on

Amenajarea curtii: ghid de montare a pavelelor

20 martie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

De obicei, proprietarii de case cu o curte suficient de mare urmaresc sa realizeze in interiorul acesteia si o alee care sa faciliteze nu doar accesul pietonal, ci si pe cel al unui automobil. Tocmai de aceea, topicul de pe forumul nostru dedicat montarii pavelelor este unul dintre cele mai citite. Si tot din acest motiv vom relua in continuare sfaturile generale destinate efectuarii corecte a unei astfel de lucrari.

Asadar, in functie de tipul pavelelor, fiecare producator recomanda o anumita tehnologie de montaj. Iata pasii care trebuie urmati:

1. Realizarea fundatiei stabilizatoare

Fundatia stabilizatoare poate fi realizata cu materiale diferite (balast, piatra sparta, etc), astfel incat sa asigure un drenaj corespunzator si sa contribuie la rezistenta fundatiei, in functie si de natura terenului. Metodele de dimensionare a fundatiei stabilizatoare sunt numeroase si se calculeaza in functie de tipul de pavaj, trafic etc.

Pregatirea unei fundatii stabilizatoare se face prin decopertarea terenului la o adancime de aproximativ 30 - 60 cm. Dupa aceasta, se va intinde un strat de piatra sparta sau balast dupa cum urmeaza: 30 - 40 cm pentru zone carosabile (trafic greu), 20 - 30 cm pentru zone necarosabile (trafic usor, pietonal). Ulterior asezarii materialelor de umplutura, acestea vor fi compactate pana la atingerea gradului de compactare maxim.

De asemenea, in proces poate fi asezat si un strat geotextil pentru separarea stratului stabilizator de sol, insa fundatia stabilizatoare poate fi si o suprafata betonata.

2. Stratul de poza

Stratul de poza trebuie sa fie format din nisip de rau sau concasat. Din punct de vedere granulometric, materialul trebuie sa contina elemente cu diametrul de maximum 8 mm. Acesta nu trebuie sa contina mal, argila sau resturi de concasare in proportie mai mare de 3%. Stratul de poza trebuie sa aiba o grosime cuprinsa intre 3 - 6 cm.

3. Finisaje

Umplerea rosturilor dintre pavele se realizeaza, in general, cu un nisip diferit de cel utilizat pentru stratul de poza. Acest nisip trebuie compactat corespunzator, pentru a garanta efectul autoblocant intre pavele.

4. Compactarea

Prin compactare se intelege actiunea de tasare a pavelelor pe patul de poza. Inainte de a efectua compactarea, sunt necesare asigurari ca suprafata pavajului si placa vibratorului sunt bine curatate si uscate. Aceasta operatiune va fi efectuata dupa terminarea pozarii pavelelor, prin utilizarea vibratoarelor cu placa. Intensitatea fortei de vibrare trebuie sa fie proportionala cu:

  • grosimea si cu forma pavelelor
  • caracteristicile stratului de poza, precum si cele ale fundatiei stabilizatoare

La compactarea suprafetelor inclinate este recomandat ca operatiunea sa fie facuta pependicular pe panta si de jos in sus. Odata compactat pavajul, peste pavele va trebui intin inca un strat subtire de nisip.

Pentru compactarea pavelelor se recomanda folosirea placilor vibratoare acoperite cu cauciuc de protectie, pentru o uniformitate mai mare si evitarea degradarii pavelelor.

In cazul in care mai ai si alte intrebari despre montarea pavelelor, te poti inscrie pe forumul nostru si le poti posta in topicul dedicat acestui subiect: http://www.misiuneacasa.ro/forum/showthread.php/1577-Montare-pavele/page2

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ghidul gradinarului incepator – 7 sfaturi pentru un debut de succes Ghidul gradinarului incepator – 7 sfaturi pentru un debut de succes
Pregateste-ti gradina pentru petrecerile in aer liber Pregateste-ti gradina pentru petrecerile in aer liber
Alternativa organica la tratamentele cu pesticide: cum pot cuprul si potasiul sa ajute la controlul bolilor la plante Alternativa organica la tratamentele cu pesticide: cum pot cuprul si potasiul sa ajute la controlul bolilor la plante
Sera verticala - o solutie pentru suprafetele mici Sera verticala - o solutie pentru suprafetele mici
Pavelele din beton: sfaturi complete pentru o lucrare rezistenta Pavelele din beton: sfaturi complete pentru o lucrare rezistenta
Ghidul complet al gratarelor electrice: Cum sa il alegi pe cel potrivit pentru gradina ta Ghidul complet al gratarelor electrice: Cum sa il alegi pe cel potrivit pentru gradina ta

Vezi mai multe articole