on

Amenajarea gradinii: sfaturi de plantare si intretinere a buxusului

04 aprilie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Una dintre cele mai cautate plante pentru amenajarea gradinii este buxusul, recunoscut si pentru calitatea sa de a forma adevarate gardulete verzi. Inmultirea plantei numita stiintific Buxus sempervirens se face prin seminte, marcotaj, despartirea tufei si butasire. Insa cel mai folosit procedeu este butasirea.

Inmultirea prin seminte se face toamna sau primavara, cu seminte stratificate in timpul iernii, semanate toamna in straturi cu sol foarte afanat din rumegus, frunze descompuse, nisip umezit periodic, in sere reci sau rasadnite.

La plantele cu multi lastari la baza, marcotajul se face primavara, prin musuroire.

Butasirea are loc in luna august, in rasadnite reci, sau afara, la umbra, intr-un strat de nisip. Pentru aceasta operatiune trebuie confectionati butasi cu “calcai” (varfuri de 10-15 cm, ramificate, desprinse de pe ramura), care se introduc in stratul de nisip, la cativa cm unul de altul. Trebuie udati periodic, in asa fel incat solul sa nu se usuce niciodata complet, dar sa nu fie nici exagerat de umed. Pe timpul iernii, rasadnita sau stratul respectiv vor fi protejate cu folie de plastic, pentru a nu ingheta. Butasii vor fi inradacinati bine de-abia in primavara urmatoare, cand pot fi replantati.

Recomandarile unui forumist

In discutia de pe forum dedicata acestui subiect, utilizatorul dmih a tinut sa impartaseasca din experienta sa personala cu cresterea si intretinerea unor buxusi:

“Iata ce am facut eu acum vreo 5-6 ani: la sfarsitul iernii - inceputul primaverii, am luat cateva ramurele din cele doua plante pe care le aveam. Aveau circa 20 cm inaltime. Le-am pus in pamant si s-au prins. Le-am ales pe cele cu verde crud, cele mai tinere. Am taiat din planta-mama in asa fel incat sa am 6-7 randuri de frunze (cine s-a uitat atent stie ca la buxus sunt cate doua frunze pe nivel).

Dupa ce le-am taiat, le-am pregatit pentru butasire. Am taiat cu un cutter bine ascutit o parte dintre frunze si le-am pastrat doar pe cele din cele doua etaje de la varf. Adica am pastrat doar 4 frunze, cele dinspre varf.

Dupa asta, le-am pus intr-un ghiveci cu pamant luat din gradina, in asa fel incat sa fie in pamant cel putin 3 randuri de frunze. Am stropit usor pamantul, doar cat sa fie usor umed, nu plin de apa. Am pus peste ghiveci o punga transparenta, in asa fel incat sa se creeze un mediu inchis. Le-am pus pe pervaz in casa unde au avut lumina buna, dar nu toata ziua incat sa le arda soarele. O data pe saptamana am scos punga si am mai udat un pic pamantul. Dupa circa 4-5 saptamani am scos punga de tot, iar dupa alte 2-3 saptamani le-am replantat afara. Reusita a fost de circa 50%. Puii au fost mutati o data acum vreo 2 ani.

Sfatul meu: daca exista posibilitatea de a obtine astfel de "pui", trebuie incercat. In definitiv, nu costa nimic iar rezultatele s-ar putea sa fie peste asteptari. La mine asa a fost avand in vedere ca n-am nimic in comun cu floricultura sau cu stiintele botanice”.

Daca ai si alte intrebari despre plantarea buxusilor sau despre plantarea si intretinerea altor plante de gradina, te asteptam sa postezi intrebarile tale in topicurile dedicate de pe Forumul Misiunea Casa, sectiunea Gradina-Curte: http://www.misiuneacasa.ro/forum/forumdisplay.php/31-Gradina-Curte

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Luna iulie in gradina - ce recoltam si ce plantam Luna iulie in gradina - ce recoltam si ce plantam
Luna martie in gradina si livada Luna martie in gradina si livada
Deciziile inspirate se iau vara Deciziile inspirate se iau vara
Din padurile tropicale in casa dumneavoastra Din padurile tropicale in casa dumneavoastra
Ce este compostul si la ce este el bun Ce este compostul si la ce este el bun
Deszapezirea curtii Deszapezirea curtii

Vezi mai multe articole