Arhitectura neconventionala - Casa in varf de stanca

17 septembrie, 2012

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Izolare, liniste si comuniunea cu natura – Daca va doriti o astfel de existenta, departe de galagia urbana, atunci va recomandam intimitatea unei case construita in varf de stanca. Poate la prima vedere pare un proiect indraznet, cu multe obstacole, atat naturale cat si financiare, insa rezultatul final va fi o opera unicat.
Ideea constructiilor realizate in varf de stanca este veche, primele atestari ale unor astfel de constructii dateaza in Europa din secolul al IX-lea. Complexul de Manastiri de la Meteora este o dovada a dorintei apropierii de divinitate, a meditatiei si a rugaciunii. Chiar daca scopul construirii unei astfel de cladiri poate nu s-a perpetuat pana in contemporaneitate, ramane totusi dorinta izolarii, a linistii si a meditatiei.
Pentru romanticii melancolici, o locuinta departe de ochii curiosilor este o oportunitate de a-si canaliza energiile asupra propriilor ganduri si trairi, inconjurati de natura, resimtind o stare de relaxare absoluta. Pentru sangvinici, o astfel de constructie este o oaza de liniste, un colt in care se pot retrage din cand in cand, cu prietenii apropiati, pentru a petrece timpul impreuna. Pentru persoanele energice, pline de viata, casa in varf de stanca este locul ideal pentru distractie, fara a avea grija vecinilor.
Tcesul dificil la un astfel de edificiu reprezinta principala piedica in demararea unui proiect de acest tip. Poate etapa cea mai dificila este transportul materialelor de constructii. Chiar daca evolutia tehnologica a depasit barierele clasicelor transporturi pe franghie, sau chiar in spate, asa cum timp de zeci de ani grecii au construit complexul de la Meteora, totusi, deplasarea materialelor de constructii ramane si astazi o provocare. Daca locuinta este situata pe o insula stancoasa, transportul pana la punctul de ridicare se efectueaza, de regula, cu vaporul, iar de acolo materialele sunt carate cu avioane sau elicoptere. Pentru simplificarea accesului pe stanca, se construiesc poduri de legatura intre aceasta si alte puncte aflate la acelasi nivel. Exista totusi si situatia in care nu mai exista alte roci in apropiere, iar proprietarii vor fi nevoiti sa investeasca in montarea unui ascensor.
Proiectele imobiliare neconventionale sunt ample, necesitand destui ani de proiectare atenta, transport al materialelor si construire propriu zisa, pana la momentul in care noii proprietari se vor putea bucura de o evadare din cotidian, de intimitatea si linistea oferite de un astfel de camin.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Design interior in pas cu moda Design interior in pas cu moda
Universitatea Politehnica Bucuresti Universitatea Politehnica Bucuresti
Amenajarile animal print din nou la moda Amenajarile animal print din nou la moda
Casa memoriala Tudor Arghezi Casa memoriala Tudor Arghezi
Arhitectura moderna: 3 orase iconice Arhitectura moderna: 3 orase iconice
Muzeul Literaturii Romane Muzeul Literaturii Romane

Vezi mai multe articole