AOAR protesteaza fata de cresterea pretului gazelor

12 martie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) cere Guvernului si Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) sa faca public un grafic al cresterilor preturilor la electricitate si gaze in 2008 si apreciaza ca atitudinea autoritatilor, inclusiv a MEF, este "confuza", informeaza Mediafax.
"Consideram inacceptabila pozitia ANRE care deja, la nici o luna de la ultima crestere a pretului gazelor naturale din productia interna cu 8,5%, din care 7% a fost cresterea preturilor la distribuitori, sa se
      
declare deschisa aprobarii unei noi cresteri cu circa 8%, la 1 aprilie", se arata intr-un comunicat al AOAR.
ANRE a apreciat, la finele lunii ianuarie, ca majorarile sunt acceptabile si a estimat ca in trimestrul al doilea al acestui an nu vor avea loc noi cresteri de preturi.
 
 
Asociatia sustine ca politica Guvernului privind evolutia preturilor la gaze si energie electrica este "inaccpetabila", "confuza" si "afecteaza grav stabilitatea mediului de afaceri", determinand si o crestere a inflatiei, care va avea ca efect instabilitatea economica si o evolutie necontrolata a preturilor.
"AOAR cere Guvernului sa-si asume rolul de garant al unui mediu de afaceri stabil, capabil sa determine un comportament economic corect a unor jucatori pe piata energetica ce detin un monopol privat rezultat in urma unor procese de privatizare discutabile", se arata in comunicat.
Reprezentantii ANRE au afirmat, saptamana trecuta, ca Autoritatea va lua o decizie pana la finele lunii martie privind majorarea pretului gazelor naturale, dupa ce a primit de la distribuitorii de gaze Distrigaz Sud si E.ON Gaz Romania solicitari neoficiale referitoare la necesitatea cresterii tarifelor.
 
Oficialii Distrigaz Sud, companie controlata de Gaz de France, au afirmat ca tariful gazelor naturale din import ar trebui sa creasca, in trimestrul al doilea, cu 8-12%, din cauza avansului pretului petrolului si al gazelor importate. Totodata, E.ON Gaz Romania, distribuitor detinut de grupul german E.ON, apreciaza ca fiind necesara o majorare cu circa 10% a pretului gazelor.
AOAR mai arata ca strategia energetica elaborata "triumfator" de Ministerul Economiei si Finantelor in 2007 si aprobata de Guvern este "lipsita de eficienta si de caracter practic". Totodata, ca o consecinta a instabilitatii create de noi scumpiri ale energiei, producatorii de ingrasaminte vor practica "mariri nejustificate de preturi", potrivit sursei citate.
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Darian: Apartamentele s-ar putea ieftini cu pana la 50% in 2009 - 19 Februarie 2009 Darian: Apartamentele s-ar putea ieftini cu pana la 50% in 2009 - 19 Februarie 2009
Din nou în formă după sărbători cu Fiskars! Din nou în formă după sărbători cu Fiskars!
Casele, asigurate obligatoriu Casele, asigurate obligatoriu
Autorizarea unei constructii costa un sfert din deviz Autorizarea unei constructii costa un sfert din deviz
credite credite
Imobiliarium: circa 60% dintre imobilele achizitionate se afla in faza de constructie si 20% in faza de plan Imobiliarium: circa 60% dintre imobilele achizitionate se afla in faza de constructie si 20% in faza de plan

Vezi mai multe articole