on

Alegerea usilor de exterior si interior – Ghid complet

13 mai, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Desi tindem sa nu le acordam prea multa atentie, asta si datorita faptului ca le folosim zilnic, usile au un rol foarte important in orice locuinta – nu ne crezi? Incearca sa iti imaginezi o casa fara usi!

Usa, pe langa faptul ca ofera acces dintr-un spatiu in altul, are si functii secundare, si anume: de a asigura confidentialitatea, de a separa zonele cu functii diferite, de a controla ventilatia sau curentii de aer, astfel incat spatiul sa poata fi incalzit sau racit mai eficient. Iar daca vorbim de usa de la intrare ea trebuie sa asigure si protectia intregii locuinte.

Usile dateaza inca din perioada antica a Egiptului. Cele mai vechi inregistrari fiind cele reprezentate de picturile din mormintele egiptene, unde acestea sunt prezentate ca usi simple sau duble, construite dintr-o simpla bucata de lemn. Daca la acea vreme cele mai populare materiale pentru constructia unei usi erau lemnul si piatra, in ziua de astazi, usile se pot fabrica dintr-o varietate de materiale, precum lemn, metal, profile PVC sau aluminiu, sticla, tesatura si chiar hartie.

In afara de materialul din care sunt confectionate, usile pot fi clasificate si dupa alte criterii, spre exemplu:

In functie de locul in care vor fi montate, usile se impart in:

- Usi de interior;

- Usi de exterior.

In functie de modul de deschidere-inchidere, usile se impart in:

- Usi pe balamale (usi pivotante sau batante);

- Usi glisante (culisante);

- Usi rotative;

- Usi pliante.

 

Cum alegem cea mai buna usa de interior sau exterior?

 

O usa, indiferent de locul unde va fi montata, de tipul constructiv al acesteia si de marimea ei, trebuie sa execute cerintele functionale dorite, sa asigure protectie si sa se potriveasca cu designul intregii locuinte. Alegerea usilor este o etapa foarte importanta, atat usile de interior, cat si cea sau cele de la exterior trebuie selectate dupa criterii functionale si decorative.

Elementele unei usi sunt constituite din toc, blat (foaie de usa), feronerie si accesorii (decorative sau functionale).

 

Usa de intrare

 

 

Calitatea unei usi de intrare, indiferent ca este de apartament sau casa, trebuie sa fie primul aspect analizat atunci cand alegem usa. Avem o diversitate de tipuri constructive, usi standard din lemn, usi din lemn stratificat, usi din profile PVC sau aluminiu, usi metalice cu sau fara izolatie, usi din sticla etc.

Este important de retinut ca o usa de intrare de calitate va avea un aport semnificativ si la reducerea costurilor privind energia consumata, precum si la izolarea fonica a locuintei.

Alegerea usii de intrare trebuie sa tina seama de urmatorii factori: functionalitate, durabilitate (fiabilitate), calitatea sistemelor de securitate si aspect.

 

La ce trebuie sa fim atenti atunci cand alegem o usa de exterior?

 

In primul rand trebuie sa acordam o atentie deosebita materialelor din care usa este fabricata.

Lemnul este un material din care se pot obtine o varietate de forme. Astfel ca ar fi imposibil sa nu gasim o usa din lemn in nuanta sau forma dorita. In plus, o usa din lemn poate fi cu usurinta reciclata. Cu toate ca este placuta ochiului, usa din lemn poate fi afectata de schimbarile dese de temperatura si umiditate. Atunci cand este expus umiditatii pentru o perioada mai mare de timp, lemnul se poate deteriora – isi poate schimba forma, poate fi afectat de mucegai, vopseaua se poate coji etc., dar aceste dezavantaje pot fi controlate prin tratarea corecta a materialului lemnos inglobat in usa si cu o intretinere periodica.

O usa de intrare din metal este mult superioara uneia din lemn in ceea ce priveste durabilitatea si securitatea. Mai mult decat atat, o usa realizata din metal va izola mai bine atat fonic, cat si termic.

 

Usa din PVC nu necesita o intretinere speciala, fiind usor de curatat cu apa si detergent, este accesibila ca pret, are o greutate redusa si este usor de reciclat. Cu toate acestea, usile din PVC nu sunt foarte ofertante din punct de vedere estetic.

