Apartamentele din Bucuresti au devenit de trei ori mai inaccesibile in ultimii sase ani
In 2002, cu salariul mediu din Capitala se putea achita un apartament cu doua camere in 66 de luni, in timp ce in prezent un bucurestean care castiga salariul mediu are nevoie de 200 de luni pentru a-si cumpara aceeasi locuinta, dar cu sase ani mai veche.
Raportul dintre pretul mediu al unui apartament cu doua camere din cartierul bucurestean Vitan si salariul mediu net din Capitala a crescut de trei ori in ultimii sase ani, gradul de accesibilitate a locuintelor scazand proportional, arata o analiza ZF realizata pe baza datelor de la Institutul National de Statistica si de la firma de consultanta imobiliara Coldwell Banker.
Salariul mediu din Bucuresti era de circa 188 euro in 2002, in timp ce un apartament cu doua camere in Vitan costa 12.500 de euro. In prezent, salariul mediu in Bucuresti este de 2,5 ori mai mare - 460 de euro -, in timp ce pretul locuintelor a crescut de mai mult de sapte ori, la circa 90.000 de euro pentru un apartament cu doua camere in zona Vitan.
Consultantii apreciaza ca preturile erau in acea perioada subevaluate, in conditiile in care putini erau cei care-si puteau permite sa cumpere locuinte, din cauza lipsei instrumentelor financiar-bancare.
"Atunci era o piata a lichiditatilor, care insa s-a dezvoltat datorita aparitiei creditului ipotecar. In plus, preturile de cumparare la vremea respectiva nu erau unele la care sa poti reconstrui acel produs. Era ca si cum ai vinde solduri. Preturile locuintelor vechi au fost trase in sus de produsele noi, iar in capitalism regula este sa ceri maximul cat poate suporta cererea, nu minimul care iti asigura profit", apreciaza Andrei Sandu, directorul firmei de consultanta imobiliara Media City.
Opinia este sustinuta si de reprezentantii firmei de consultanta imobiliara CBRE Eurisko, acestia adaugand ca dezvoltarea economica si numarul mic de locuinte noi livrate in ultimii ani au contribuit de asemenea la cresterea pretului apartamentelor vechi, iar nivelul de trai al bucurestenilor a crescut.
"In primul rand trebuie avut in vedere ca in 2002 valoarea apartamentelor se situa sub costul de constructie al acestora. In al doilea rand, economia romaneasca a inregistrat un boom in perioada respectiva, iar explozia preturilor a fost direct influentata de aceasta dezvoltare economica, cresterea nivelului de trai, accesul facil la credite precum si de slaba oferta de locuinte noi din piata", apreciaza Ionut Bordei, Head of Residential Department in cadrul CBRE Eurisko.
Raportul a inceput sa se imbunatateasca in ultimele luni ale anului, tinand cont ca scaderea pretului apartamentelor vechi din Capitala s-a accelerat, iar salariile au cunoscut o usoara crestere, potrivit datelor consultantilor imobiliari si ale Institutului National de Statistica (INS).
Astfel, potrivit indexului imobiliar realizat in fiecare luna de ZF, pretul apartamentelor vechi din Bucuresti a ajuns la 1.780 euro/metrul patrat in luna octombrie (analiza include doar apartamentele cu trei camere), in scadere cu 5% fata de luna precedenta. In acelasi timp, salariile medii la nivelul intregii economii s-au majorat usor in septembrie (cele mai recente date disponibile de la INS), cu 1%, calculat in lei, fata de august.
In luna septembrie a acestui an au fost scoase la vanzare 3.621 de locuinte in Bucuresti, in crestere cu 40% fata de aceeasi luna a anului trecut, potrivit site-ului anunturiparticulari.ro, care monitorizeaza ofertele publicate in ziarele si site-urile de specialitate. Preturile locuintelor ar putea sa scada si in urmatoarea perioada, tinand cont ca dobanzile mari si conditiile de creditare impuse de BNR fac tot mai dificil accesul la imprumuturi bancare, afectand vanzarile de locuinte atat vechi cat si noi.
In conditiile in care pretul mediu al unui apartament cu doua camere din Vitan va ajunge anul viitor la
80.000 de euro, iar salariul mediu din Bucuresti va ajunge la 511 euro/luna, tinand cont de estimarile Comisiei Nationale de Prognoza, raportul ar scadea catre nivelul de 156 salarii medii per apartament.
Preturile apartamentelor din Capitala au cunoscut o crestere accelerata in ultimii ani, atingand maximul la sfarsitul anului 2007 si inceputul acestui an, pe fondul numarului mic de locuinte construite dupa revolutie, al accesului relativ facil la credite si al numarului ridicat de investitii, care a atras forta de munca din intreaga tara. Din acest an si mai ales de anul viitor, accesul la credite devine tot mai dificil, numarul apartamentelor construite este in crestere sensibila fata de ultimii ani (circa 5.000-6.000 de locuinte vor fi livrate in acest an in Bucuresti, dublu fata de 2007), iar criza va afecta probabil si piata fortei de munca din Capitala.
In aceste conditii, apartamentele din Bucuresti ar putea deveni mai accesibile in urmatorii ani.
Potrivit indexului imobiliar realizat de ZF, pretul apartamentelor vechi din Capitala a scazut cu 11% de la inceputul anului, tendinta mentinandu-se si in cel de-al treilea trimestru, cu rate de scadere chiar mai accentuate.
Sursa: Ziarul financiar
Comentarii
Nu exista comentarii.