on

Amenajarea gradinii: Sfaturi si Idei

29 iunie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cu toate ca virusul COVID – 19 reprezinta inca o amenintare, soarele ne imbie sa petrecem cat mai mult timp in aer liber. Ei bine, daca locuiesti la casa, te poti bucura de frumusetea serilor de vara chiar din propria gradina. Dar trebuie sa stii ca amenajarea unei gradini nu presupune doar plantarea gazonului, florilor, arbustilor decorativi sau a pomilor fructiferi, ci si amplasarea mobilierului de gradina.

Mobilierul de gradina are un dublu rol: util, pentru ca are functionalitate, este practic si ne folosim de el, dar si de decor, infrumuseteaza si personalizeaza gradina. Exista o multitudine de tipuri de mobilier pentru gradina, fiecare cu particularitatile lui. Va recomandam ca mobilierul de gradina sa fie confectionat din lemn, astfel el se va imbina in mod armonios cu natura. Iar pentru ca acesta va sta in vant si ploaie trebuie sa fie tratat, vopsit sau, dupa caz, lacuit, pentru ca lemnul sa-si pastreze frumusetea, sanatatea si proprietatile. Evident, sunt recomandate vopselurile si lacurile ecologice, pe baza de apa, fara solventi, fabricate din materii prime de origine vegetala, animala sau minerala. 

Foisorul de gradina este un must have pentru orice posesor de casa si curte. Cu baza (talpa) de forma patrata, dreptunghiulara, hexagonala sau octogonala, executat din lemn de esenta moale, foisorul de gradina este o oaza de liniste si relaxare dupa o zi de lucru agitata. In interiorul foisorului, in mijlocul lui, se poate amenaja o masa cu scaune unde poti servi masa sau te poti racori cu o limonada rece. Tot in interior, dar de jur imprejur, se pot amplasa bancute, in cazul in care doresti ca foisorul sa gazduiasca 4-6 persoane. Iar daca iti plac pasarile, pe acoperisul foisorului poti construi colivii in care sa adapostesti porumbei, gugustuci, vrabii sau alte zburatoare.

 

Citeste si -  Cum poti construi un foisor de gradina

 

Pergola este un alt element de mobilier care da valoare unei gradini. Aceasta este o constructie formata dintr-o retea de grinzi din lemn sustinute de piloni. Pergola este folosita pentru a intinde pe ea plante agatatoare: trandafiri japonezi, iasomie, glicina, iedera bicolora. Poate fi asezata atat la intrarea in curte sau in casa (in cazul acesta iti recomandam sa folosesti o pergola cu o latime de 1 metru sau chiar mai mare), cat si deasupra aleilor din gradina (in acest caz iti recomandam sa folosesti mai multe pergole, cu o latime nu mai mare de 0,5 metri, amplasate din loc in loc). Frumusetea unei pergole rezulta din contrastul vizual lemn sculptat si lacuit – planta agatatoare verde impletita in grinzi, plus desfatarea olfactiva oferita de florile inlantuite de pergola.

 

Balansoarul, leaganul si hamacul.

 

Sa ne intelegem, intre cele doua exista mai multe diferente. Intr-un balansoar incap doua-trei persoane. Este prins de un cadru din fier sau lemn care este asezat pe sol, sprijinit pe talpi late sau cadrul este ingropat in sol. Leaganul este pentru o singura persoana, se agata sau atarna de o creanga solida dintr-un pom sau de un cadru metalic prins in pamant. Prinderea leaganului este realizata de obicei prin lant metalic (nicidecum bare fixe).

 



Daca balansoarul si leaganul se adreseaza prin excelenta copiilor, doamnelor si domnisoarelor, si barbatii au dreptul sa leneveasca, dar pe stil marinaresc. Pentru ei, propunerea este clasicul hamac, atarnat la umbra si intre trunchiurile a doi pomi apropiati sau intr-un foisor.



O gradina necesita o serie de unelte pentru ingrijirea ei.  Si cum ele ocupa destul de mult loc este clar ca vei avea nevoie de o incapere-magazie pentru depozitarea lor. Evident, le poti depozita si la subsolul casei, dar o varianta simpatica o reprezinta casuta-chiosc din lemn. Buna si pentru a adaposti jardiniere, ghivece  si multe alte unelte, buna si pentru copiii care se joaca de-a v-ati ascunselea. Iar daca tot suntem la capitolul casute, putem infrumuseta gradina si cu casute pentru animale: catelul are si el nevoie de o casuta a lui, porumbeii, vrabiile sau alte pasari carora le-ar placea sa aiba o casuta in gradina ta.

In cazul in care beneficiezi de o gradina mare prin care trece un mic curs de apa, cu siguranta ca un podet care traverseaza apa este mai mult decat recomandat, Acesta poate fi continuat cu alei pietruite, pentru un efect vizual mult mai accentuat.


Daca amenajarea unui curs de apa sau a unui mic helesteu este o cheltuiala mult prea mare pentru bugetul tau, o varianta mai potrivita de a auzi in curte susurul apei o constituie fantanita de gradina. O poti cumpara gata facuta sau o poti realiza chiar tu, cu un furtun ascuns intr-o movila de pietre, un bazin care colecteaza apa si o pompa care o recircula.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Aerarea si scarificarea gazonului Aerarea si scarificarea gazonului
3 idei DIY pentru amenajarea practica a gradinii vara 3 idei DIY pentru amenajarea practica a gradinii vara
Iedera - estetica si utila Iedera - estetica si utila
10 Sfaturi Simple si Utile Despre Cum sa Ingrijesti Trandafirii Cataratori 10 Sfaturi Simple si Utile Despre Cum sa Ingrijesti Trandafirii Cataratori
Gradina vesnic verde. Incalzirea in exterior Gradina vesnic verde. Incalzirea in exterior
Cum sa-ti uzi plantele folosind telefonul mobil Cum sa-ti uzi plantele folosind telefonul mobil

Vezi mai multe articole