Amenajarea unui iaz

Amenajarea unui iaz

20 februarie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In zonele urbane, terenurile invecinate cu un lac, oricat ar fi de mic si murdar, au ajuns o raritate. Acolo unde exista un luciu de apa, ori a fost inconjurat de case, ori costa mai mult decat v-ati propus sa investiti in locuinta propriu-zisa. Despre cai de acces, utilitati sau alte lucrari edilitare... mai bine nu deschidem subiectul. De fapt, intentia noastra este sa va dam urmatorul sfat: e mai la indemana si mai ieftin sa va amenajati un iaz, cu sau fara caderi de apa, in curtea pe care o aveti deja. In Romania sunt aproximativ 3.500 de lacuri, iar dumneavoastra nu aveti decat trei broaste care deja vor sa va paraseasca.

 

E timpul sa luati o hotarare si sa faceti ceva in acest sens! 

Ca introducere, vom face o mica precizare: ne vom referi in cele ce urmeaza la amenajarea unui iaz, care difera considerabil de instalarea unei piscine. Este si firesc, intrucat destinatiile celor doua sunt cu totul altele. Iazurile realizate cu materiale clasice (beton si piatra) sau sintetice au in primul rand un rol estetic. De aceea, nu va sfatuim sa va scaldati in ele, pentru ca s-ar putea sa le distrugeti si chiar sa va „improprietariti“ cu o boala de piele. Altfel, e greu de spus ca ne-am putea racori in apropierea unei asemenea amenajari, daca nu este prevazut cu o cadere de apa cat de mica. Dar sa nu cautam „nod in papura“ si sa contam pe efectul lor vizual. In plus, constructia presupune lucrari dintre cele mai simple si mai putin costisitoare. Tot in ceea ce priveste aspectul, trebuie sa existe o corelare intre aria lacului si adancimea lui. Pentru o suprafata de 3-5 mp, recomandam o adancime maxima de 60-80 cm, iar pentru 5-15 mp, nu vom depasi un nivel al apei de un metru.
Spre deosebire de un lac natural, care are de regula izvoare subterane sau beneficiaza de nivelul inalt al panzei de apa freatica, iazul nostru artificial trebuie etanseizat, altfel, in cateva ore, se scurge toata apa in pamant. Firmele specializate va pun la dispozitie doua sisteme de amenajare, ambele avand in vedere evitarea pierderilor de apa. Primul dintre ele, asemanator cu o mica piscina, e compus dintr-un bazin din material plastic armat cu fibra din sticla. De regula, are aspectul unor trepte, cu scopul de a-i da diverse intrebuintari: cultivarea mai multor specii de plante de apa sau cresterea pestilor.
Unii specialisti ne asigura ca in iazurile adanci, de peste un metru, pestii de provenienta autohtona pot ramane peste iarna fara probleme. In caz ca va propuneti sa montati un asemenea recipient de dimensiuni mici (maximum 1.000 litri) si vreti sa economisiti bani, nu apelati la un escavator. Puteti sapa singuri groapa in cateva ore, cu conditia sa aveti o cazma si, cat de cat, conditie fizica.
 
Iazuri... infoliate
O alta varianta este captusirea gropii cu o folie din PVC, polietilena sau cauciuc, asezata pe un pat de nisip. Puteti achizitiona iazuri „la pachet“ care nu costa mai mult decat... o folie. Dimensiunile nu constituie o problema, intrucat materialele geosintetice sunt fabricate in role cu latimi de pana la 6 m, dar, la nevoie, exista si metode de sudare care dau continuitate acoperirii.
Aceasta metoda este utilizata pe scara larga la captusirea lacurilor artificiale mari si a gropilor pentru deseuri, fiind apreciate in mod special de ecologisti. In ceea ce priveste grosimea foliei, aceasta este cu atat mai importanta cu cat va doriti un iaz mai adanc. Astfel, pentru un nivel al apei de peste 1,5 m, este necesar un strat de polietilena de cel putin 1,5 mm. Sfatul nostru este sa nu le verificati rezistenta. Puteti pasi pe ele, dar nu cu niste pantofi cu toc!
Avantajul tuturor acestor materiale este ca, in afara de buna lor „comportare“ la factori mecanici si chimici, au o durata de viata relativ lunga (circa 50 de ani, cateodata chiar si 100 de ani). Daca apelati la o firma specializata, aceasta va va putea oferi nu numai un luciu de apa, ci si o serie de decoratiuni care va vor face sa credeti ca lacul e acolo de pe vremea bunicilor.
In acest caz, costurile nu depind decat in mica masura de suprafata si mai degraba de standardul amenajarilor. Daca o arie totala de 140 mp (dintre care 100 mp de lac) presupune o cheltuiala de circa 15.000 de euro, una de 40 de ori mai mare nu va costa decat 35.000 de euro.
Pentru lacul din gradina este necesara o amenajare in trepte sau cu malul in panta lina, astfel incat adancimea maxima sa nu depaseasca 2 m. Un iaz care „se respecta“ este prevazut cu diverse soiuri de plante amatoare de apa (papura, rogoz, nuferi, iris, iarba stiucii etc.). Ele au nevoie de un strat de pamant si un anumit nivel al apei. Asadar, dupa montarea bazinului sau a foliei, puteti aseza, pe contur sau pe intreg fundul lacului, pamant argilos si nisip, potrivit unor plante de apa fara pretentii.
Intrucat prezenta luminii este obligatorie, va recomandam sa amplasati iazul intr-un loc insorit din curte. Succesul intregii lucrari depinde intr-o mare masura si de imaginatia dumneavoastra. Pentru a masca marginile din material plastic, puteti aseza pietre, care vor da amenajarii un plus de farmec si naturalete. „Colonizarea“ lacului cu pesti nu este
o idee rea, cu conditia sa le asigurati aerisirea prin intermediul unor aparate speciale.
 
