Asigurari obligatorii pentru toate cladirile

23 noiembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Inspectoratul pentru Constructii a propus asigurarea obligatorie a oricarei cladiri, sub sanctiunea aplicarii unei amenzi de minimum 10.000 RON.
 
Propunerea apartine Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) si este inclusa in proiectul Codului constructiilor, aflat in dezbatere publica pe site-ul institutiei, la adresa www.isc-web.ro. Proiectul prevede obligativitatea asigurarii „cladirilor de catre investitori sau de proprietari, pe durata executiei acestora si pe toata durata de folosinta“.
 
„Asigurarea imobilelor este obligatorie in UE, in timp ce la noi 70% dintre cladiri nu au astfel de asigurari“, explica ratiunea acestei prevederi Dorina Isopescu, inspector general al institutiei. Propunerea ISC va putea fi respinsa sau acceptata, insa, odata aprobata, va trebui insotita de legi specifice, precum si de propriile conditii puse de asiguratori, adauga Isopescu.
 
Certificat de garantie
 
Daca proiectul va fi aprobat in forma actuala, orice cladire va trebui sa detina un certificat de conformitate. Rolul acestuia este de a garanta cumparatorilor ca imobilul este conform cu proiectul initial. Certificatul va trebui avizat de ISC si va fi necesar la intabularea sau la instrainarea oricarei locuinte/cladiri.
 
„Am avut situatii in care a fost cumparata o locuinta cu sute de mii de euro si, ulterior, cumparatorul a constatat ca aceasta era din paianta. De aceea am decis introducerea acestui certificat de conformitate, care este folositor mai ales atunci cind cartea tehnica a constructiei nu mai exista“, spune Isopescu. Documentul va insoti obligatoriu cartea tehnica a imobilului, potrivit proiectului legislativ. Cei care nu-si vor asigura imobilele risca o amenda de cel putin 10.000 RON.
 
Dupa locuinte, toate imobilele
 
Obligativitatea asigurarii oricarui imobil, indiferent de destinatia acestuia, reprezinta o generalizare a actualelor prevederi care vor fi aplicabile dupa 1 ianuarie 2007 pentru toate locuintele. De la aceasta data, proprietarii acestora vor plati o prima de asigurare cifrata, in medie, la 1,5 la mie din valoarea locuintei, respectiv vor trebui sa plateasca anual, pentru un apartament mediu, 20-22 de euro. In cazul caselor mai vechi de 50 de ani sau al celor construite din materiale foarte proaste, valoarea primei de asigurare va creste ca procent.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Campionatul Mondial al Tinerilor Montatori de Acoperisuri Campionatul Mondial al Tinerilor Montatori de Acoperisuri
Creditele ipotecare vor avansa mai rapid decat imprumuturile de consum Creditele ipotecare vor avansa mai rapid decat imprumuturile de consum
Pulsul pietei imobiliare din tara: Cele mai importante stiri Pulsul pietei imobiliare din tara: Cele mai importante stiri
Cartier rezidential, in pregatire pe Soseaua Viilor Cartier rezidential, in pregatire pe Soseaua Viilor
Vedeti aici harta preturilor la locuinte pe o arie de 45 km in jurul Bucurestiului Vedeti aici harta preturilor la locuinte pe o arie de 45 km in jurul Bucurestiului
Cum va feriti de chiriasii rauvoitori Cum va feriti de chiriasii rauvoitori

Vezi mai multe articole