ASIGURAREA OBLIGATORIE A LOCUINTELOR: de la ce data iei AMENDA daca n-ai polita de asigurare

20 iulie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) se contrazic cand vine vorba despre data-limita de la care primarii pot aplica amenzi celor care nu au o asigurare obligatorie de locuinta.
 
Reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) se contrazic cand vine vorba despre data-limita de la care primarii pot aplica amenzi celor care nu au o asigurare obligatorie de locuinta care acopera riscurile de cutremur, inundatii din cauze naturale sau alunecari de teren.
 
Oficialii MAI au declarat luni pentru gandul ca noul termen este 5 august 2011, dupa ce pe 29 decembrie anul trecut, intr-o precizare postata pe site-ul sau, MAI arata ca data dupa care autoritatile locale pot aplica amenzi celor fara asigurare de locuinta este de 15 iulie 2011. "Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) sustine punctul de vedere al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) in ce priveste data de 5 august ca data limita de la care primarii pot aplica amenzi celor care nu au o asigurare obligatorie a locuintelor", a declarat pentru gandul Marius Militaru, purtatorul de cuvant al MAI.
 
"In conformitate cu prevederile art. 35 din Legea 260/2008, obligativitatea incheierii asigurarilor de locuinte decurge de la un an de la inceperea emiterii politelor. Intrucat politele de asigurare a locuintelor au inceput sa fie emise in 15 iulie 2010, termenul-limita de incheiere a acestora, conform art. 35 din Legea 260/2008, este 15 iulie 2011", se arata in precizarea postata la sfarsitul anului trecut pe site-ul Ministerului Administratiei si Internelor. "Dupa aceasta data primarii vor amenda proprietarii de locuinte care nu au incheiat asigurarea obligatorie", mai preciza nota postata de MAI pe 29 decembrie 2010.
 
CSA are retineri
 
Data de la care romanii risca sa fie amendati de primarii cu 100 de lei pana la 500 de lei daca nu au o asigurare pentru locuinta a dat nastere la neintelegeri intre autoritatile statului, care au interpretat diferit prevederile legii. Cea mai recenta data avansata de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor este 5 august 2011, dupa ce anterior MAI anuntase ca termenul limita este 15 iulie 2010, iar anterior termenul fusese fixat la finele anului 2010.
 
In functie de acest termen a variat si numarul celor care se grabeau sa isi cumpere o asigurare pentru locuinta. Astfel, cu cateva zile inainte de 15 iulie 2011, numarul romanilor care si-au cumparat zilnic polita de asigurare a locuintei a atins un record, de peste 10.000 de polite, potrivit datelor companiei Astra, una dintre cele 13 companii ce vand asigurari obligatorii pentru locuinte.
 
Angela Toncescu, presedintele CSA, a recunoscut luni intr-o conferinta de presa, ca "a avut o retinere pentru data de la care se pot da amenzile" de catre primari celor fara asigurare obligatorie de locuinta. In interventia sa de la conferinta de presa Toncescu a mai avut o tentativa de a se referi la amenzi: "Amenzile, ma rog, sau nu", a spus ea, dupa care a abandonat ideea aratand ca "un rol important in demararea acestor lucruri il au autoritatile locale".
 
Data oficiala ar putea fi august 2012
 
Dupa ce Mediafax a scris saptamana trecuta, citand juristi ai unor primarii, ca termenul de la care primarii pot aplica amenzi celor fara asigurare pentru locuinta este august 2012, presedintele CSA, Angela Toncescu, a spus ca noua data limita este de fapt 5 august 2011.
 
"In ceea ce priveste termenul de la care primarii ar putea aplica sanctiuni pentru neincheierea asigurarii prevazute de Legea nr 260/2008, opinia noastra este ca acestea se pot aplica de la 5 august 2011, dar, bineinteles, daca Executivul sau Parlamentul vor dori sa modifice legea, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va sprijini punerea ei in aplicare conform dispozitiilor acesteia. Dupa doi ani si jumatate de la publicarea Legii 260/2008 si dupa un an de la emiterea primei polite de asigurare obligatorie a locuintelor nu se mai poate lua in discutie «primul an» prevazut la art.33 din lege, in sensul adaugarii lui la termenul de 5 august 2011. Intr-o interpretare stricto senso, ar insemna ca acest an sa fie adaugat de fiecare data cand s-ar modifica normele emise de CSA si Ministerul Administratiei si Internelor, ceea ce ar conduce la amanarea la nesfarsit a aplicarii Legii 260/2008", a declarat vineri Toncescu.
 
Primariile nu vor "sa se complice"
 
La conferinta de presa organizata de PAID, societatea care emite politele de asigurare obligatorie a locuintelor, a fost invitat si un viceprimar, cel al comunei Oituz (judetul Bacau), localitate care s-a confruntat in 2010 cu inundatii. Acesta s-a aratat uimit ca a fost singurul invitat din partea reprezentantilor autoritatilor locale si a spus ca "a aflat ieri" ca termenul-limita de la care primariile pot aplica amenzi "s-a prelungit" pana la 5 august.
 
"Am fost uimit sa constat ca sunt singurul reprezentant al autoritatilor locale care am fost invitat", ne-a declarat viceprimarul comunei Oituz, Gheorghe Ionel. In plus, el a recunoscut ca primariile nu vor "sa mai se complice" cu aplicarea de amenzi pe care risca sa nu le incaseze. "In cazul amenzilor aplicate, dar neincasate in termen de trei ani de la aplicare, vine in control Curtea de Conturi, iar responsabilitatea revine celor care au dat amenda", a declarat pentru gandul viceprimarul comunei Oituz.
 
Din cele 8,4 milioane de locuinte existente in Romania, doar 40% sunt asigurate in prezent impotriva calamitatilor naturale prin polite facultative sau obligatorii, dupa cum a declarat Toncescu. Prima de asigurare anuala este de 10 sau 20 de euro, in functie de tipul imobilului, si acopera daune de 10.000 euro si respectiv de 20.000 de euro.
 
Companiile autorizate sa vanda polite de asigurare obligatorie sunt cei 13 actionari ai Pool-ului, respectiv ABC Asigurari, Astra Asigurari, ARDAF, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari.
 
Sursa: Gandul.info

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Platim chirii mai mari decat in Suedia Platim chirii mai mari decat in Suedia
Top 5 aspecte pentru pavajul curtii Top 5 aspecte pentru pavajul curtii
Asigurarea anticutremur costa 0,1% din valoarea casei - 28 Aprilie 2009 Asigurarea anticutremur costa 0,1% din valoarea casei - 28 Aprilie 2009
Montare parchet in pod Montare parchet in pod
Majoritatea dintre romani isi cumpara casa de pe internet Majoritatea dintre romani isi cumpara casa de pe internet
Samsarii imobiliari, in pierdere. Preturile locuintelor coboara tot mai jos - 05 Februarie 2009 Samsarii imobiliari, in pierdere. Preturile locuintelor coboara tot mai jos - 05 Februarie 2009

Vezi mai multe articole