In functie de specificul activitatilor sau in cadrul unor lucrari de modernizare sau extindere a spatiului locativ, poate fi necesara amenajarea unor noi spatii de dus. Realizarea lucrarilor necesare pentru noua functiune a spatiului respctiv trebuie sa aiba in vedere executia unor lucrari specifice pentru a obtine un rezultat optim, o calitate adecvata a lucrarilor si durata de viata ridicata fara posibilitatea de aparitie a unor deficiente in exploatare.
Dincolo de selectia unor materiale potrivite scopului, o importanta covarsitoare o au stabilirea solutiei tehnice si punerea in opera.
Pentru amenajarea efectiva a zonei de dus putem opta pentru mai multe variante constructive:
- Montarea unei cadite de dus simple, cu perdea sau paravan;
- Executia unei cadite de dus zidite;
- Montarea unei cabine de dus standard, deschisa la partea superioara;
- Montarea unei cabine de dus complet inchisa.
Alegerea unei dintre variantele mentionate anterior se face in functie de specificul spatiului amenajat, marimea acestuia, frecventa de utilizare, incadrarea in designul amenajarii si, nu in ultimul, rand de preferintele personale ale utilizatorilor.
Indiferent de varianta pentru care optam, exista cateva elemente absolut necesar a fi luate in calcul atunci cand ne propunem o astfel de lucrare, chiar daca se va realiza lucrarea de catre o persoana avizata sau chiar de catre noi. Aceste aspecte sunt importante de la schitarea ideilor primare ale amenajarii, putand influenta chiar alegerea efectiva a caditei pe care o montam sau excutam.
La ce se refera aceste aspecte? Sa le detaliem:
- Primul aspect important este stabilirea locului de montare, acesta trebuie sa aiba o marime suficienta pentru amplasarea caditei aceasta incluzand atat posibilitatea de acces usoara in cadita fara a ne lovi de alte obiecte sanitare si sa fie o distanta potrivita fata de instalatiile sanitare (apa rece/calda, canalizare, iluminat). Tinand cont de aceste aspecte vom alege tipul caditei/cabinei si hotaram pozitia efectiva de montaj.
- Existenta instalatiilor sanitare in imediata vecinatate este importanta pentru ca ne scuteste de unele modificari ce nu se fac intotdeauna cu usurinta. Evitam astfel traseele aparente ale instalatiilor, trasee ce pot afecta negativ aspectul amenajarii. Daca pe partea de asigurare cu apa rece sau calda nu sunt constrangeri semnificative legate de amplasarea tevilor, pentru canalizare este nevoie sa respectam anumite reguli de pozare. Este absolut necesara asigurarea pantei pentru scurgerea corecta a apei evacuate din zona de dus. Pentru aceasta, trebuie identificat punctul de racordare la instalatia de canalizare existenta si stabilit un traseu cat mai scurt, cu minim de schimbari de directie si sa asiguram o panta minima.
- Alt aspect important este asigurarea hidroizolatiei pe zonele afectate de contactul direct cu apa. Prezenta apei in cantitati semificative pe pereti sau pe pardoseala poate duce la aparitia unor efecte negative asupra lor (pete, infiltratii, condens, mucegai sau igrasie), fiind afectate atat finisajele cat si structurile in profunzime. Pentru aceasta se va hidroizola siplaca cu finisaje ceramice toate zonele expuse permanent la apa. Exista hidroizolatii moderne ce se pot aplica sub placarile ceramice si nu numai, realizand protectia la apa necesara in astfel de spatii.
Inslatatiile electrice de iluminat sau de alta natura se vor amplasa intr-o zona de utilizare sigura, acolo unde prezenta masiva a apei nu se regaseste iar clasa de protectie pentru acest mediu umed.
Aceste aspecte sunt baza oricarei amenajarii de spatiu pentru zona de dus si sunt foarte importante in realizare aunei solutii de calitate, durabile in timp. Aveti in vedere toate aceste aspecte si faceti din amenajare aspatiului dvs. de baie un loc placut si mai ales sigur in utilizarea curenta.
Sursa poza: HGTV.com
Comentarii
Nu exista comentarii.