Apa calda - un lux?

15 decembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In functie de constructia echipamentului de incalzire, apa calda se poate prepara in boilere, in preparatoare instantanee sau in sisteme hibrid. Boilerele se utilizeaza atunci cand consumatorii solicita in unele momente cantitati mari de apa, atunci cand cantitatile de apa cerute fluctueaza sau daca exista o cantitate de energie limitata pentru incalzire. Preparatoare instantanee incalzesc apa aproape instantaneu
atunci cand ea parcurge o serpentina situata deasupra arzatorului, fara a trece printr-un bazin de acumulare. Sistemele hibride se folosesc cu scopul de a acoperi pentru o scurta perioada de timp varfurile de consum (de la 20 la 60 minute). Se adauga un preparator de apa calda menajera unui sistem de incalzire a apei cu acumulare.
 
Exploatarea unei instalatii de distributie a apei calde este destul de costisitoare. Temperatura apei calde la punctele de consum trebuie sa fie de 45-50°C, 24h/zi. Trebuie sa existe o presiune crescuta. Cantitatea de apa calda consumata trebuie sa fie masurata exact, iar pierderile trebuie sa fie cat mai reduse, pentru a se pastra temperatura apei pana la punctul final.
Pentru izolarea termica a conductelor de apa calda in cladiri se folosesc urmatoarele materiale: materiale fibroase clasice precum vata minerala, vata de sticla etc. sub forma unor rogojini sau centuri; elemente cu un grad sporit de prefabricare cum sunt cochiliile sau materiale izolatoare usoare bazate pe cauciuc artificial, in principal poliuretan, polietilena si elastomeri.
Consumul de caldura in cladirile de locuit scade la 77,5% dupa izolarea coloanelor. Cea mai mare parte din caldura se pierde pe traseul coloanelor, mai ales daca acestea nu sunt bine izolate. Astfel incat, daca va ridicati o locuinta si faceti un efort financiar pentru a va izola perfect conductelre, pierderile de caldura se reduc cu pana la 60%.
 
Daca locuiti in schimb la bloc si nu puteti sa interveniti asupra sistemului de alimentare din exteriorul apartamentului puteti avea surpriza sa primiti niste facturi foarte mari care nu reflecta cantitatea de apa pe care ati consumat-o. De ce? Consumul de apa calda este ineficient la nivelul intregului bloc. O parte dintre utilizatori s-au debransat din sistem, deci sistemul este acum supradimensionat, se prepara prea multa apa calda, care revine la sursa fara a fi consumata. Deasemenea, conductele de apa calda sunt neizolate sau sunt prost izolate, iar pierderile de caldura mari prin conducte afecteaza apa calda, care va avea o temperatura necorespunzatoare. Presiunea apei reci la nivelul bateriilor amestecatoare – clapeta de sens lipseste – consumul creste. Alt motiv ar putea fi nerespectarea perioadei dupa care trebuie facuta calibrarea apometrelor – 3 ani.
 
Instalatiile de distributie a ACC care nu sunt echilibrate cauzeaza probleme atat producatorului, cat si consumatorilor. Aceste probleme se refera la parametri termici si presiuni necorespunzatoare ale apei calde livrate. O solutie avantajoasa este montarea de vane de echilibrare la baza coloanelor. Vanele de echilibrare sunt mai ieftine decat vanele automate, dar trebuie ajustate cu scule speciale, folosind proceduri de echilibrare. Debitul este marimea reglata, nu temperatura. Temperatura poate fi masurata. Vanele de echilibrare dau informatii complete despre conditiile hidraulice din retea, calculeaza corectiile care se pot face, eventual ajustarea pompelor de circulatie. Ele fac posibila diagnosticarea instalatiei. Utilizarea lor este necesara mai ales pentru retele mari si complexe. Puteti propune chiar dumneavoastra administratorului de bloc sau vecinilor reechilibrarea sistemului de administrare a apei calde daca vedeti ca platiti prea mult sau ca apa calda este mai mult... rece.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cele 4 modalitati de montare a unei chiuvete Cele 4 modalitati de montare a unei chiuvete
Pompa ALPHA3 este pe podium Pompa ALPHA3 este pe podium
7 Situatii frecvente pentru care bucurestenii cauta un instalator sanitar 7 Situatii frecvente pentru care bucurestenii cauta un instalator sanitar
Dus ca un rasfat! Dus ca un rasfat!
Alegerea pompei submersibile pentru alimentarea cu apa din put Alegerea pompei submersibile pentru alimentarea cu apa din put
Obiectele sanitare din casa ta Obiectele sanitare din casa ta

Vezi mai multe articole