Andrew Prelea: Imi pare rau ca nu am riscat mai mult in investitiile imobiliare facute in Romania

24 noiembrie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Compania australiana de dezvoltare imobiliara South Pacific, cunoscuta pentru cartierul construit angajatilor Ministerului Apararii, vaneaza investitori imobiliari care au ajuns in impas cu dezvoltarea proiectelor imaginate inainte de criza, pentru a le oferi ca alternativa locuintele ecologice.
 
Pana acum au convins trei grupuri de investitii. Cel mai interesant este cazul unui fond de investitii care detine un teren de 15.000 mp, achizitionat cu gandul la dezvoltarea unui nou mall. Surplusul de centre comerciale, mai ales pe zona de sud a Capitalei – terenul fiind situat intr-o localitate invecinata la sud cu Bucurestiul – i-a determinat pe investitori sa isi regandeasca proiectul intr-un ansamblu rezidential de 265 de locuinte ecologice. Proiectul ar urma sa atraga o investitie de 25 mil. euro.
„Speram ca pana de Craciun sa avem contractul semnat. Noi venim practic cu tehnologia Ozone Homes si vom actiona ca designeri si dezvoltatori. Nu va pot spune deocamdata numele companiei. Au realizat ca centrele comerciale nu mai merg in acest moment, mai ales in Bucuresti, si au schimbat planul“, a declarat Andrew Prelea, CEO si actionar al South Pacific.
 
Prelea a gandit afacerea cu locuinte ecologice inca de acum doi ani, insa nu credea ca va prinde pe piata locala, din cauza reticentei pe care o au romanii fata de casele construite din materiale neconventionale. A realizat ca va avea succes cu acest produs abia dupa criza, cand atentia romanilor a inceput sa se concentreze pe costul utilitatilor.
 
Potrivit reprezentantilor companiei, noul sistem de constructii ce foloseste panourile structurale (SIP – Structurated Insulated Panel) poate aduce o economie la intretinere, in cazul unei garsoniere de 51 mp, de 625 lei/an, adica 19.548 lei in 30 de ani, echivalentul a 15% din valoarea locuintei.
 
Parteneriat strategic
 
Crearea companiei Ozone Homes, separat de grupul South Pacific, s-a realizat cu ajutorul unor investitori britanici care au intrat in parteneriat cu Andrew Prelea, cel care detine controlul companiei.
 
Acelasi parteneriat s-a format si pentru fabrica de la Clinceni a carei dezvoltare a insemnat o investitie de circa 1 mil. euro si unde se produc panourile necesare constructiei.
 
„Pe langa proiectul pilot pe care il dezvoltam in Tunari, pe un teren unde initial vroiam sa imi construiesc eu o locuinta, suntem in negocieri pentru incheierea a trei parteneriate externe in care noi nu vom actiona ca investitori, ci doar ca dezvoltatori si furnizori ai acestei solutii de constructie“, a mentionat Prelea.
 
Al doilea parteneriat a fost incheiat cu niste investitori imobiliari ce detin un teren in NE Romaniei si care aveau in plan constructia de case pe sistem traditional. Acestia si-au schimbat strategia odata ce au realizat ca piata vanzarilor este practic „moarta“. Solutia Ozone Homes se pare ca i-a convins, in primul rand datorita costurilor reduse care permit avansarea unui pret de maxim 65.000 de euro pentru un apartamente cu trei camere. In acest caz, proiectul va cuprinde 600 de locuinte.
 
Un al treilea parteneriat va fi semnat cu niste investitori care detin deja o dezvoltare imobiliara si care au ramas cu un surplus de teren, potrivit pentru un cartier de 365 de case Ozone in SE Bucurestiului.
 
 
Cartier in insolventa
 
South Pacific a cerut deschiderea procedurii de insolventa a companiei South Pacific Group Melbourne Residence, prin care dezvolta un cartier de 71 de vile in Tunari. Compania australiana detine doar 50% din proiect, cealalta jumatate fiind sub controlul Hardwick Holdings.
 
