Suluri de vata minerala (galbena)

Analiza comparativa intre vata minerala de sticla si vata minerala bazaltica - prima parte

20 mai, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Nu de puţine ori ne întrebăm ce tip de vată mineral trebuie să alegem, mai ales că în magazinele de profil găsim o paletă destul de largă de produse. Răspunsul căutat trebuie să derive dintr-o analiză punctual a aplicaţiei pe care dorim sa o realizăm, fiecare proiect având specificul său.

Spunem acest lucru pentru că, de pe o parte este important să identificăm cerinţele tehnice ale lucrării, fiind necesar să obţinem anumite rezultate în zona termică şi/sau fonică iar pe de altă parte trebuie îndeplinite anumite condiţii de rezistentă şi durabilitate. Nu putem obţine o lucrare de calitate şi în aceeaşi măsură cu o rezistentă şi durabilitate ridicate cu orice tip de produs, în orice aplicaţie. Trebuie să înţelegem că un sortiment de vata minerală „UNIVERSAL” nu înseamnă ca poate fi utilizat oriunde şi oricum, ci mai degrabă este un sortiment standard, de cea mai slabă calitate şi poate fi utilizat doar în aplicaţii cu importantă redusă, fără cerinţe însemnate.

Dincolo de toate detaliile aplicaţiile noastre, pentru alegerea în cunoştinţă de cauză a tipului de vată minerală să vedem care sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie să le cunoaştem despre diferitele sortimente.  Analizând fişele tehnice ale acestor tipuri de produse de izolaţie, vom constata anumite caracteristici fizice şi chimice.
Să vedem care sunt descrierile produselor şi principalele caracteristici / proprietăţi.

Materiile prime utilizate şi modul de obţinere
Atât produsele de tip vată de sticlă cât şi cele din vată bazaltică sunt produse de origine minerală şi se obţin astfel: bazaltul, respectiv sticla şi nisipul, se topesc în furnal la temperaturi înalte şi apoi, printr-un proces similar cu cel al producerii vatei de zahăr, „lava”/sticla topită este transformată în fibre microscopice, care se adună în mod firesc în mici scame. Procesul necesită adăugarea aditivilor/adezivilor pentru a putea forma “pături” pufoase, care se tratează cu substanţe împotriva umidităţii şi apoi sunt aşezate mecanizat în straturi, până ce se obţine grosimea finală a produsului. Din acest moment se urmează procesul de tratament final în  cuptoare pentru a obţine parametrii doriţi, apoi se taie în plăci de dimensiunile stabilite pentru fiecare sortiment.

Transportul şi depozitarea
Din punct de vedere al depozitării şi transportului este o diferenţă semnificativă intre cele două tipuri de vată minerală. Vata minerală de sticlă se poate presa, reducându-se volumul de câteva ori, de exemplu de 6 ori, ceea ce se traduce în capacitate de transport sporită, depozitare mai uşoară, o cantitate mai mare de izolaţie pe acelaşi spaţiu de stocare. Nu acelaşi lucru putem spune despre vata minerală bazaltică, sortiment ce nu se poate comprima. Vata de sticlă îşi revine perfect după ambalare, ceea ce înseamnă eficienţă în transport, manipulare şi depozitare, în timp ce vata bazaltică nu este recomandat să fie presată la transport şi nici nu se poate presa fără a fi deteriorată.

Citeste in continuare>>

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

O investitie profitabila: termoizolatia de interior O investitie profitabila: termoizolatia de interior
La "baza" este termoizolarea - polistirenul extrudat La "baza" este termoizolarea - polistirenul extrudat
Izolarea fonica: solutii pentru reducerea dramatica a zgomotului din locuinta Izolarea fonica: solutii pentru reducerea dramatica a zgomotului din locuinta
Cum imbunatatesti eficienta energetica cu tamplaria PVC Cum imbunatatesti eficienta energetica cu tamplaria PVC
COMBATEREA ASCENSIUNII CAPILARE A APEI IN ZIDURI, LA CLADIRI VECHI COMBATEREA ASCENSIUNII CAPILARE A APEI IN ZIDURI, LA CLADIRI VECHI
Cum poti izola eficient pardoseala din caramida a unei case vechi Cum poti izola eficient pardoseala din caramida a unei case vechi

Vezi mai multe articole