Arteziene si cascade
O lucrare ceva mai pretentioasa, cu fantani arteziene si caderi de apa, are nu doar rol estetic, ci va ajuta sa va racoriti in zilele calduroase de vara. Recircularea apei produce o evaporare intensa si, in consecinta, o scadere a temperaturii mediului, lucru pe care il veti simti si dumneavoastra, daca va asezati pe un sezlong in apropiere. Experienta locuitorilor din zonele cu temperaturi ridicate ne arata ca asemenea fantani sunt de un real folos. E adevarat, amenajarea presupune nu numai o investitie initiala serioasa, ci si unele cheltuieli de intretinere.
In primul rand, aveti de platit factura la energia electrica. Depinde de dumneavoastra ce tip de aparate vor fi montate, care va fi debitul lor, precum si inaltimea jetului sau a caderii de apa. Astfel, cele mai modeste dintre ele pot consuma o cantitate de energie nesemnificativa (15-20 W putere pentru un debit de circa 800 l/h), dar exista si variante mai costisitoare, cu pompe puternice de cateva sute de wati, care va pot simula Niagara. Exageram, bineinteles. Totusi, va sfatuim sa alegeti instalatii reglabile din punctele de vedere mentionate mai sus si sa le mentineti in stare de functionare doar in sezonul cald. Iarna trebuie acoperite sau demontate si depozitate intr-un spatiu uscat.
De asemenea, sistemele de filtrare a apei sunt deosebit de importante. Unele dintre ele functioneaza pe baza de radiatii ultraviolete, care distrug microorganismele, fiind intalnite la amenajarile cu apa limpede. Altele, numite si ecologice, sunt compuse fie din bucati de carbune si saltele din burete, fie din straturi succesive de pietris si nisip. Ele sunt prevazute sa retina doar particule mai mari, respectiv resturile vegetale. Inlocuirea lor, o data la cativa ani, e obligatorie pentru a evita colmatarea. De fapt, revizia tehnica periodica a tuturor elementelor este vitala. Alaturi de calitatea componentelor sistemului, functionarea lor in parametrii proiectati nu mai este o joaca.
 
Sfatul nostru
Iazul pe care il veti realiza in curtea dumneavoastra va fi un mic univers format din plante, pietre, pesti, nisip etc. Trebuie sa stiti inainte de a va apuca de treaba ca in afara de beneficii mai sunt si mici neajunsuri, de exemplu tantarii. Nu alungati broastele, pentru ca ele mananca... tantari!

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Care sunt florile de gradina care infloresc toamna Care sunt florile de gradina care infloresc toamna
Pregateste-ti gradina pentru petrecerile in aer liber Pregateste-ti gradina pentru petrecerile in aer liber
Plantari de toamna, pentru o recolta bogata la primavara Plantari de toamna, pentru o recolta bogata la primavara
Geoseinteticele: materiale utile pentru lucrari de pamant Geoseinteticele: materiale utile pentru lucrari de pamant
Terasa exotica innobileaza si creste valoarea unei case Terasa exotica innobileaza si creste valoarea unei case
Procesarea lemnului de foc in epoca mecanizarii rapide Procesarea lemnului de foc in epoca mecanizarii rapide

Vezi mai multe articole