Una dintre solutiile care par salvatoare pentru cei care nu isi permit sa-si cumpere o casa sau sa stea cu chirie este primaria. Teoretic, primariile, prin Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), le ofera tinerilor in varsta de pana la 35 de ani, o locuinta cu chirie la stat de aproximativ 40-100 lei pe luna (in functie de marimea apartamentului). Totodata, dupa cinci ani, chiriasii au posibilitatea de a cumpara apartamentul la un pret de circa 50% din pretul pietei.
Mii de tineri se afla pe listele de asteptare pentru a primi o casa de la primarii. Multi dintre ei si-au pierdut deja speranta si incep sa isi construiasca viata de cuplu in apartamentul de doua sau trei camere in care mai locuiesc si parintii, plus unul sau doi frati.
In Bucuresti, exista sectoare in care nu s-a mai construit de ceva timp. In sapte ani, conform datelor ANL, s-au repartizat in total 2.261 de apartamente, in conditiile in care anual se inregistreaza un numar mai mare de noi cereri la primarie.
Bucuresti: situatia pe sectoare
In sectorul 2, sunt aproximativ 8.000 de cereri pentru locuinte, care includ atat locuintele sociale, pentru cei evacuati din casele nationalizate, cat si cele pentru tineri, destinate inchirierii, construite prin ANL. In cursul acestui an, in sectorul 2 se vor da in folosinta 332 de apartamente pe strada Maior Bacila, pentru tinerii pana in 35 de ani.
In sectorul 3, peste 2.700 de tineri doresc sa inchirieze o locuinta, insa nu exista nici macar un singur proiect in lucru.
„Zilnic vin cereri noi, dar ce sa facem?", a precizat Ion Militaru, seful Serviciului Spatiu Locativ de la Primaria Sectorului 3. El a mai adaugat ca administratia locala are un deficit de peste 1.000 de hectare pentru rezolvarea cazurilor de retrocedare, prin urmare nici nu se pune problema unui teren disponibil pentru constructia de locuinte.
Pana in prezent, la Serviciul Spatiu Locativ din cadrul Primariei Sectorului 4 sunt inregistrate 1.356 de cereri pentru locuinte ANL.
Pe terenul din Sos. Oltenitei nr. 219, in cadrul complexului de locuinte ANL – “Nicolae Tonitza” se vor construi doua blocuri de locuinte pentru tineret.
Aceste lucrarile sunt realizate de ANL in parteneriat cu Primaria Sectorului 4.
Termenul de valabilitate al autorizatiei de construire este de 12 luni de la data emiterii acesteia, adica din 20 octombrie 2008, situatie in care perioada de valabilitate a autorizatiei se poate extinde pe intreaga durata de executie a lucrarilor, in conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991, privind autorizarea lucrarilor de constructii cu modificarile si completarile ulterioare.
Campion la cereri si codas la rezolvarea lor este sectorul condus de Marian Vanghelie. In ultimii 10 ani, in sectorul 5 s-au inregistrat aproximativ 19.000 de cereri pentru locuinte. Cu toate acestea, lipsa terenurilor si a fondurilor a dus la o situatie dezastruoasa: sub 1% din cazuri rezolvate, din care niciunul prin constructia de noi imobile.
De asemenea, si sectorul 6 are 3.100 dosare depuse pana anul acesta, care asteapta sa fie solutionate.
Situatia in tara
Galati: Peste 3.000 de cereri si nici macar un apartament finalizat
Peste 3.000 de tineri si familii cu probleme sociale au solicitat ajutorul municipalitatii pentru a primi o locuinta, insa in ultimele 12 luni Primaria Galati nu a reusit sa finalizeze nici macar un apartament, relateaza AMOS News.
“Se lucreaza la 92 de apartamente, care speram ca vor fi gata anul acesta, in lunile mai–iunie. Daca lucram ca lumea, le faceam pana acum. Solicitam in continuare bani pentru locuinte ANL. Avem teren si in oras, si in cartierul Siret. Nu terenul este problema, ci banii. Am solicitat 600 de miliarde de lei vechi pentru construirea a 300 de apartamente in cartierul Siret si a 200 de apartamente in oras.Cei de la ANL ne dau cate un miliard de lei vechi ca sa ne arate ca suntem in evidenta lor. Bani sa incepem avem, dar nu stim daca gasim bani pentru a termina ceea ce incepem”, a declarat edilul urbei, Dumitru Nicolae.
Conform raportului oficial al primarului Dumitru Nicolae, in anul 2007 s-au predat la cheie doar 64 de locuinte. Alaturi de cele 64 de apartamente, predate tinerelor cupluri fara locuinta, s-au mai aprobat anul trecut 22 de repartitii destinate unor familii evacuate din casele nationalizate, dar s-au semnat si actele necesare pentru acordarea unor terenuri destinate construirii prin credit ipotecar a 32 de apartamente.
Timisoara, fara apartamente
In 2007, la Primaria Timisoara erau inregistrate aproximativ 1.700 cereri pentru locuinte sociale prin ANL, 1.174 datand din 2004, 121, din 2005 si 56, din 2006.
Pe listele primariei sunt prezente persoane din toate categoriile sociale: oameni crescuti la casa de copii, politisti, ziaristi, sunt persoane atat cu studii medii, cat si cu studii superioare. In prezent, conform spuselor reprezentantilor primariei, "sunt in lucru 160 de apartamente ANL", insa din 2007 pana in prezent numarul de cereri a crescut simtitor.
Medias: Peste 800 de cereri
In municipiul Medias, conform datelor furnizate de catre administratia locala, actualmente exista peste 800 de cereri pentru acordarea unei locuinte de tip ANL. Dintre acestea, abia 128 vor putea fi rezolvate peste minimum doi ani. Restul de persoane care si-au depus cerere pentru a primi o locuinta spera ca dupa finalizarea celor 128 de apartamente ANL, sa mai fie construite si altele. Deocamdata, nu se stie nimic sigur.
Sursa: Adevarul
Comentarii
Nu exista comentarii.