Daca ne dorim o usa cu un aspect modern, putem opta pentru una realizata din fibra de sticla. Desi pare greu de crezut, usa din fibra de sticla este una din cele mai bune usi de intrare – aceasta este imuna la influenta factorilor de mediu – prin urmare nu va rugini, nu va putrezi, nu isi va schimba forma – nu necesita o intretinere complexa si are si o duritate surprinzator de mare. Cu toate acestea pretul unei usi de intrare din fibra de sticla nu este unul usor accesibil.

O solutie des intalnita, desi nu foarte ieftina, este usa de intrare din profile de aluminiu cu rupere de punte termica si panouri termoizolatoare compozite, optional si cu vitrare termoizolanta.

Un alt criteriu foarte important in alegerea unei usi este securitatea (rezistenta antiefractie).

Alegerea unei usi de intrare bine securizate ne va ajuta sa ne pastram bunurile in siguranta, dar nu numai. Este important sa ne simtim confortabil si in siguranta in propria locuinta, din acest motiv trebuie sa fim foarte atenti la cilindru sau butuc, la numarul de yale, la tocarie, dar si la balamale si incuietori (broaste). Considerat cel mai vulnerabil punct al unei usi, butucul trebuie sa fie dotat cu pastile anti-gaurire – insertii din otel tratat special pentru a ingreuna gaurirea.

Pentru ca balamalele sunt si ele puncte vulnerabile, ar trebui ca atunci cand usa este inchisa, tocul usii sa blocheze accesul la acestea (balamale ascunse). Tot pentru un plus de siguranta putem opta pentru un sistem de inchidere multipunct si eventual un model de usa cu mai multe incuietori (yale).

Izolarea fonica si termica sunt alte criterii deloc de neglijat. Este important ca o usa de intrare sa izoleze bine zgomotele din exterior, dar si sa fie bine izolata termic, pentru a nu permite pierderile de caldura. O usa de exterior trebuie sa fie cat mai etansa, iar gradul de izolare fonica nu trebuie sa fie mai mic de 38 dB.

Aspectul este un criteriu de care trebuie sa tinem cont. Modul in care aceasta se potriveste cu restul casei este si el important, caci pana la urma usa de intrare este cartea de vizita a unei case.

Pe langa aceste criterii trebuie sa fim atenti si la operatiunile de intretinere si garantia oferita de producator.

 

Usile de interior

 

 

Usile de interior pot afecta sau reimprospata considerabil aspectul unei locuinte. Din acest motiv este important sa te asiguri ca acestea se armonizeaza perfect cu restul elementelor de decor si contribuie la crearea unui spatiu placut si primitor.

La ce trebuie sa fii atent cand doresti sa achizitionezi usile de interior?

Stilul usii

Usile din lemn cu tablii sunt realizate din rame de lemn (masiv, stratificat sau incleiat) ce inglobeaza panouri (tablii) din placaj (lemn stratificat). In loc de panourile din lemn pot fi suprafete vitrate. Prin utilizarea lemnului stratificat si/sau prin amplasarea corecta a fibrelor din elementele de lemn masiv, se minimizeaza tendinta lemnului de “a lucra” (de a se deforma, in timp, din cauza variatiilor de umiditate a aerului).  O varianta mai putin rezistenta, dar care se pliaza pe aproape orice tema de design, este reprezentata de usile cu suprafata neteda. Unele modele pot fi si frezate, astfel incat sa imite usile cu tablii.

Daca ne dorim un model de usa care sa adauge spatiului un plus de eleganta si dramatism, usa franceza este cea mai potrivita. Usa franceza este o usa vitrata cu sprosuri subtiri numita si usa cu ochiuri de geam.

Usa plianta este potrivita pentru zonele de dressing, debara si chiar bucatarie. Este o varianta perfecta pentru zonele unde deschiderea clasica nu este posibila, deoarece ocupa mai putin spatiu.

Daca ai un spatiu ingust, poti opta pentru o usa glisanta. Aceasta se va misca in stanga sau in dreapta, pe langa perete, deci nu are nevoie de spatiu inainte sau inapoi pentru a fi deschisa, insa are nevoie de spatiu in lateral, pe perete.

Usa glisanta cu buzunar functioneaza pe acelasi principiu ca usa glisanta, doar ca aceasta se va glisa intr-un spatiu special pregatit in perete, devenind practic “invizibila”.

