Alegeti o tamplarie performanta, pentru a tine 41% din caldura in casa!

04 martie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Importanta alegerii tamplariei pentru inchiderea unei cladiri este determinata de efectul economic si ambiental al acesteia asupra cladirii. De regula, intr-o cladire pierderile termice se produc: 9% prin podea; 24% prin acoperis; 26% prin pereti si 41% prin ferestre si usi.
 
Dotarea cladirii cu o tamplarie adecvata corecteaza pierderile, diminuandu-le mai mult sau mai putin, in functie de calitatea acesteia. Tamplaria clasica din lemn, echipata cu sticla clara simpla, a devenit practic inutilizabila. S-a adoptat in timp tamplaria
tamplarie
metalica, iar apoi s-a trecut la cea din aluminiu, din lemn stratificat, din PVC extrudat sau din combinatii intre ele.
 
Avantaje si dezavantaje
 
Fiecare dintre acestea prezinta avantaje si dezavantaje. Tamplaria din aluminiu cu bariera termica prezinta o foarte buna rezistenta la agresiunea mediului, o intretinere relativ usoara, o bogata paleta coloristica, dar si un pret de cost mai ridicat. Tamplaria din lemn stratificat prezinta o eleganta deosebita, o eficienta termica remarcabila, dar si o rezistenta modesta la agresiunea mediului exterior, fiind vulnerabila la ultraviolete si ploaie. In acelasi timp, intretinerea este costisitoare, iar pretul, destul de incomod. Tamplaria din PVC extrudat prezinta o foarte buna fiabilitate, o izolatie corespunzatoare termo-fonica (in functie de numarul de camere prezentat de profilul constructiv), o etanseitate excelenta si un pret de cost accesibil. Dezavantajul acesteia il constituie gama coloristica saraca.
 
Geamul termopan
 
Un rol foarte important in calitatea unei tamplarii il joaca geamul cu care este echipata. Popularul „geam termopan", denumit astfel dupa numele firmei care l-a produs pentru prima data, este un sandvis format din doua foi de sticla lipite perimetral prin intermediul unei baghete de aluminiu si a unor membrane cauciucate, denumite sigilanti, care formeaza un ansamblu ermetic plin cu aer uscat sau gaze inerte. Calitatile termice ale acestuia sunt net superioare foii de sticla clasica din echiparea vechilor ferestre. Grosimea foilor de sticla influenteaza nemijlocit caracteristicile termice si devine esentiala pentru rezistenta la impact a geamului termoizolator. Geamul Low E castiga tot mai mult teren pe piata sistemelor termoizolante, impunandu-se prin calitatile sale in ceea ce ¬priveste izolarea termica. Sticla Low E actioneaza ca o bucata de tabla pusa in spatele caloriferului, reflectand 90% din caldura spre interiorul camerei.
 
Low E inseamna emisivitate redusa sau, cu alte cuvinte, transfer de caldura mult diminuat. Aceasta caracteristica este obtinuta prin tratarea unei foi de geam obisnuite cu o solutie speciala de nitrat de argint, care formeaza o depunere structurala invizibila, fara a afecta claritatea sticlei. Acest tip de geam este foarte bun iarna, iar vara reflecta caldura solara.
 
Aparitia condensului, in cazul in care fereastra este corespunzator executata si montata, impune reducerea surselor de umezeala din incapere si micsorarea cantitatii de vapori de apa aflati in incapere, prin ventilarea naturala realizata prin deschiderea ferestrelor.
 
Indiferent de corectitudinea alegerii tamplariei, folosirea „termopanelor" presupune o schimbare de comportament a locatarilor in privinta „aerisirii dese" a incaperilor, mai ales iarna, cand pericolul aparitiei condensului sau a igrasiei este mare. In acelasi timp, mentinerea unui microclimat corespunzator din punct de vedere medical impune ca aceasta ventilatie sa se faca corect si in mod obligatoriu. Ca ultima recomandare, fiind vorba despre un produs cu durata mare de viata, este bine sa alegeti un sistem de tamplarie performant si de calitate in locul unuia ieftin. Puteti beneficia in acest scop si de credite garantate de stat cu dobanda zero conform OUG 69/2010.
 
Ferestre eficiente
 
Dotarea cladirii cu o tamplarie adecvata corecteaza pierderile, diminuandu-le mai mult sau mai putin, in functie de calitatea acesteia. Tamplaria din aluminiu cu bariera termica prezinta o foarte buna rezistenta la agresiunea mediului si o intretinere relativ usoara, tamplaria din lemn stratificat prezinta o eleganta deosebita, o eficienta termica remarcabila, dar si o rezistenta modesta la agresiunea mediului exterior, iar tamplaria din PVC extrudat prezinta o foarte buna fiabilitate, o izolatie corespunzatoare termo-fonica si un pret de cost accesibil. In cazul unor deschideri vitrate mai mari se recomanda o grosime a foii de geam de cel putin 6 mm. Folosirea geamului Low E este deosebit de importanta. Daca afara sunt -10°C, iar in casa +20°C, pe foaia interioara a unui geam termopan obisnuit vor fi aproximativ +9°C, in timp ce pe cel cu Low E vor fi cca. +17°C.
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Banii se dau in functie de bunurile din casa Banii se dau in functie de bunurile din casa
Energia verde ar putea ajunge sa reprezinte 33% din consum in 2010 Energia verde ar putea ajunge sa reprezinte 33% din consum in 2010
Rata la dezvoltator, chirie de lux - 03 Aprilie 2009 Rata la dezvoltator, chirie de lux - 03 Aprilie 2009
Se scumpesc si energia electrica, si cea termica Se scumpesc si energia electrica, si cea termica
Cu Tefal esti Super TU! Cu Tefal esti Super TU!
Cinci motive pentru care sa cumperi sau nu o casa acum - 08 aprilie 2010 Cinci motive pentru care sa cumperi sau nu o casa acum - 08 aprilie 2010

Vezi mai multe articole