Aspiratorul - generalitati

02 septembrie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Este greu de imaginat astazi o casa in care sa nu existe un aspirator, inventie a secolului trecut care a permis dezvoltarea la cote nebanuite a unui domeniu de baza pentru sanatatea publica - cleaningul. Gama de aspiratoare existenta pe piata este tot mai variata deoarece tehnologia de fabricatie a acestora a evoluat in ultimul timp astfel incat, de la principala functie pe care o aveau initial, aceea de a aspira particulele de praf, s-a ajuns la operatiuni de aspirare a lichidelor, spalare, pulverizare sau suflare a aerului.
 
Principiul de functionare al unui aspirator consta in crearea unei depresiuni in interiorul aparatului, in care este aspirat aerul impreuna cu particulele de praf sau micile impuritati. Acestea sunt retinute pe un filtru sau mai multe, aerul urmand sa treaca prin motor si sa-l raceasca, apoi sa paraseasca incinta aspiratorului. O caracteristica tehnica importanta a aparatului este puterea maxima a motorului care, la aspiratoarele electrocasnice, se incadreaza ca valori intre 600 si 1800 W. Puterea motorului influenteaza ceilalti parametri tehnici precum depresiunea maxima, debitul de aer si capacitatea de curatare.
 
aspirator
 
La aspiratoarele moderne exista reglaje electronice pentru diferite trepte de putere, dupa cum suprafata de curatat este mai curata sau mai murdara. Depresiunea maxima exprima randamentul aspiratorului si variaza proportional cu puterea acestuia. De aceea, un aspirator cu o putere a motorului mai mare va fi mai eficient.
 
Caracteristicile ecologice ale unui aspirator au, de asemenea, un rol important in alegerea lui. Acestea sunt date de nivelul de zgomot facut de aparat si de numarul de filtre existente. Nivelul de zgomot admis trebuie sa se incadreze intre 60 – 80 db. In functie de numarul de filtre de care dispune, de la 2 pana la 6, aspiratorul poate ajunge la performante ridicate in curatarea de praf a oricarei suprafete. Majoritatea producatorilor de marca folosesc astazi filtrele HEPA, acestea avand un grad de retinere al prafului de pana la 99,5 % si putand fi spalate si refolosite.
 
Dupa modul in care se face filtrarea si depozitarea murdariei, aspiratoarele  pot fi:
 
Aspiratoare cu filtrare in saci de hartie sau panza
Acestea sunt cele mai vechi de pe piata, avand avantajul de a fi ieftine, de dimensiuni mici, silentioase, cu un consum mic de energie. Dejavantajul consta in absorbtia limitata a prafului, durata de functionare redusa (trebuie oprit periodic din lucru) si incapacitatea de a absorbi microorganismele din aer.
 
Aspiratoare cu filtrare in apa
Filtrarea aerului se face in proportie de 85 %, apa pe post de filtru retinand atat particulele de praf, cat si microbii din aerul aspirat. Din punctul de vedere al aerului lasat in urma dupa aspirare, acestea sunt superioare aspiratoarelor clasice, cu filtre de hartie. In apa de filtrare se pot adauga odorizanti sau substante antibacteriene, iar recipientul pentru apa trebuie spalat bine dupa aspirare. Sunt aparate voluminoase, ocupa mai mult spatiu, iar pretul lor este mai ridicat fata de celelalte.
 
Asa cum am spus, functiile unui aspirator nu se mai limiteaza doar la eliminarea prafului din incapere. Noile generatii de aspiratoare spala perfect covoarele, unele dintre ele fiind dotate si cu functia de suflanta, astfel incat dupa spalare le si usuca. La fel de bine, prin suflarea aerului, un aspirator va va ajuta sa scapati de frunzele uscate si de praful de pe terasa. Unele modele aspira in acelasi timp si praful, si lichidele. Accesoriile au fost si ele adaptate in functie de operatiunile aparatelor: perii pentru covoare, tesaturi, piele, mobila, colturi, tastatura, dotate cu tije reglabile pentru manuirea lor cu usurinta.
Nici caracteristicile estetice nu au fost neglijate de producator - forma aspiratoarelor tinde sa devina aerodinamica, iar gama de culori din ce in ce mai variata.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ghid de cumparare a masinii de spalat vase Ghid de cumparare a masinii de spalat vase
Tipuri de hote si amplasarea eficienta a acestora Tipuri de hote si amplasarea eficienta a acestora
Alegerea masinii de spalat Alegerea masinii de spalat
Ghid de cadouri: ce le cumperi părinților de ziua lor? Ghid de cadouri: ce le cumperi părinților de ziua lor?
Cele mai des intalnite defectiuni ale frigiderului tau si solutiile lor Cele mai des intalnite defectiuni ale frigiderului tau si solutiile lor
Curatarea aparatului de cafea cu capsule Curatarea aparatului de cafea cu capsule

Vezi mai multe articole