Materialul din care sunt realizate

La fel ca in cazul usilor de exterior, usile de interior pot fi fabricate din lemn, PAL, MDF, din materiale care imita lemnul, sticla, metal sau termopan. Materialul il putem alege in functie de preferinte, stilul casei, dar si in functie de bugetul de care dispunem.

Culoare si design

Asa cum spuneam si mai devreme, usile de interior pot afecta sau reimprospata considerabil aspectul unei locuinte, din acest motiv este important ca atunci cand le alegi sa te ghidezi dupa stilul camerei.

 

Cum alegem culoarea usilor interioare

 

Usile albe, indiferent ca sunt simple sau cu un finisaj lucios, se potrivesc perfect in spatiile moderne. Usile albe mate se potrivesc amenajarilor in stil american. De asemenea, trebuie sa tinem cont si de culoarea parchetului, usile albe se armonizeaza placut cu un parchet de culoare deschisa, cat mai naturala.

Daca am montat un parchet in nuante rosiatice, atunci usile trebuie alese dintr-o gama coloristica asemanatoare, in tonuri de maro-roscat. Dar nu trebuie sa asortam usile numai cu culoarea parchetului, ele pot fi alese in ton cu alte finisaje (mobilier, culoarea peretilor etc.).

Pentru a pune in valoare un spatiu mic putem opta pentru o usa din sticla. De asemenea, acestea sunt perfecte si in spatiile unde lumina natura este esentiala.

Nu este obligatoriu sa optam pentru usi in culori “obisnuite”, putem la fel de bine sa achizitionam si usi in culori indraznete, dar care se imbina armonios cu designul locuintei.

La fel ca si in cazul usilor de exterior, si atunci cand alegem usile de interior trebuie sa tinem cont de urmatorii factori: siguranta, izolare fonica si termica, functionalitate si aspect.

De asemenea, grosimea foii de usa trebuie sa fie cuprinsa intre 40 mm si 50 mm – in cazul unei usi de apartament, si peste 50 mm – in cazul unei usi de casa.

 

Cum se monteaza usile?

 

Cybersamuray, forumist MisiuneaCasa: “Doresc sa schimb usile din locuinta si ma intereseaza sa aflu care ar fi pasii necesari pentru executarea lucrarii. Usile pe care intentionez sa le montez sunt usi de interior, realizate din lemn masiv. Imi poate explica cineva, pas cu pas, cum se monteaza o astfel de usa?

Indicatiile nu au intarziat sa apara:

Specialistul MC: “- Demonteaza usa veche si inlatura de pe suprafata golului toate materialele cu o aderenta insuficienta.

  • Fixeaza in golul usii cu ajutorul unor pene si a unui boloboc noua usa. Asigura o distanta egala intre toc si marginea golului. Ai grija ca partea inferioara a foii de usa sa depaseasca fata finisata a pardoselii cu 1-1,5 cm.
  • Fixeaza intre partile verticale ale tocului, pe mijlocul inaltimi usii si in partea inferioara, un distantier de lemn.
  • Inlatura cu atentie foaia de usa si reverifica pozitia tocului (atat verticalitatea, orizontalitatea, cat si alinierea cu o fata a peretelui).
  • Protejeaza tocul cu banda de hartie autoadeziva.
  • Umezeste rostul dintre toc si golul usii.
  • Dupa aproximativ 2-3 min aplica spuma poliuretanica, de jos in sus.
  • Dupa intarirea spumei poliuretanice se trece la fixarea mecanica a usii si la finisarea golului.”

 

Citeste intreaga conversatie aici.

Usile de interior si exterior sunt elemente vitale pentru orice locuinta, ai grija sa le alegi pe cele mai bune atat din punct de vedere vizual, cat si din punctul de vedere al calitatii.

Articol realizat cu sprijinul DELTASTUDIO si Consultant tehnic: Decebal Scraba.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Curatatul ferestrelor Curatatul ferestrelor
VEKA iti spune care sunt detaliile de care trebuie sa tii cont in alegerea unei ferestre VEKA iti spune care sunt detaliile de care trebuie sa tii cont in alegerea unei ferestre
Necesitatea unei zile insorite: usile culisante VEKA Necesitatea unei zile insorite: usile culisante VEKA
Alege geamul potrivit pentru ferestrele de mansarda VELUX Alege geamul potrivit pentru ferestrele de mansarda VELUX
Obloane din lemn stratificat Obloane din lemn stratificat
Izolarea fonica... Izolarea fonica...

Vezi mai multe articole