on

Amorsa – sfaturi de preparare si aplicare

11 februarie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Amorsa este un material de constructii, acesta se utilizeaza pentru amorsarea suprafetelor din beton, tencuiala glet etc.

Definitia generica a amorsei fiind acea etapa de pregatire si provocare a unui fenomen (explozie, reactie chimica etc) printr-o actiune exterioara.

Insa, acest termen, folosit in domeniul constructiilor este definit ca un material (de constructii) care are rolul de a fixa particulele de praf pe stratul suport si ajuta la aderenta urmatorului strat de material inchizand porii suportului. Aceasta are rol de strat pregatitor si se aplica atat in interiorul, cat la exteriorul constructiilor. Amorsa poate fi utilizata pe pereti, tavane si podele etc.

Ea se alege in functie de suprafata suport. Astfel, avem amorse pentru suprafete absorbante: beton, sape de egalizare pe baza de ciment etc; pentru suprafete neabsorbante: mozaic, gresie, faianta, lemn tratat etc; pentru suprafete cu cerinte antistatice sau conductive (pardoseli incalzite) sau pentru orice tip de suprafata unde dorim o bariera de umiditate.

Rolul amorsei

- Are ca scop impiedicarea si uniformizarea absorbtiei apei din stratul de baza al materialului ce il acopera;

- Consolideaza suprafata pentru finisare;

- Reduce consumul de vopsea lavabila si mareste aderenta acesteia la stratul suport;

- Previne aparitia petelor;

- Asigura o finisare neteda;

Cand se aplica amorsa?

In cazul unui perete pe care se va utiliza vopsea lavabila, amorsa se va aplica numai dupa ce suprafata suport este gletuita si curatata. Numai in acest caz amorsa va reduce consumul de vopsea si va asigura o buna aderenta la stratul suport.

Cum se prepara amorsa?

Procedeul nu este unul foarte complicat, trebuie sa citesti cu atentie indicatiile oferite de producator si sa le pui in practica.

Toarna amorsa intr-un vas curat in care sa incapa si un trafalet sau o bidinea;

Apoi dilueaza cu apa, pe ambalaj vei gasi si cantitatile necesare. Atentie! Acest pas s-ar putea nu fie necesar, depinde de produsul pe care il achizitionezi. Citeste cu atentie instructiunile de pe ambalaj.

Omogenizeaza bine continutul inainte de utilizare.

Cum si cand nu este recomandat sa aplici amorsa

Nu este recomandat sa amesteci lavabila cu amorsa, pentru ca vopseaua lavabila nu va beneficia de acel strat aderent de care are nevoie pentru a rezista o perioada cat mai lunga.

Nu aplica amorsa pe un perete umed, altfel risti sa apara pete sau sa se exfolieze vopseaua lavabila.

Nu aplica lavabila imediat dupa aplicarea amorsei, peretele are nevoie de timp se usuce. Altfel, pe perete pot aparea dare sau pete sau ca in cazul anterior, vopseaua se poate desprinde. Lasa peretele sa se usuce, timpul necesar uscarii il vei gasi pe eticheta produsului.

Daca dupa ce peretele s-a uscat observi ca suprafata este sticloasa, inseamna ca ai aplicat prea multa amorsa. Slefuieste putin peretele si curata-l de praf, in caz contrar lavabila nu ca adera.

Nu ai nevoie de amorsa doar atunci cand aplici vopseaua lavabila ci si atunci cand pui gresie si faianta. Pentru ca la placarea cu faianta sau gresie, peretele sau podeaua va absorbi apa din mortarul adeziv. De aceea, aplicarea amorsei este extrem de importanta pentru eliminarea fenomenului de absorbtie, permitand astfel o lipire a placilor de faianta in parametri optimi.

Va recomandam sa urmariti si ghidul de prezentare al produselor testate in cadrul emisiunii TV Misiunea Casa, pe canalul de YouTube.

 

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

De este esential sa folosesti grunduri pentru o suprafata perfect pregatita? De este esential sa folosesti grunduri pentru o suprafata perfect pregatita?
Traieste-ti viata sub acoperisul de incredere RUFSTER! Traieste-ti viata sub acoperisul de incredere RUFSTER!
Aplicare adeziv polistiren Aplicare adeziv polistiren
CONMEC - 30 de ani de excelenta in serviciile profesionale pentru constructorii specializati in pardoseli de beton CONMEC - 30 de ani de excelenta in serviciile profesionale pentru constructorii specializati in pardoseli de beton
Tot ce ar trebui sa stii despre BCA Tot ce ar trebui sa stii despre BCA
Ce trebuie sa stim despre caramida Ce trebuie sa stim despre caramida

Vezi mai multe articole