Rola de vata minerala

Analiza comparativa intre vata minerala de sticla si vata minerala bazaltica - partea a doua

20 mai, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Capacitatea de izolare, coeficientul de transfer termic (λ)

Din punct de vedere al izolaţiei termice oferite de un material izolator termic, cu cât valoarea coeficientului de transfer termic (λ) este mai mic, cu atât materialul este mai bun izolator. Prin urmare, la alegerea sortimentului de vată necesar aplicaţiei, conform rezistentei termice minime stabilite prin normativ, trebuie să analizăm coeficientul de izolare termic corelat cu grosimea aleasă pentru izolaţie. Din acest punct de vedere există un sortiment mai bogat de produse faţă de vata bazaltică. Întâlnim produse de vată de sticlă cu λ ce variază în intervalul 0,032 W/mK până la 0,044 W/mK iar produsele din vată minerală bazaltică variază de la 0,035 W/mK până la 0,040 W/mK.

Citeste prima parte a acestui articol - click aici

Protecţia la zgomot sau izolarea fonică

În principiu, orice tip de vată minerală protejează termic şi fonic, dar există sortimente cu un efect sporit în domeniul izolaţiei fonice. Din acest punct de vedere există produse  pentru zgomotul aerian dar şi produse mai speciale, dedicate izolaţiei la zgomotul de impact. Analiza comparativă a rezultatelor oferite de produsele din vata de sticlă şi vată bazaltică ne arată că acestea oferă grade asemănătoare de izolare fonică. Recomandarea este că alegerea produselor pentru aplicaţii de acest gen să se facă conform recomandărilor producătorilor şi adăugând în analiză necesitatea de izolare termică conform celor menţionate anterior.

Rezistenţa la compresiune

Este principalul avantaj oferit de vata bazaltică,rezistenta la compresiune oferită de aceste produse este net superioară sortimentelor din vata de sticlă şi din acest punct de vedere se pretează foarte bine la izolarea  elementelor constructive supuse şi la încărcări mari. Izolarea teraselor, pardoselilor sau faţadelor sau anumite aplicaţii în domeniul industrial se poate face foarte bine cu vata bazaltică. Locul vatei de sticlă nu se regăseşte în acest gen de aplicaţii. Alegerea sortimentului de vată bazaltică se realizează numai corelat cu specificul aplicaţiei, existând sortimente de vată cu rezistenţe la compresiune diferite ce pot face faţă unui anumit trafic şi se vor pune în operă conform soluţiei tehnice complete, inclusiv a startului de acoperire/repartizare sarcini ales de proiectant.

Protecţia la foc şi temperatura de lucru

Conform specificului materiilor prime utilizate, se poate constata cu uşurinţă că sortimentele din vată bazaltică rezistă la o temperatură mult mai mare decât cele din vată de sticlă.  Ca să nominalizăm, temperatura maximă de utilizare a produselor din vata minerală este de maxim 200°C iar temperatura de topire la vata bazaltică este de circa 1000°C.  Vata bazaltică îşi păstrează proprietăţile izolatoare până la temperaturi de 850°C, faţă de 230°C vată de sticlă. Datorită punctului foarte înalt de topire, vata bazaltică este perfectă pentru aplicaţiile unde protecţia la foc este o cerinţă impusă, aceasta rezistă până la 4 ore la incendiu, faţă de vata de sticlă care rezistă circa 30 minute.

Densitatea si greutatea materialului

Aceste aspecte legate de caracteristicile materialului izolator sunt importante pentru manipulare şi transport, dar şi pentru montaj. O izolarea termică eficientă poate fi obţinută cu vată minerală de sticlă la fel ca şi cu vată minerală bazaltică, dar sortimentele din vată de sticlă au o greutate mult mai mică. Pentru a obţine o rezistenţă termică de 2,50 mpK/W, este necesar circa 1kg de vată de sticlă pe metrul pătrat, la o grosime de 100 mm, în timp ce în cazul vatei bazaltice, aceeaşi rezistenţă termică se obţine cu 2,30 kg/mp.
După cum se poate observa , decizia privind alegerea sortimentului de vata minerală  depinde de mi mulţi factori şi nu este suficient să cumpărăm un sortiment de vata ieftină pentru a realiza un proiect de calitate. Unele aspecte ţin de posibilitatea de transport si depozitare, altele de manipulare şi montaj, altele de eficienta izolaţiei astfel încât sarcina cea mai importantă este proiectarea unei soluţii care să tină cont de cât mai multe elemente, rezultând variantă optimă pentru proiectul respectiv. 
Utilizările cele mai uzuale pentru fiecare tip de vată minerală.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Modernizati-va casa si economisiti energie! (prima parte) Modernizati-va casa si economisiti energie! (prima parte)
Izolatie cu Aerogel Izolatie cu Aerogel
XYPEX, un scut eficient si economic impotriva apei XYPEX, un scut eficient si economic impotriva apei
Cum izolam planseul spre pod? Cum izolam planseul spre pod?
Utilizarea corecta a spumei poliuretanice si mituri despre toxicitatea acesteia Utilizarea corecta a spumei poliuretanice si mituri despre toxicitatea acesteia
Polistiren pentru terase clasice si inversate Polistiren pentru terase clasice si inversate

Vezi mai multe articole