Incepand cel mai probabil cu anul viitor, romanii vor fi obligati sa-si asigure propriile locuinte, daca guvernul va aproba modificarea unui pachet de legi menite sa creeze cadrul legal pentru implementarea acestui nou act normativ. Initiativa apartine Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), iar argumentele invocate tin de pagubele recente provocate de inundatii in judetele Timis si Caras-Severin.
Intr-o "scrisoare de intentie" care a ajuns pe masa mai multor ministere si comisii parlamentare, reprezentantii CSA pledeaza pentru "necesitatea si ratiunea reintroducerii asigurarii obligatorii a locuintelor", in vederea reducerii efectelor catastrofelor naturale. "Dupa mai bine de 10 ani de la desfiintarea acestei forme de asigurare obligatorie, in Romania sunt asigurate facultativ mai putin de 6a din totalul locuintelor", a declarat presedintele CSA, Nicolae Crisan, la Forumul International de Asigurare-Reasigurare, organizat de MediaXPRIMM in intervalul 23-27 mai la Sinaia.
In cazul romanilor, nici stimulentele de natura fiscala nu au functionat. Deducerea echivalentului a 200 euro din impozitul pe venitul global, masura valabila doar anul trecut, nu a crescut nici cu o zecime de punct gradul de cuprindere in asigurare. Raspunzand intrebarilor "Evenimentului zilei", Nicolae Crisan a spus ca media sumei asigurate pentru locuinte este cuprinsa intre 10.000-20.000 euro, de unde putem trage doua concluzii: fie romanii nu isi asigura casele la valoarea reala, fie pretul de vanzare al locuintelor de pe piata este umflat fara nici o
(Evenimentul Zilei)
Comentarii
Nu exista comentarii.