Asia in designul interior al casei tale

05 noiembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

De cateva secole incoace o noua arta s-a alaturat celor clasice: cea a designului. Indiferent ca vorbim de arhitectura exterioara sau de amenajari interioare, designul este cel care da personalitate unei cladiri. Dar daca in ceea ce priveste exteriorul unei cladiri optiunile sunt mai limitate, pentru ca, la urma urmei, oricata imaginatie ar avea proprietarul, constructia trebuie sa fie potrivita cu cele din vecinatate, atunci cand vorbim de design interior, creativitatea nu trebuie sa aiba limite.
 
Totusi, desi piata este plina de accesorii si posibilitati, multi oameni aleg stilurile cat mai simple, lipsite de decoratiuni suplimentare, care sa incarce spatiul. Si nu poti vorbi de simplitate fara sa te gandesti la stilul amenajarilor interioare asiatice.
Intr-o camera asiatica traditionala, nu se afla decat un pat si o masuta, cele doua zone, pentru dormit, respectiv pentru luat masa, fiind despartite cel mai probabil printr-un panou shoji. Nimic ostentativ, nimic luxos, nimic colorat.
 
Culorile designului interior asiatic sunt din game neutre, bej, alb, gri sau o singura culoare puternica, dramatica, cum este rosul aprins (asiaticii considera ca aduce noroc).
Mobilierul asiatic are in general inaltime mica. Nu o sa vedem in casele traditionale biblioteci si vitrine care sa acopere un perete de sus pana jos. Doar un pat, o masuta, eventual o comoda. Chinezii cu adevarat traditionali dorm chiar pe jos, pe o saltea. Nici
 
 scaunele nu erau la mare cautare in vechea Asie. Astfel incat daca va doriti un design interior cu adevarat asiatic puteti inlocui patul masiv cu unul foarte jos, sau chiar cu o saltea pusa pe o scandura, iar scaunele trebuie sa lase loc unor perne pe care puteti sa va asezati pentru a va sorbi ceaiul.
 
Chiar daca simplitatea este cea care dicteaza in locuintele asiatice, traditia chinezeasca este caracterizata printr-o diversitate a stilului interior si prin preponderenta mobilierului pictat si colorat. Mobilierul este unul rustic, dar poate foarte bine umple un spatiu intr-o incapere realizata in stil clasic sau modern. Daca exista o caracteristica mai des intalnita in cadrul acestui tip de mobilier aceasta este placarea cu decoratiuni de metal, element care confera mobilierului o 'aroma' medievala.
Linia caracteristica a mobilierului chinezesc este una care urmareste mai mult unghiurile drepte, dar nu omite nici sculpturile realizate manual cu care sunt decorate colturile pieselor sau partile de jos ale comodelor.
 
Cele mai reprezentative curente ale designului chinezesc sunt cele impuse de dinastiile Ming si Quing. Mobila stil Ming, este confectionata in cea mai mare parte din lemn dur (bambus), iar celebritatea ei vine de la constructia ei pe un anumit cadru. Este simpla, rafinata, nu are niciun fel de incrustari, ci doar picturi cu diferite tipare.  
 
Stilul Quing se situeaza la polul opus, fiind bogata in gravuri, sculpturi, forme sofisticate si avand dimensiuni mari. Se caracterizeaza de asemenea prin eleganta si impact. Picturile sunt bogate si luxuriante, o piesa de mobilier creand impresia de maret, de autoritate.
Pentru realizarea obiectelor de mobilier interior chinezii apecleaza cel mai des la lemnul de ulm - un lemn usor si de o rezistenta mare in timp si cu o densitate care permite o usoara manipulare a acestora.
 
In ceea ce priveste accesoriile, trebuie sa aveti mare grija, pentru ca puteti usor sa cadeti in extrema si va transformati casa intr-un kitch. Perdele vaporoase, lampi cu abajur din hartie de orez, precum si o vaza asortata acestora sau cateva stutete micute cu Budha. E destul pentru a crea designul interior dorit. Si sa nu uitati de plante. Asiaticii pretuiesc foarte mult natura, de unde si preferinta pentru lumina naturala. Iar ca sa aduca si mai mult din natura in casele lor, folosesc plantele. Un bonsai mai maricel poate fi punctul central de interes in camera ta, dar la fel de bine poti folosi bambusi sau cateva flori aranjate in stil ikebana.
 
A, si un lucru important. In casele din Asia nu exista usi incuiate. Punerea  unui lacat la usa de intrare intr-un dormitor este considerata o jignire si de aceea au trebuit sa fie cautate metode alternative de pastrare in siguranta a lucrurilor - iar metoda adoptata a fost aceea a punerii de incuietori individuale pe fiecare dintre piesele de mobilier. Incuietoarea s-a transformt in timp in obiect de design interior, fiind picatata si ea la randul ei, iar mai apoi mascata cu alte decoratiuni de metal.
 
Traditia chinezeasca spune “idealul de  casa trebuie sa fie acela in care sa locuisca cel putin 5 generatii" (servitori, concubine si celelalte rude).
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Energia solara Energia solara
Decor in stil indian Decor in stil indian
Muzeul Militar National Muzeul Militar National
Folosirea culorilor in designul interior Folosirea culorilor in designul interior
Reguli simple de design pe care poti sa le aplici atunci cand iti decorezi casa Reguli simple de design pe care poti sa le aplici atunci cand iti decorezi casa
Interioarele vintage din nou la moda Interioarele vintage din nou la moda

Vezi mai multe articole