Atunci cand stabilesti amplasarea unei constructii trebuie sa tii cont, printre altele, si de punctele cardinale, astfel incat sa ai parte de lumina solara.
Orientarea fata de punctele cardinale se face in conformitate cu normele sanitare si tehnice pentru a fi indeplinite urmatoarelor cerinte:
- Asigurarea insoririi si iluminatul natural;
- Asigurarea perceperii vizuale a mediului ambiant din spatiile inchise;
- Orientarea corecta a constructiilor conform cerintelor functionale;
- Respectarea normelor de insorire , iluminat natural, vizibilitate si ventilatie;
- Amplasarea constructiei astfel incat sa nu se umbreasca reciproc cu imobilele invecinate.
Analizarea insoririi constructiei presupune realizarea unui studiu a partilor umbrite si insorite ale constructiei, perioada de insorire precum si umbra pe care constructia o face imobilelor invecinate.
O cladire este amplasata eficient si corespunzator daca fatada constructiei este expusa razelor soarelui timp de doua-trei ore pe zi in timpul solstitiului de iarna.
Lumina pe care o primeste o constructie poate fi directa, difuza sau reflectata. Lumina directa si cea difuza asigura iluminatul natural. Lumina difuza este constanta, vine din toate directiile si este in functie de suprafata vizibila a boltii ceresti.
In cazul orientarii unei cladiri de locuinte pe directia Nord-Sud, durata minima de insorire trebuie sa fie de o ora si jumatate la solstitiul de iarna.
Comentarii
Nu exista comentarii.