Viitorii sinistrati vor primi despagubiri infime pentru casele afectate de calamitati
Asiguratorii critica legea care obliga persoanele fizice sau juridice sa isi asigure locuintele impotriva dezastrelor naturale, promulgata, ieri, de presedintele Traian Basescu. Ei sunt de parere ca o solutie mai buna ar fi fost ca fiecare cetatean sa plateasca o taxa la bugetul de stat, iar din acest buget sa se constituie un fond pentru calamitati naturale. Totusi, reprezentantii din asigurari recunosc ca polita obligatorie va oferi posibilitatea asiguratului sa recupereze «ceva decat nimic» in urma pagubei.
Marius Moldovan, director de vanzari al SRBA Broker de Asigurare Reasigurare, este de parere ca legea nu face decat sa cumuleze rezerve de capital si sa le indrume catre persoanele care au daune din cauza calamitatilor naturale, lucru care ar fi fost mult mai simplu de facut prin alocare bugetara catre cei care au nevoie si eventual o taxare indirecta catre cetatean. „E o lege data pentru ca multi din zonele unde nu sunt inundatii, cutremure si alunecari de teren sa plateasca pentru cei care au parte de toate astea. O alternativa ar fi fost o asigurare de locuinta facuta la modul serios, care ofera protectie impotriva unor evenimente care se pot produce cu ceva mai multa probabilitate: inundatii de la vecini, explozii, vandalism”, ne-a declarat Marius Moldovan. El a adaugat ca cei care deja au incheiat o polita facultativa, care acopera mai multe riscuri, vor plati inca o prima de asigurare fara a beneficia de nimic in plus. Pe de alta parte, Gheorghe Grad, membru in consiliul director al Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR) sustine ca legea este corecta. „Mai mult de atat nu se putea face. Nu poti face o lege care sa multumeasca 90% din populatie. In plus, unii nu vor asigurare obligatorie, altii nu vor sa se asigure deloc, iar cand vin inundatiile sunt la mila statului”, ne-a spus Grad. Acesta considera ca in urma aprobarii legii, asiguratorii se asteapta la cresteri pe linia asigurarilor de proprietati. La randul sau, directorul general al Forum Insurance Broker, Raul Morosanu, este de parere ca prin aceasta asigurare pagubitul recupereaza totusi ceva decat nimic. „Asigurarea obligatorie a locuintei, care va fi o asigurare de tip prim risc, ce va oferi posibilitatea asiguratului/pagubitului sa recupereze «mai bine ceva decat nimic» in urma pagubei, consider ca este clasa de asigurari ce are cel mai mare potential de crestere pentru urmatoarea perioada la nivelul pietei de asigurari din Romania”, ne-a declarat Raul Morosanu, director general Forum Insurance Broker. Legea care obliga persoanele fizice sau juridice sa isi asigure locuintele impotriva dezastrelor naturale a fost promulgata, ieri, de presedintele Traian Basescu. Actul normativ va intra in vigoare la 120 de zile de la publicarea in „Monitorul Oficial”.
Suma asigurata obligatoriu este de 20.000 de euro pentru fiecare locuinta construita cu structura de rezistenta din beton armat, metal sau lemn sau cu pereti externi din piatra, caramida arsa sau din orice alt material rezultat in urma unui tratament termic sau chimic si de 10.000 de euro pentru orice locuinta cu pereti externi din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic. Cei care nu isi vor asigura locuintele nu vor beneficia, in cazul producerii unui dezastru natural, de nici o despagubire de la bugetul de stat sau de la bugetul local, se mai arata in actul normativ.
Sursa: Gardianul
Comentarii
Nu exista comentarii.