazeaza pe convectie, mai exact pe circulatia aerului cald care se ridica si inlocuieste aerul mai rece. Acest lucru se produce dupa incalzirea acestuia de catre una sau doua rezistente electrice. Uneori, convectoarele au incorporat si un sistem de ventilatie fortata. Din punct de vedere al modalitatii de fabricare, acestea pot fi de podea sau cu fixare in perete si dotate cu termostat. Este recomandata alegerea unui convector cu trepte de putere de valori diferite (in general 800W si 1200W), pentru o mai mare variatie de reglaj. Selectarea independenta a treptelor din intrerupatoarele separate reprezinta, de asemenea, un avantaj. Atuul convectoarelor consta in faptul ca sunt foarte silentioase in timpul functionarii, iar caldura generata este placuta si nu genereaza curenti puternici de aer. Mai mult, montajul pe perete poate economisi spatiu in incaperile in care sunt montate. Pe de alta parte, unul dintre dezavantaje ar fi ca nu se pot dirija curentii de aer, care s-ar deplasa preponderent vertical, ceea ce ar solicita o functionare mai indelungata in camerele mai inalte, pentru obtinerea confortului termic.

CITESTE SI: "Care este parerea voastra despre plasmele termice?"

Incalzitoare cu infrarosu – sunt aparate de incalzit dotate care, prin intermediul radiatiei electromagnetice, incalzesc corpurile din jurul lor, dar nu si aerul. Practic, acestea ofera prin radiatia emisa o senzatie instanta de caldura similara cu radiatia solara. Astfel, in timp, obiectele incalzite prin infrarosu vor emite la randul lor caldura. Incalzitoarele mai ieftine au una sau 4 lampi care ofera diverse trepte de putere si emit inclusiv radiatie in spectrul vizibil (lumineaza). Variantele mai scumpe se vand sub denumirea de panouri radiante, nu emit lumina in spectrul vizibil si ating la suprafata o temperatura de aproximativ 80°C . Printre avantaje se numara caldura foarte placuta si senzatia instanta de caldura dupa pornire, chiar si intr-o incapere rece. La dezavantaje pot fi trecute fiabilitatea mai redusa in timp, deoarece incalzitoarele ieftine sunt sensibile la socuri puternice, iar lampile se ard dupa un timp de functionare. In acelasi timp, in cazul panourilor radiante, pretul ridicat de achizitie constituie un alt dezavantaj. La aparatele care degaja si lumina, aceasta poate deveni deranjanta pe timpul noptii;

Caloriferele electrice – au forma unui calorifer clasic, sunt echipate cu roti si sunt umplute cu ulei. Din acest motiv, se mai regasesc si sub denumirea de calorifere cu ulei. Functionarea este similara cu a altor aparate de incalzit, adica au mai multe trepte de putere, termostat si sisteme de protectie contra presiunii prea ridicate de ulei. Avantajele utilizarii acestora constau in faptul ca ofera o caldura placuta fara curenti de aer, se pot usca lucruri mici pe ele si nu ridica praful. Odata oprita alimentarea cu energie, caloriferul radiaza caldura un timp, din inertie, pana la racirea uleiului. La dezavantaje pot fi trecute greutatea mare a acestora si perioada initiala necesara incalzirii.

Indiferent de alegerea facuta, iata care sunt regulile generale pentru o exploatare fara pericole a acestor surse de incalzire:

  • foloseste treptele maxime de putere doar atunci cand este neaparata nevoie si dupa ce te asiguri in prealabil ca instalatia electrica din care se alimenteaza aparatul este capabila sa sustina incarcarea;
  • nu lasa aceste aparate in functiune, nesupravegheate, cand nu esti acasa;
  • cu exceptia caloriferelor electrice cu ulei sau a aerotermelor speciale cu bara de prosop, nu utiliza aparatele de incalzire pentru uscarea hainelor si nu acoperi grilajele de admisie sau evacuare a aerului;
  • citeste cu atentie manualele de utilizare si respecta regulile de amplasare si de montaj ale aparatelor;
  • alege aparate recomandate pentru marimea incaperii. Un aparat prea mic va functiona incontinuu si va fi suprasolicitat;
  • aparatele foarte compacte, de puteri mari (1500W-2000W), precum cele care se monteaza direct pe priza, pot duce la o supraincalzire locala a instalatiei electrice si nu sunt recomandate ca o solutie pe termen lung.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Incalzirea prin pardoseala (I) Incalzirea prin pardoseala (I)
Centrala termica pe gaz sau pe peleti. Ce alegi? Centrala termica pe gaz sau pe peleti. Ce alegi?
EVOHOME | Cel mai inteligent sistem de control al temperaturii EVOHOME | Cel mai inteligent sistem de control al temperaturii
Alegerea caloriferelor: fonta, otel sau aluminiu? Alegerea caloriferelor: fonta, otel sau aluminiu?
Sfaturi pentru alegerea si executia sistemului de incalzire Sfaturi pentru alegerea si executia sistemului de incalzire
Avantajele folosirii unui termostat pentru centrala Avantajele folosirii unui termostat pentru centrala

Vezi mai multe articole