Amenajarea locului de joaca

07 august, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cei care locuiesc la casa si au la dispozitie o gradina cu siguranta s-au intrebat cum sa procedeze pentru amenajarea locului de joaca pentru cei mici, ca acestia sa nu mai dea navala printre rasaduri si tufe de flori. Nu exista un model tip pentru amenajarea locului de joaca. Dar pentru ca acesta sa fie atractiv si sa ii faca pe
Amenajarea locului de joaca
amenajarea locului de joaca
copii sa uite de alergatul prin gradina, in primul rand trebuie sa aiba leagan si tobogan. Pe locul 3 ar fi caruselul , pe patru jucariile pe arc, pe cinci, balansoarele, iar, apoi, orice alt echipamente atasat, cum ar fi un complex cu sisteme de catarare, tuburi de trecere sau rampe, e binevenit.
 
Amenajarea locului de joaca poate pleca de la varianta minimala, leagan si tobogan, care inseamna in jur de 3000 de euro si ajunge si la zeci de mii de euro mai ales cand vorbin de proiecte speciale (Vapoare, Submarine, Orase in miniatura, Castele, Nave spatiale etc) sau de suprafete mari (mii de metrii patrati). Indiferent de alegerea facuta pentru amenajarea locului de joaca din gradina dumneavoastra sunt cateva detalii de care trebuie sa tineti cont pentru a avea garantata siguranta copiilor. Parapetii si balustradele folosite pentru amenajarea locului de joaca trebuie sa fie situate la o inaltime de 60-85 centimetri de la podea – nu mai mult, nu mai putin. Inaltimea maxima a unei podele trebuie sa fie 3 metri. Parapetii nu trebuie sa aiba bare orizontale, sau, daca sunt din plastic, sa nu prezinte adancituri care permit copiilor sa se catere pe ei - in acest fel se evita raniri grave. Manerele de prindere utilizate in amenajarea locului de joaca trebuie sa aiba diametrul intre 16 mm. si 45mm. pentru a permite copiilor sa le poate apuca cu usurinta. Toboganele trebuie sa aiba in zona de plecare o bara care sa impiedica copiii sa le foloseasca in picioare, iar in zona de coborare panta va fi lina, astfel incat sa scada mult viteza pana la contactul cu suprafata de protectie.
 
Alt aspect deosebit de important este distanta minima intre echipamentele folosite la amenajarea locului de joaca de langa gradina casei. In fata fiecarui tobogan, pe o distanta de 2 metri nu trebuie sa existe nici un alt obiect, fie de joaca fie bordura , gard sau copacii. In fata si in spatele unui leagan trebuie sa avem cate 3.5-4 metri
Amenajarea locului de joaca
liberi. Ganditi-va la concursurile pe care le faceati cand erati copii, de genul ”cine sare mai departe din leagan„. Nici macar plante de gradina nu este indicat sa aveti, pentru ca, cu siguranta vor fi distruse intr-un timp scurt. In jurul obiectelor pe arc trebuie sa avem 2.5-3metri, in jurul complexelor trebuie sa avem 1.5-2 metri – distanta care depinde de inaltimea maxima de cadere, iar in jurul caruselelor trebuie sa fie 2-3 metri. Si, cel mai important, la amenajarea locului de joaca nu trebuie sa se vada betonul la baza nici unui echipament.
 
Cimentul trebuie acoperit cu suprafetele de protectie, respectiv nisip, pietris sau caucic. Unii parinti cred ca nisipul face rau copiilor daca este folosit la amenajarea locului de joaca. Atat timp cat acesta este curat sau curatat periodic nu dauneaza. Mai ales copiii sub 5 ani adora nisipul folosit la amenajarea locului de joaca.
 
In ceea ce priveste materialele folosite la amenajarea locului de joaca nu exista unele mai bune sau mai rele. Este vorba doar de calitatea acestora si de gradul de finisare. Lemnul utilizat la amenajarea locului de joaca nu trebuie sa aiba crapaturi, care pot ascunde cuie, cioburi, pot chiar sa devina capcane pentru degete. Nu in ultimul rand, de la o crapatura se pot desprinde aschii iar orice aschie este o potentiala infectie. Stalpii de lemn cu care se amenajeaza locul de joaca nu trebuie sa aiba contact cu solul decat prin fundatii speciale din otel, astfel incat lemnul nu va sta in umezeala iar complexul va fi sigur pentru multa vreme. Sudurile, taierile, imbinarile metalulul folosit la amenajarea locului de joaca trebuie sa fie perfect facute,, astfel incat sa nu existe nici o zona ascutita in care sa se poata agata, taia, zgaria copiii. Vopsirea metalului trebuie facuta perfect pentru a nu permite ruginirea rapida.
 
Plasticul din amenajarea locului de joaca trebuie sa fie ignifugat. Calitate de putine ori intalnita la jocurile din plastic de la noi. Majoritatea jocurilor care au cantitati mari de plastic sunt provenite din China si Turcia – tari care nu tin foarte mult la calitatea echipamentelor. Pentru acestea cel mai important este costul de productie cat mai mic. Aparent materialul arata foarte bine, dar dupa o zi calduroasa cu peste 40 de grade la soare materialul provoaca arsuri grave copiilor.
 
Una peste alta, daca doriti sa va stiti copiii in siguranta in propria curte, dar fara sa stati cu ochii pe ei sa nu va strice gradina, o solutie este sa investiti in amenajarea locului de joaca. Chiar daca la prima vedere cateva mii de euro pare o suma prea mare pentru amenajarea locului de joaca, ganditi-va la sadisfactia pe care o veti avea cand va veti vedea copiii jucandu-se fericiti.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Amenajarea curtii cu piatra naturala Amenajarea curtii cu piatra naturala
O oaza de liniste - veranda O oaza de liniste - veranda
COMBATEREA BOLILOR SI DAUNATORILOR LA VITA-DE-VIE (I) COMBATEREA BOLILOR SI DAUNATORILOR LA VITA-DE-VIE (I)
Bucuria verii pentru fiecare situatie: muscatele colorate fac viata mai frumoasa Bucuria verii pentru fiecare situatie: muscatele colorate fac viata mai frumoasa
Avantajele instalarii unui sistem de colectare a apei pluviale Avantajele instalarii unui sistem de colectare a apei pluviale
Cum poți amenaja o grădină urbană? Cum poți amenaja o grădină urbană?

Vezi mai multe articole