on

Aparatele de sudura: sfaturi pentru utilizatorii amatori

06 septembrie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

De cele mai multe ori, la constructia unei case si in timpul amenajarii gospodariei exista probabilitatea ca la un moment dat, anumite elemente, sa aiba nevoie de imbinari sudate. Fie ca este vorba despre un gard, o bolta pentru vie sau de simpli suporti pentru jardinière, un aparat de sudura isi va dovedi rapid utilitatea si va contribui la executarea unor lucrari rezistente.

Daca doresti sa cumperi un aparat de sudura, dupa ce vei citi acest articol vei sti la ce trebuie sa acorzi atentie sporita inainte de achizitie si ce anume sa nu faci cand te apuci de sudura.

Iata, pe scurt, principalele tehnologii de sudura, accesibile in regim de amator pentru confectii metalice:

  • MMA / SME (in engleza: Manual Metal Arc, in romana: Sudura Manuala Electrica) reprezinta cel mai cunoscut mod de sudura, cea manuala cu electrod invelit. Materialul de adaos este furnizat de electrodul care se topeste, iar protectia si calitatea sudurii sunt asigurate si de materialul din invelis.
  • MIG / MAG (engleza: Metal Inert Gas / Metal Active Gas) este un procedeu mai avansat, cu rezultate mai bune pentru caracteristica sudurii si cu multiple posibilitati de reglaj. Procedeul implica utilizarea unui echipament special care, pe langa generarea curentului electric necesar arcului electric, mai alimenteaza cu sarma (material de adaos) prin intermediul unui pistolet special. De asemenea, realizeaza si o protectie a sudurii si arcului electric prin asigurarea unui flux de gaz (inert sau activ), cu ajutorul aceluiasi pistolet;
  • TIG / WIG (Engleza Tungsten Inert Gas / Wolfram Inert Gas) caracterizeaza sudura cu electrod nefuzibil in gaz inert. Practic, la acest tip de sudura, arcul electric este produs intre pistoletul de sudare, numit si torta, care contine un electrod nefuzibil (win wolfram/tungsten). Acest arc realizeaza topirea precisa a materialelor de sudat, iar in anumite conditii se adauga manual si material de adaos, pentru obtinerea unei suduri cu caracteristici mecanice mai bune.

Cele enumerate mai sus sunt procedeele de sudura accesibile in regim amator. Cu toate acestea, chiar si aceste metode implica unele cunostinte de baza, care presupun intelegerea procedeului si respectarea stricta a normelor de siguranta care se impun pentru sudor si pentru spatiul de lucru.

Inainte de a incerca sudarea in regim amator, trebuie avut in vedere ca pentru aceasta operatiune este nevoie de o sursa de alimentare puternica, un circuit de forta care sa poata sustine aparatul de sudura. Acesta este recunoscut drept un consumator mare, in special daca este vorba despre modelele mai vechi, cu transformatoare, sau despre aparatele cu capacitati mari de curent.

Folosirea unui prelungitor lung presupune ca acesta sa fie realizat dintr-un cablu cu conductori de sectiune mare, iar prizele si stecherele sa aiba capacitatea de a asigura o rezistenta electrica minima. Atentie mare: trebuie evitata utilizarea rolelor de prelungitor nedesfasurate complet, deoarece rola se va incalzi excesiv la scurt timp de la inceperea operatiunii de sudare.

Ce este interzis in timpul sudurii

Inainte de interdictii, este recomandata citirea manualelor aparatelor, iar intelegerea reglajelor si a indicatiilor de siguranta sunt esentiale.

Sudura implica metal topit si arc electric, doua elemente care pot produce rani grave in cazul nerespectarii unor minime reguli de protectie, precum purtarea manusilor speciale pentru sudura sau a imbracamintii de protectie (pantaloni lungi si bluza cu maneca lunga).  De asemenea, trebuie ales si locul unde va fi efectuata sudura, astfel incat sa nu existe pericol de foc sau de explozie. In timpul operatiunii, temperaturile mari pot ajunge prin conductie la elemente combustibile, iar acestea se pot autoaprinde.

Masca de sudura, clasica sau automata, este si ea foarte importanta. Folosirea acesteia este obligatorie atat pentru protejarea fetei contra posibilor stropi de metal topit, cat si pentru protejarea ochilor in fata radiatiilor daunatoare produse de arcul electric. De aceea, trebuie alese produse care respecta si care au marcate standardele de protectie.

Este exclusa sudarea in papuci si pantaloni scurti sau cu simpla inchidere a ochilor, in cazul in care nu exista masca!

Cand se pune problema alegerii tehnologiei de sudare, cel mai simplu de utilizat si mai accesibil de achizitionat este aparatul care sudeaza cu electrozi inveliti MMA. Aceste aparate au fost miniaturizate si au devenit tot mai usoare datorita utilizarii electronicii de putere in locul transformatoarelor masive.

Pentru realizarea unor suduri mai speciale in conditii care permit conectarea aparatului de sudura la o butelie de gaz, se poate opta pentru instalatii de sudare care pot fi folosite atat pentru MMA, cat si pentru MIG sau TIG.

La un buget de peste 2500 lei, un aparat digital, sinergic, devine o optiune. Acesta, prin tehnologia inglobata,  va regla in timp real unii parametri ai sudurii in functie de arcul electric si va avea presetari pentru diverse moduri de sudura.

Sfatul nostru este ca, la alegerea aparatului in functie de buget, sa fie luate in calcul si accesoriile: masca de sudura, echipamentul de protectie, butelia pentru gaz, reductorul de presiune si, nu in ultimul rand, materialul de adaos – electrozi sau sarma.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Compresoarele de aer: la ce ne ajuta? Compresoarele de aer: la ce ne ajuta?
Generalitati despre bormasini, burghie si holzsuruburi Generalitati despre bormasini, burghie si holzsuruburi
Tot ce trebuie sa stii despre polizoare Tot ce trebuie sa stii despre polizoare
Cum sa iti organizezi magazia Cum sa iti organizezi magazia
Dotari necesare pentru o firma specializata in prelucrare fier beton Dotari necesare pentru o firma specializata in prelucrare fier beton
 Ghid de achizitionare a masinii de tuns iarba – partea a 2-a Ghid de achizitionare a masinii de tuns iarba – partea a 2-a

Vezi mai multe articole