Asigurarea caselor, obligatorie pentru toti

19 noiembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Asigurarea caselor, obligatorie pentru toti
 
De la 1 iulie 2009 se vor putea incheia aceste polite, care vor acoperi trei riscuri: cutremur, inundatii si alunecari de teren. Prima anuala se va situa intre 10 si 20 de euro, in functie de tipul locuintei. Obligativitatea incheierii unei asigurari pentru locuinta proprie revine si celor care au deja o polita facultativa care acopera riscurile enumerate.
(+) Click pentru a mari
In Romania, din cele peste opt milioane de locuinte, doar 15% sunt asigurate
Publicitate
 
Nici cei care au o proprietate achizitionata in urma unui credit ipotecar, pentru care au incheiat deja o polita de locuinta, nu sunt scutiti de incheierea asigurarii obligatorii, explica Gheorghe Grad, director la Societatea Romana de Brokeraj in Asigurari.
 
FARA REFERIRE IN LEGE
 
Practic, Legea 260/2008, publicata in Monitorul Oficial nr. 757 din 10 noiembrie anul acesta, nu face niciun fel de referire la cei care au deja o asigurare facultativa de locuinta care acopera riscurile de calamitate naturala (cutremur, inundatii si alunecari de teren). De aceea, pentru a putea raspunde unei intrebari care se afla pe buzele multora dintre noi, am apelat la specialisti si autoritati. Unii au presupus ca nu e normal sa mai inchei o asigurare, o data ce ai deja una, altii au aprofundat textul legii si au dedus faptul ca toti cetatenii proprietari trebuie sa incheie o polita de acest gen.
 
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, prin biroul sau de presa, a dat un raspuns ambiguu. La intrebarea daca cei care au deja o asigurare de locuinta trebuie sau nu sa isi mai faca si asigurarea obligatorie, CSA spune ca, „potrivit Legii nr. 260/2008, persoanele fizice si juridice sunt obligate sa isi asigure impotriva dezastrelor naturale, in conditiile acestei legi, toate constructiile cu destinatia de locuinta, din mediul urban sau rural, aflate in proprietatea acestora si inregistrate in evidentele organelor fiscale”.
 
20.000 de euro, suma maxima asigurata
 
Potrivit legii, suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele tip A si de 10.000 euro pentru locuintele tip B. Astfel, locuinta tipul A este o constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic. 
 
In schimb, tipul B este o constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.
 
POLUL DE ASIGURARE, CU ACTIONARI ASIGURATORI
 
Asigurarea obligatorie a locuintelor urmeaza sa fie gestionata de o societate pe actiuni - Polul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) - la care actionari vor fi firmele de asigurare autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte impotriva dezastrelor naturale. Pentru anul 2009, primarii, prin compartimentele de specialitate, transmit datele referitoare la asigurati catre PAID.
 
„Cred ca cea mai mare lacuna a acestei legi este faptul ca nu se stimuleaza si nu se promoveaza asigurarea facultativa a locuintelor, la valoarea reala. Simplul fapt ca trebuie sa fac doua polite este deja o piedica in acest sens. In rest, ar fi mult de discutat despre obligativitate, mutualitate...”, mai spune Gheorghe Grad, de la Societatea Romana de Brokeraj in Asigurari.
 
Normele, elaborate de CSA
 
Pana la data la care obligativitatea asigurarii locuintei devine efectiva conform Legii nr.260/2008, societatile de asigurare din Romania pot incheia cel mult asigurari facultative pentru locuinte.
 
CSA va emite norme privind criteriile pentru incheierea de contracte: forma si clauzele cuprinse in PAD; stabilirea comisioanelor; conditiile cedarii in reasigurare a riscurilor; constituirea rezervei pentru constatarea daunelor asigurate prin PAD.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

George Doholici, constructor de blocuri: In sase luni, pretul terenului a crescut cu 70% George Doholici, constructor de blocuri: In sase luni, pretul terenului a crescut cu 70%
Credite cu taraita in programul Credite cu taraita in programul "Prima casa" - 25 Iunie 2009
Romanii au majorat cu 50% pretul locuintelor din estul Ungariei Romanii au majorat cu 50% pretul locuintelor din estul Ungariei
Noi solutii pentru a vinde casele: Noi solutii pentru a vinde casele: "drive test" cu locuinta. Daca nu-ti place, primesti banii inapoi - 15 Septembrie 2009
Proprietati Proprietati
Inca sase zile de inscriere in competitia organizata de Roca Romania, care te duce la un meci al echipei FC Barcelona Inca sase zile de inscriere in competitia organizata de Roca Romania, care te duce la un meci al echipei FC Barcelona

Vezi mai multe articole