Consilierii generali ai Capitalei vor sa recupereze de la societatea romano-franceza aproximativ 10 milioane euro, bani investiti de primariile de sector in retele de apa si canalizare, in ultimii 5 ani, in locul Apa Nova. Municipalitatea va apela la arbitraj international pentru obtinerea unei reduceri tarifare.
La nici trei luni de la scumpirea apei in Bucuresti, Apa Nova este acuzata ca a majorat nejustificat tarifele la serviciile furnizate bucurestenilor si ca nu si-a indeplinit obligatiile contractuale in ceea ce priveste extinderea retelelor de apa si canalizare pe strazile Capitalei. Consilierii generali au hotarat in unanimitate sa solicite comisiei internationale de experti care mediaza contractul de concesiune cu societatea romano-franceza sa oblige Apa Nova sa reduca tariful apei in Bucuresti, ca masura de compensare a clientilor. Rapoartele Comisiei de Utilitati Publice din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti si ale Agentiei de reglementare a nivelelor de servicii apa-canal Bucuresti (ARBAC) arata ca, in primii cinci ani de concesiune, Apa Nova a realizat extinderi de retele de apa totalizand doar 22,5 km (7,9% din obligatie) si extinderi de retele de canalizare in lungime totala de 16,7 km (5,2% din obligatie), desi pana in 2010 toate strazile Capitalei intrate in administrarea Apa Nova trebuie dotate cu retele de distributie a apei si de canalizare. Potrivit reprezentantilor Primariei si ARBAC, autoritatile locale de sector, Primaria Capitalei si agentii economici au realizat peste 48 km de retele de apa si aproape 45 km de retele de canalizare pe strazile din Bucuresti, desi aceasta sarcina revenea exclusiv societatii concesionare. In anul 2000, Bucurestiul avea 286 km de strazi lipsite de conducte de alimentare cu apa si 323 km de strazi fara canalizare, dintr-un total de 1.928 km. „Valoarea investitiilor efectuate de primariile de sector si de catre terti in aria de concesiune a societatii Apa Nova se ridica la aproape 10 milioane euro. Vom face apel la comisia de experti internationali sa oblige Apa Nova sa reduca tarifele la apa si canalizare pentru recuperarea acestei sume”, a declarat Dorin Baleanu, directorul Comisiei de Utilitati Publice din CGMB.
«Francezii» se cred sabotati
“Apa Nova Bucuresti nu a fost informata despre intentia de discutare/promovare in cadrul sedintei Consiliului General al Municipiului Bucuresti a hotararii de reducere a tarifelor si nu putem decat sa regretam absenta colaborarii intre Concedent si Concesionar legata de acest subiect. Contractul de Concesiune prevede un dispozitiv de scadere a tarifelor in conditii foarte precise. Una din partile semnatare ale Contractului de Concesiune poate face apel la Comisia de Experti internationali in legatura cu obligatiile legate de Nivelele de Servicii pentru a face un raport de evaluare si a judeca daca solicitarea este intemeiata. S.C. Apa Nova Bucuresti S.A. va furniza Comisiei de Experti toate elementele dorite si se va supune, asa cum a facut-o in cazuri similare, deciziilor finale ale raportului”, se arata intr-un comunicat remis redactiei. Comisia de experti internationali si ANRSC au decis, insa, ca de la 1 august 2006, bucurestenii sa plateasca facturi mai mari cu 400 lei vechi pentru fiecare metru cub de apa potabila consumat. Din prima zi a anului viitor, metrul cub de apa urma sa fie mai scump inca 900 lei vechi pana in ultima zi a anului 2010, urmand ca de la 1 ianuarie 2011 si pana in 16 noiembrie 2025 (ultimul an al concesiunii) pretul sa creasca cu inca 75 lei vechi, sume din care societatea isi recupera cheltuielile de punere in conformitate a retelelor care alimenteaza blocurile necontorizate din Capitala.
Sursa: Gardianul
Comentarii
Nu exista comentarii.