Apartamentele vechi, preferatele cumparatorilor

06 februarie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Infrastructura si pretul sunt principalele atuuri ale acestor blocuri. Pentru ca cererea e mare, preturile ar putea creste cu pana la 20%.
 
Chiar daca piata imobiliara este din ce in ce mai aglomerata cu apartamente noi - majoritatea inca doar pe hartie -, cei mai multi clienti prefera sa achizitioneze locuinte in blocurile ridicate inainte de 1989. Analistii imobiliari estimeaza ca majorarea dobanzii de referinta la credite va incuraja acest trend, in conditiile in care cele noi sunt in constructie si au preturi mai mari. Astfel, pana la aparitia pe piata a unui contingent considerabil de blocuri noi, vedetele pietei imobiliare vor ramane imobilele din anii ’70-’80 care, in ciuda vechimii, ofera o multime de avantaje.
 
Numai in 2007, pretul apartamentelor vechi a crescut cu pana la 50%, potrivit unui studiu al companiei Coldwell Banker. Atunci, analistii discutau despre deplasarea clientilor dinspre locuintele vechi catre cele noi, in contextul dezvoltarii unui numar considerabil de ansambluri rezidentiale.
 
„Cresterea dobanzii de referinta cu 1% va duce la majorarea dobanzilor la credite. Astfel, din ce in ce mai putine persoane isi vor permite locuinte noi, ceea ce va insemna o presiune si mai mare asupra celor vechi“, explica analistul Radu Zilisteanu. Anul acesta, ritmul de majorare va fi mai lent ca pana acum - estimarile din prezent indica o scumpire maxima de pana la 20%.
 
Avantajele blocurilor vechi
 
Dincolo de avantajul pretului, locuintele vechi dispun si de alte facilitati, cea mai importanta fiind aceea ca proprietarul se poate muta imediat.
 
Infrastructura. „Aceste cartiere au o serie de avantaje. Orasul s-a dezvoltat in jurul lor, astfel incat cele care s-au construit in urma cu patruzeci de ani la periferie sunt acum in centru. In plus, ele beneficiaza de o infrastructura foarte bine pusa la punct. Fiecare cartier vechi are scoli, gradinite, locuri de joaca si parcuri, ca sa nu mai amintim de reteaua de mijloace de transport si de soselele asfaltate“, ne spune George Dimitriu, directorul agentiei Pyf.
 
Prezinta mai multa incredere. Specialistii sustin ca multi dintre cei care isi doresc o locuinta au mai multa incredere in blocurile vechi, care rezista de atatia ani, fata de imobilele aflate acum in constructie. „Se fac reduceri de calitate in privinta materialelor si a mainii de lucru. Uneori, cumparatorii s-au trezit cu finisaje de proasta calitate si alte lucruri facute de mantuiala. Cel putin, locuintele vechi le poti vedea“, spune Victor Mihalache, directorul agentiei imobiliare Apullum ’94.
 
Pretul. In cazul locuintelor vechi, se achita un tarif pe metru patrat util, in timp ce la blocurile noi pretul este pe metru patrat construit. De exemplu, daca un apartament are o suprafata de 76 de metri patrati utili, noul proprietar va achita pretul a 100 de metri patrati care au fost construiti.
 
Creditul. Daca s-a calificat pentru un credit, clientul a luat banii, a platit si s-a mutat in blocul vechi. Pentru ca blocul nou nu este gata inca, cumparatorul mai plateste chirie o perioada - iar daca, pentru a obtine avansul, a luat un credit pentru nevoi personale, va suporta si chiria, si creditul, asumandu-si insa riscul sa ramana fara casa, in cazul in care pana la finalizarea constructiei isi va pierde sau isi va schimba jobul. Regulile bancilor prevad acordarea banilor dupa efectuarea intabularii. Daca, intre timp, isi schimba serviciul, solicitantul ar putea sa nu mai indeplineasca vechimea la locul de munca, de minimum 6 luni.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sursa:  Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Platim chirii mai mari decat in Suedia Platim chirii mai mari decat in Suedia
Cladirile vor avea, obligatoriu, certificat energetic Cladirile vor avea, obligatoriu, certificat energetic
Pentru instalarea centralei termice aveti nevoie de o instalatie de gaze individuala Pentru instalarea centralei termice aveti nevoie de o instalatie de gaze individuala
Programul Programul "Prima Casa", si pentru locuinte nefinalizate - 19 Iunie 2009
Motive de bucurie pentru chiriasii din toata tara - 30 Octombrie 2009 Motive de bucurie pentru chiriasii din toata tara - 30 Octombrie 2009
Romanii s-au inghesuit la imprumuturi ipotecare Romanii s-au inghesuit la imprumuturi ipotecare

Vezi mai multe articole