Asigurarea obligatorie a locuintei acopera doar riscurile de dezastre naturale

17 august, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Asigurarea obligatorie a locuintei acopera doar riscurile de cutremur, alunecari de teren si inundatii din cauze naturale, nu si dezastrele provocate de mana omului.
 
Polita de asigurare obligatorie a locuintelor acopera doar riscurile de dezastre naturale - cutremur, inundatii si alunecari de teren - la care Romania are expunere majora.
 
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a emis in 2009 norme in aplicarea Legii nr. 260 care prevad forma si clauzele cuprinse in contractul de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor.
 
„Normele emise de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor respecta intocmai legea si nu adauga nimic la ea. Rolul lor este sa explice practic cele trei riscuri de dezastre naturale acoperite prin polita obligatorie conform legii, ceea ce inseamna prin excludere ca orice alt risc si cu atat mai mult cele provocate de mana omului nu sunt acoperite. Desigur, aceste riscuri, care sunt excluse din polita obligatorie, pot fi acoperite prin asigurare facultativa, daca societatea care vinde astfel de produse le accepta", ne-a declarat Mirela Antohi, directorul general de comunicare al CSA.
 
Ce riscuri nu sunt acoperite de asigurarea obligatorie a locuintelor
 
La randul lor, reprezentantii Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea care gestioneaza/emite politele de asigurare obligatorie a locuintelor, au precizat ca sunt excluse din asigurarea obligatorie orice alte riscuri decat cele prevazute de lege si cu atat mai mult cele provocate de factorul uman, cum ar fi: revarsarea lacurilor de acumulare, tasarea terenului sub sarcina constructiei, prabusirea sau surparea locuintelor ca urmare a lucrarilor de prospectiuni, exploatari miniere, edilitare etc.
 
„Riscurile acoperite de polita obligatorie sunt: cutremur, alunecari de teren si inundatii produse de cauze naturale. Aceste trei fenomene pot fi insa generate si in alte conditii, precum: ruperea barajelor, revarsarea lacurilor de acumulare prin ruperea unei ecluze, tasarea terenului sub sarcina constructiei, prabusirea sau surparea locuintelor ca urmare a lucrarilor de prospectiuni, exploatari miniere, edilitare. Fenomene precum tasarea, surparea sau prabusirea unei locuinte nu reprezinta riscuri asigurabile pentru PAID. Acestea pot fi cuprinse intr-un contract facultativ de asigurare, dar Pool-ul nu emite astfel de polite", ne-a declarat directorul general al PAID, Marius Bulugea.
 
Ce prevede legea
 
Legea nr. 260/2008 instituie obligativitatea asigurarii pentru toate locuintele din Romania, mai putin cele incadrate in clasa de risc seismic I. Prin urmare, PAID preia in asigurare locuintele din Romania pentru riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren, ca fenomene naturale. Ceea ce inseamna ca PAID nu foloseste harti de zonare a riscurilor si preia in asigurare orice locuinta, chiar daca aceasta este situata intr-o zona cu expunere majora la unul dintre cele trei riscuri de catastrofa naturala. De asemenea, PAID plateste despagubiri in cazul in care locuintele asigurate sunt afectate de unul dintre cele trei riscuri de dezastre naturale (nu si de oricare alt risc).
 
Locuinta poate fi asigurata si cu o polita facultativa
 
In cazul asigurarilor facultative, conditiile de asigurare - suma asigurata, prima de asigurare, riscuri acoperite, excluderi - sunt stabilite de fiecare societate de asigurare care vinde astfel de produse.
 
Legea nr. 260/2008 nu impune proprietarilor de locuinte sa cumpere o polita obligatorie de asigurare emisa de PAID, ci prevede obligatia acestora de a-si asigura locuintele impotriva celor trei riscuri precizate mai sus. Aceasta inseamna ca proprietarii de locuinte pot incheia fie polita obligatorie emisa de PAID - ale carei conditii de asigurare sunt reglementate de lege si de normele CSA -, fie o asigurare facultativa, cu conditia ca aceasta din urma sa ofere acoperire si impotriva celor trei riscuri precizate mai sus.
 
Cat costa o polita de asigurare a locuintei
 
Acoperirea PAID este una de tip prim risc si functioneaza pe principiul solidaritatii, adica se aplica acelasi nivel de prima de asigurare pentru orice locuinta, independent de gradul de vulnerabilitate specific acesteia. Primele de asigurare pentru PAID sunt de 20 de euro, pentru o suma asigurata de 20.000 de euro, si de 10 euro, pentru o suma asigurata de 10.000 euro.
 
Circa 820.000 de romani si-au cumparat o asigurare obligatorie
 
In prezent, PAID detine un portofoliu de aproape 820.000 de polite de asigurari obligatorii pentru locuinte, din care aproximativ 522.000 au fost incheiate pentru locuinte de tip A, iar restul pentru locuinte de tip B. Valoarea totala a primelor subscrise si incasate de PAID este de 13,4 milioane de euro. Din 15 iulie 2010, prima zi de emitere a politelor obligatorii, si pana pe data de 11 august 2011, Pool-ul a platit 24 de despagubiri, in valoare totala de aproape 175.000 de lei. Recent, PAID a achitat prima dauna totala, in valoare de 20.000 de euro, pentru o locuinta distrusa de inundatiile care s-au produs pe valea raului Avrig.
 
In prezent mai sunt avizate inca 25 de dosare de dauna care au fost deschise in urma producerii riscurilor de alunecare de teren si inundatii, ca fenomene naturale.
 
Sursa: RomaniaLibera.ro

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

INDAGRA 2021 s-a încheiat. Evenimentul de la ROMEXPO s-a desfășurat în condiții de maximă siguranță sanitară INDAGRA 2021 s-a încheiat. Evenimentul de la ROMEXPO s-a desfășurat în condiții de maximă siguranță sanitară
Doua noi solutii alternative la incalzirea clasica - 19 martie 2010 Doua noi solutii alternative la incalzirea clasica - 19 martie 2010
Trenduri si beneficii ale gatitului acasa: De ce este important sa invatam sa ne preparam singuri mancarea? Trenduri si beneficii ale gatitului acasa: De ce este important sa invatam sa ne preparam singuri mancarea?
Terenurile se scumpesc Terenurile se scumpesc
Avantajele si dezavantajele ansamblurilor rezidentiale din vestul Capitalei Avantajele si dezavantajele ansamblurilor rezidentiale din vestul Capitalei
Philips HUE – siguranta si confort chiar si atunci cand esti in vacanta. Noul sistem de control al iluminatului de la distanta Philips HUE – siguranta si confort chiar si atunci cand esti in vacanta. Noul sistem de control al iluminatului de la distanta

Vezi mai multe articole