Asigurarea obligatorie a locuintelor, o piata de 163 mil. euro pe an

14 aprilie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 Proprietarii de locuinte vor fi obligati, incepand cu anul viitor, sa cumpere polite de asigurare impotriva calamitatilor naturale, potrivit unui proiect de lege care va fi elaborat de Guvern si experti ai Bancii Mondiale.
Suma minima asigurata va fi de 20.000 de euro (70.000 de lei) pe an, cu o prima de asigurare anuala de 20 de euro (70 de lei), iar riscurile asigurate vor fi cutremurul, inundatiile si alunecarile de teren.
Acum trei ani a mai fost discutata asigurarea obligatorie a locuintelor, insa proiectul a esuat.
Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, in Romania exista peste 8 milioane de locuinte, astfel incat business-ul pe care il va aduce companiilor de asigurari aceasta polita obligatorie ar putea fi de 163,5 milioane de euro. Aceste polite vor asigura doar locuintele, nu si bunurile sau dependintele.
In prezent, mai putin de 10% din locuintele din toata tara sunt asigurate, adica aproximativ 800.000 de locuinte. Avand in vedere o prima de asigurare medie de 40 de euro pe an, afacerile asiguratorilor pe acest segment se ridica la 32 de milioane de euro anual.
"Daca o casa asigurata are o valoare mai mica de 20.000 de euro, atunci se va face asigurarea la valoarea respectiva si prima platita va fi mai mica. Daca valoarea este mai mare de 20.000 de euro, obligativitatea de asigurare este de pana la 20.000 de euro. Daca cetateanul doreste sa asigure la intreaga valoare, este problema lui, dar 20.000 de euro sigur i se vor asigura (prin incheierea unei polite obligatorii - n. red.) de catre stat", a declarat ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga.
Companiile care vor putea vinde polite obligatorii de asigurare a locuintelor sunt cele autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
"In prezent sunt 13 companii care asigura riscuri catastrofale. Ramane sa vedem cum va arata proiectul de lege si care vor fi criteriile prudentiale pentru alegerea companiilor care vor incheia astfel de polite", spune Paul Mitroi, directorul directiei de reglementari din cadrul CSA.
Asiguratorii care vor vinde polite obligatorii de asigurare vor infiinta o companie care va negocia reasigurarea riscurilor subscrise de asiguratori.
"Aceasta companie va avea rolul de a colecta primele subscrise de companiile de asigurari si de a negocia conditiile de reasigurare a acestor polite, pentru ca una este sa negocieze fiecare asigurator pentru sume mici si alta este sa avem aceasta interfata, care sa negocieze sume mari", explica Mitroi.
Pentru asigurarea platii primei de asigurare, Guvernul va contracta un imprumut de 200-300 de milioane de euro de la Banca Mondiala. Diferenta dintre valoarea primei de asigurare si valoarea imprumutului de la Banca Modiala va fi utilizata pentru capitalizarea societatii de reasigurare.
Proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuintei va fi elaborat de Guvern in colaborare cu experti ai Bancii Mondiale, urmand sa fie aprobat de Parlament in cursul lunii noiembrie, potrivit directorului directiei de reglementare din cadrul CSA.
Asigurarea locuintelor a fost obligatorie pana in 1995, fiind inclusa in impozitul pe cladiri.
 
Sursa: Ziarul financiar

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

In cinci-sapte ani s-ar putea sa ne confruntam cu o cadere a pietei imobiliare In cinci-sapte ani s-ar putea sa ne confruntam cu o cadere a pietei imobiliare
Primele executari silite in programul "Prima casa" - 12 martie 2010 Primele executari silite in programul "Prima casa" - 12 martie 2010
Ajutoare de stat la plata energiei electrice Ajutoare de stat la plata energiei electrice
Pulsul pietei imobiliare din tara: Cele mai importante stiri Pulsul pietei imobiliare din tara: Cele mai importante stiri
CEO-ul Danya Cebus: Pe timp de criza, iti faci calculele si apoi sari in apa CEO-ul Danya Cebus: Pe timp de criza, iti faci calculele si apoi sari in apa
Comisionul imobiliar, ocolit pe internet Comisionul imobiliar, ocolit pe internet

Vezi mai multe articole