alimentarea cu apa

Alimentarea cu apa - o investitie absolut necesara

20 noiembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Atunci cand va apucati sa schimbati instalatia sanitara in casa puteti avea cateva surprize neplacute: ori instalatorul va anunta ca mai trebuie sa cumparati o multime de piese la care nici nu v-ati gandit ca exista, ori, mai rau, desi totul este nou, cand porniti apa, vedeti ca
instalatia nu functioneaza corespunzator, apa nu este curata, sau mai rau, va treziti inundati.
 
Noi o sa va spunem la ce sa va asteptati si cum sa faceti sa nu aveti astfel de neplaceri. In functie de apa (calda, rece, menajera, meteorica), tevile si celelalte componente ale sistemului se aleg si se monteaza diferit.
 
Materialul conductelor de apa rece utilizate in instalatiile interioare poate fi: tevi de otel laminat; tevi de otel zincat; tevi de cupru; tevi de alama; tevi din material plastic; tevi de sticla. Pentru alimentarea cu apa potabila nu se poate folosi teava de otel neagra. Conductele de apa trebuie sa fie cat mai scurte si sa urmeze traseul cel mai direct spre punctele de consum: trebuie utilizate sisteme complete de conducte, care includ elementele de prindere, protectie, precum si tehnologii/kituri de intretinere si reparatii.
 
Montajul conductelor trebuie facut astfel incat sa asigure stabilitatea instalatiei si a cladirii, sa existe un acces usor pentru intretinere si reparatii, iar eventualele defectiuni/avarii sa nu pericliteze integritatea constructiei.
Conductele de apa nu se vor instala: in spatii in care exista pericol de inghet; pe/in anvelopa care protejeaza din punct de vedere termotehnic cladirea; sub fundatiile din beton armat; ingropate in pamant sub pardoseala celui mai de jos nivel. Aceste tevi nu se vor pune nici pe peretii care despart camerele de baie de dormitoare sau camere de zi, daca greutatea acestora este mai mica de 22 kg/m2 sau in/pe acoperisuri.
 
Conductele de apa se monteaza cu panta in sens invers curgerii.
 
Tevile trebuie neaparat sa fie izolate termic. Grosimea minima a izolatiei depinde de locul in care sunt montate. Daca exista pericol de coroziune din partea apei, se vor lua masuri de protectie (tratarea fizica, magnetica sau chimica a apei).
 
Fiecare conducta trebuie sa aiba un singur bransament la reteaua publica. Panta conductei de bransament este de min. 0,3 % spre conducta publica. Adancimea minima de montaj in pamant este de 1,2 - 1,6 m, max. 2 m. Zona de protectie impotriva distrugerilor provocate de avarii este de 2 m de ambele parti ale conductei, masurati din axul conductei.
 
Daca alimentarea se face cu apa din surse individuale (puturi) se folosesc pentru pompare micropompe cu sorb montat in put - la cladiri individuale sau statii de hidrofor automate - la cladiri cu regim mare de inaltime. In unele cazuri, cand consumatorii utilizeaza atat reteaua publica, cat si surse individuale de alimentare cu apa, apare pericolul punerii in legatura a celor 2 tipuri de instalatii si a introducerii apei provenita din puturi (cu eventuale impuritati) in conducta publica. Pentru a preveni acest lucru, se folosesc clapete de sens.
 
Daca presiunea apei din retea este mai mica decat presiunea minima necesara functionarii celui mai dezavantajat consumator, se impune utilizarea unor solutii de ridicare a presiunii apei. Aceasta crestere a presiunii poate fi obtinuta utilizand: pompe pentru ridicarea presiunii, un rezervor de inaltime sau o instalatie de hidrofor.
 
Cel mai potrivit sistem este ales in functie de mai multi factori: debitul maxim necesar, exprimat de obicei in litri/secunda; volumul minim de apa care este posibil sa fie solicitat in perioada de varf de consum; frecventa si durata consumului; presiunea necesara. Nu uitati sa tineti cont si de costurile de investitie si exploatare, tipul cladirii si importanta asigurarii unei alimentari continue cu apa, fara intreruperi.
 
Pentru a va proteja instalatia de suprapresiune si curgere inversa (backflow), instalati, dupa intrarea conductei de apa in cladire,: un filtru fin - protejeaza robinetii si bateriile impotriva
distrugerii premature, un dispozitiv de prevenire a curgerii inverse (dispozitiv anti-refulare) si o vana pentru reglarea presiunii (reductor de presiune) care reduce si mentine presiunea apei in limite predefinite.
 
Exista cinci metode de baza pentru a preveni patrunderea apei dintr-un sistem cu apa nepotabila in sistemul cu apa potabila (daca intre ele exista o conexiune):
- o punga/strat de aer (separare fizica intre retele – marimea ei trebuie sa fie
cuprinsa intre 20 si 100 mm deasupra nivelului apei);
- un ansamblu cu doua clapete de sens;
- un ansamblu bazat pe principiul “presiune redusa impotriva curgerii inverse” (compus din 2 clapete de sens independente, un reductor de presiune diferential si robineti de proba);
- un dispozitiv presurizat de rupere a vacuumului (este compus dintr-o clapeta de sens si o vana care permite accesul aerului, ambele functionand independent)
- un dispozitiv atmosferic de rupere a vacuumului.
 
Toate acestea trebuie montate in pozitie orizontala. In plus este indicat ca in cele mai inalte puncte ale coloanelor sa montati aerisitoare iar deasupra pardoselii de la nivelul inferior sa montati vanele de separare si golire.

Saptamana viitoare o sa va vorbim despre cum puteti sa va protejati instalatia de apa rece si o sa abordam si cateva detalii practice cu privire la montaj.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Armaturile BRAUKMANN ajuta la cresterea sigurantei consumului de apa Armaturile BRAUKMANN ajuta la cresterea sigurantei consumului de apa
Sifoanele de pardoseala: cum poti scadea riscul de inundare a locuintei Sifoanele de pardoseala: cum poti scadea riscul de inundare a locuintei
Apa partial potabila (I) Apa partial potabila (I)
Obiectele sanitare din casa ta Obiectele sanitare din casa ta
Garantia sigurantei si calitatii instalatiilor sanitare Garantia sigurantei si calitatii instalatiilor sanitare
Bioactivatorii, o solutie simpla de a curata fosa septica Bioactivatorii, o solutie simpla de a curata fosa septica

Vezi mai multe articole