on

Amenajarea bucatariei: reteta pentru crearea unui spatiu ideal

11 decembrie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Amenajarea bucatariei intr-o locuinta noua reprezinta o etapa mai mult decat importanta si care necesita o atentie sporita la detaliile care tin de execuţia lucrarilor la instalatia electrica, instalatia de alimentare cu apa rece si calda, instalatia de canalizare, dimensionarea mobilierului si organizarea acestuia, electrocasnicele utilizate etc.

Tocmai de aceea, trebuie avute in vedere aspecte care tin de fiecare tip de lucrare dintre cele enumerate mai sus, iar executia sa fie cat mai aproape de solutia optima.

Instalatiile sanitare si electrice

Asadar, pentru realizarea corecta a instalatiilor sanitare si electrice, se tine cont de dotarea bucatariei, de pozitionarea acestor dotari si de caracteristicile lor, care influenteaza instalatiile sanitare si electrice din punct de vedere al dimensionarii efective si al pozitiei in spatiul din bucatarie.

Pentru traseele electrice trebuie create circuite care vor fi protejate de 2-3 disjunctoare, de regula 1-2 circuite pentru electrocasnicele standard si 1-2 circuite de forta pentru electrocasnice de mare putere, precum sunt cuptorul electric, plita electrica, masina de spalat vase etc. 

Canalizarea si instalatiile de apa rece si calda deservesc cu prioritate chiuveta sau alti consumatori care pot fi alimentati cu apa rece, ca de exemplu o masina de spalat vase, o centrala termica, un dozator de apa etc. Ca regula generala, toate punctele de racord trebuie pozitionate la inaltimi care sa asigure o legatura scurta fata de punctul de consum sau fata de cel de legare la obiectul electrocasnic.

La final, toate aceste dotari, precum si electrocasnicele, pot fi inglobate in mobilierul de bucatarie. De aceea, aceasta trebuie executata astfel incat mobilierul sa isi pastreze caracteristica practica, functionalitatea si accesibilitatea, fara a implica o deplasare repetata si lunga intre zonele active de gatit sau curatat si, nu in ultimul rand, sa ofere un spatiu generos de stocare si depozitare.

Electrocasnicele

Alegerea electrosnicelor mari este foarte importanta si trebuie sa fie corelata cu stilul de gatit al locatarilor casei. In prezent, cuptoarele electrice au devenit aproape nelipsita din orice bucatarie amenajata modern, insa plita poate fi electrica sau traditională, pe gaz. Avantajul utilizarii a doua tipuri de energie pentru plita si cuptor poate fi justificat de asigurarea unei anumite sigurante in ceea ce priveste cedarea vreunei dintre cele doua surse de gatit. Practic, daca nu exista curent, se poate gati la plita pe gaz, si invers.

CITESTE SI: Avantajele montarii unei peninsule de bucatarie

Cuptorul electric este un obiect electrocasnic care se incastreaza in mobilier, fie sub plita, fie la semi-inaltime, intr-o alta parte a mobilierului de bucatarie. Desigur, plita in discutie este construita anume pentru a fi integrata in mobilier. Cea standard are 4 ochiuri de ardere si o forma patrata. Cum spatiul disponibil din mobilier nu este identic in orice bucatarie, formele si numarul ochiurilor plitei sunt realizate intr-o varietate mult mai mare.

Prima varianta este plita dreptunghiulara cu un numar de 5 sau 6 ochiuri, care, fata de variantele standard cu 4 ochiuri, ofera un spatiu mai generos si nu pot conduce la situatia de a nu putea utiliza decat doua dintre ele, in cazul unor folosirii pentru gatit a unor oale sau cratite mai mari. De asemenea, spatiul de gatit poate fi impartit in doua zone. In acest sens, pot fi utilizate plite cu doua ochiuri, cu forma dreptunghiulara si, eventual, pot fi combinate sursa de gaz cu cea electrica, prin amenajarea a doua insule cu mini-plitele.

In aceeasi idee de altenare a sursei de energie, o plita poate fi combinata sau poate contine arzatoare mai puternice, denumite arzatoare wok, care au o putere termica mult mai ridicata decat cele standard. Cea din urma varianta, care poate fi gasita la cativa producatori din domeniu, este plita de colt, utilizata acolo unde mobilierul si implicit amplasarea plitei se face pe coltul mobilierului asezat pe doi pereti.

In mod evident, o plita este completata obligatoriu cu o hota, de preferinta cu filtre metalice si cu o putere de exhaustare ridicata, de peste 400 mc/h. Aceasta poate fi incastrata sau piramidala. Functional, nu exista diferenţe semnificative, dar varianta incastrata necesita mai putin spatiu de instalare, ceea ce conduce la marirea spatiului de depozitare superior. O hota masiva piramidala poate echivala cu un calvar din punct de vedere al curatirii suprafetei exterioare pe care se depune mizerie. Cum acesta este din inox, ramanerea urmelor va fi inevitabila.

in final, realizarea mobilierului va intregi bucataria si va include toate electrocasnicele. Mai ramane de ales doar un design aproape de dorinte si de selectat materialele fronturilor si ale blatului. Dupa aceea, proprietarii se pot bucura de acest spatiu, in care probabil vor petrece mult timp.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Suprafete speciale: blaturile de bucatarie Suprafete speciale: blaturile de bucatarie
Cum alegi chiuveta potrivita pentru bucatarie Cum alegi chiuveta potrivita pentru bucatarie
Sfatul arhitectului Delta Studio: cum alegi mobilierul de bucatarie in functie de spatiu? Sfatul arhitectului Delta Studio: cum alegi mobilierul de bucatarie in functie de spatiu?
Bucataria futurista Bucataria futurista
Fronturi MDF pentru mobila de bucatarie Fronturi MDF pentru mobila de bucatarie
Pentru bucatarie: chiuveta din granit Pentru bucatarie: chiuveta din granit

Vezi mai multe articole