„Partenerul nostru mi-a cerut sa le rascumpar partea si de aici a aparut divergenta. Avem contractate 51 de vile, iar majoritatea clientilor au fost multumiti pentru ca oricum nu aveau bani sa achite diferenta. Patru sau cinci persoane sunt nehotarate, iar 4-5 au fost mutate in celalalt proiect al nostru“, a mentionat Andrew Prelea.
 
Proiectul Melbourne Residence este in faza de finisaje si a fost dezvoltat printr-un credit de 5 mil. euro asigurat de BCR. Investitia totala in proiect s-a ridicat la 9 mil. euro.
 
Intoarcerea preturilor
 
South Pacific a investit pana acum in Romania 25 mil. euro in dezvoltarea a 450 de case, din care mai are 62 nevandute, si in achizitia a 19 ha de teren in Tuneri, Otopeni si Dascalu. Lui Andrew Prelea, actionar alaturi de tatal sau in cadrul companiei, ii pare rau ca in perioada de „boom“ ecomoic nu a facut investitii mai riscante.
 
„Imi pare rau ca am facut investitii prea sigure, aproape fara ajutorul creditelor. Am realizat ca, spre deosebire de alte parti ale lumii, bancile din Romania sunt mai ostile in cazul in care au o participatie minoritara intr-un proiect, decat atunci cand sunt implicate majoritar“, a explicat Prelea.
 
Acesta estimeaza ca cel tarziu anul viitor, bancile vor incepe sa isi asume pierderile si vor trece la executarea datornicilor. In acelasi timp, el nu crede ca preturile locuintelor noi vor mai cobori prea mult, deoarece au fost construite la niste costuri record.
 
„Astazi nu poti construi sub 450-700 de euro/mp, fara a include terenul si utilitatile. Cred ca pretul terenurilor va reveni la vechile valori, fie in 5 sau 10 ani“, a explicat omul de afaceri.
 
Andrew Prelea a anuntat ca din acest moment activitatea companiei va fi concentrata pe constructia de case ecologice. Proiectul pilot, denumit Avalon Residence, va cuprinde 40 de apartamente cu suprafete intre 51 si 74 mp. Unitatile vor fi dispuse in trei blocuri de tip P+1 si vor avea doua si trei camere. Preturile vor varia intre 42.500 euro si 63.750 euro, la care se adauga 5% TVA. Lucrarile vor fi demarate in primavara anului viitor, dupa ce dezvoltatorul va avea sase rezervari. In prezent patru locuinte sunt rezervate.
 
Emisia de gaze a materialelor folosite in acest sistem de constructie este zero, rezista la foc 120 de minute si la un vant de 250 km/h. Climatizarea este diferita de casele clasice. Sistemul de gaze a fost inlocuit cu unul pe electricitate. Sistemul de incalzire este similar cu cel al cladirilor de birouri. La proiectare se lasa o distanta intre plafon si placa tavanului, loc unde vin introduse niste tuburi de ventilatie. O astfel de locuinta se poate construi in trei zile, iar un cartier in trei luni. Santierul poate fi deschis si iarna, cu conditia ca fundatia sa fie deja turnata.
 
Sursa: Capital

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Nimeni nu face masuratori, toti \ Nimeni nu face masuratori, toti \"examineaza documentatia\"
Deficitul de locuinte dicteaza pretul Deficitul de locuinte dicteaza pretul
Decathlon inaugureaza primul magazin din Focsani Decathlon inaugureaza primul magazin din Focsani
Grupul TeraPlast detine 100% din Wetterbest Grupul TeraPlast detine 100% din Wetterbest
Termopanul se scumpeste cu pana la 10% Termopanul se scumpeste cu pana la 10%
DEZBATERE: Mai avem nevoie de agenti imobiliari? DEZBATERE: Mai avem nevoie de agenti imobiliari?

Vezi mai multe articole