on

Amenajarea baii – Idei si sfaturi utile

30 iulie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Baia, fiind una din cele mai folosite incaperi dintr-o locuinta, trebuie amenajata astfel incat sa imbine cat mai armonios latura functionala cu cea estetica, pentru a spori confortul utilizatorului.

In procesul de amenajare a baii trebuie sa tii cont de mai multe elemente: functionalitate, spatiul disponibil, pozitionarea instalatiilor sanitare, modul de ventilatie, stil de amenajare, finisajele, lumina, mobilierul si necesitatile de depozitare.

1. Functionalitate

Stabileste inca de la inceput cine va folosi baia si daca trebuie adaptata unor conditii mai speciale, copii sau varstnici. De asemenea, stabileste si daca vei instala in aceasta incapere masina de spalat rufe sau uscatorul.

2. Spatiul disponibil

Este foarte important sa stii care este spatiul de care dispui, o baie de mari dimensiuni se poate amenaja cu totul altfel, fara restrictii ca in cazul unei bai de mici dimensiuni – unde fiecare cm conteaza. Daca spatiul nu iti permite montarea unei cazi obisnuite, poti opta pentru o cabina de dus sau o cada pozitionata pe colt.

3. Modul de ventilatie

Geamul este solutia ideala, dar in lipsa acestuia va trebui sa optezi pentru un sistem de ventilare mecanic care sa mentina locul uscat.

4. Finisajele

Crearea unui atmosfere cat mai relaxante depinde si de finisajele alese. Gresia este prima care se monteaza. Alege culorile si texturi care iti plac, dar fii atent la suprafata acestora, alege o varianta antiaderenta si mata, pentru a nu favoriza alunecarile sau accidentarile.

Pentru o baie moderna poti opta pentru finisaje cu modele geometrice. Pentru baile mici poti monta gresia pe diagonala pentru a crea impresia de spatiu mai mare, tot din acelasi principiu poti alege materiale in culori deschise. Pentru o baie in stil rustic foloseste combinatii de materiale naturale (lemn, piatra, metal, rachita).

Daca nu doresti ca baia sa fie prea aglomerata nu monta faianta pana la tavan pe toti peretii, ci doar aceia pe care se sprijina cada si chiuveta.

5. Alegerea obiectelor sanitare si pozitionarea acestora

 Alegerea cazii

Alege o cada spatioasa si confortabila, dar care sa nu ocupe foarte mult spatiu. In functie de buget si preferinte poti opta pentru o cada din acril, fonta, tabla, lemn, fier, marmura sau chiar un Jacuzzi. Dar la fel de bine puteti opta si pentru o cabina de dus, unde si aici optiunile sunt variate.
Chiuveta si accesoriile sale

Alegerea trebuie sa fie luata in functie de mai multi factori: marime, forma, material, culoare – etc. Alege modelele care iti satisfac cel mai bine necesitatile.

Vasul de toaleta

Poti opta pentru un model care se monteaza in pardoseala sau un model suspendat. Modele montate in pardoseala sunt cele mai comune si cele mai ieftine, modele suspendate pot fi montate la inaltimi diferite, sunt mai usor de intretinut, dar au rezervorul incastrat in perete si sunt mai scumpe.

Cada sau cabina de dus, chiuveta si toaleta trebuie pozitionate cat mai echilibrat, fara a risipi spatiul. Avand in vedere ca acestea sunt piese fixe, nu te pripi sa le fixezi din prima pe pozitie. De asemenea, trebuie sa tii cont si de locul unde se afla instalatiile si conexiunile cu apa, iar in cazul vasului de toaleta trebuie sa tii cont si de racordul la conducta de scurgere.

Mobilierul

Alege piese de mobilier rezistente la apa, umezeala si schimbarile de temperatura. Nu uita de spatiile de depozitare, cu cat mai multe cu atat mai bine. :)

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

5 sfaturi pentru amenajarea eficienta a unei bai mici 5 sfaturi pentru amenajarea eficienta a unei bai mici
Toaleta inteligenta – Transforma necesitatea intr-o experienta relaxanta Toaleta inteligenta – Transforma necesitatea intr-o experienta relaxanta
Afla cele mai noi si practice idei de amenajare ale unei bai de mici dimensiuni Afla cele mai noi si practice idei de amenajare ale unei bai de mici dimensiuni
Ce trebuie sa stii despre cada ingropata in pardoseala Ce trebuie sa stii despre cada ingropata in pardoseala
Vasul de toaleta al viitorului: fara margini, fara stropi, fara zone greu de curatat Vasul de toaleta al viitorului: fara margini, fara stropi, fara zone greu de curatat
Ventilatoarele de baie: Cum le alegi si de ce trebuie sa tii cont Ventilatoarele de baie: Cum le alegi si de ce trebuie sa tii cont

Vezi mai multe articole