Cu numeroase procese pe rol, in care furnizori si clienti cer intrarea in insolventa sau executarea silita a dezvoltatorului proiectului, GEA Prasa International a vandut activele si pasivele catre o firma nou-infiintata.
Au crezut in proiectul desenat cu maiestrie de compania spaniola GEA Prasa International Construct in vara lui 2007 – apartamente de lux, la preturi de peste 200.000 de euro, pe malul lacului, cu balcoane si terase generoase. Au investit zeci de mii de euro in cateva luni, fara sa-si poata lua in primire locuintele asa cum li se promisese. Mai multi clienti care si-au dorit un apartament in complexul Laguna Residence, de pe malul lacului Tei din Capitala, isi cer inapoi banii in instanta. Asta dupa ce au constatat ca dezvoltatorul nu era dispus nici sa renegocieze contractele, nici sa finalizeze constructia la timp, adica la finele lunii octombrie 2009.
Primii clienti au obtinut in instanta executarea silita a complexului in martie. Potrivit unui document intocmit de executorul judecatoresc Bogdan Dumitrache, terenul intravilan situat in Bucuresti, str. Chefalului, in suprafata de 20.243 mp, urma sa fie scos la licitatie pe 20 aprilie. Pretul de pornire era, conform evaluarii, de 5.266.150 de euro. Executarea avea loc ca urmare a neplatii sumei de 266.496 de lei, reprezentand debit si cheltuieli de executare (circa 64.000 de euro) catre doi creditori.
GEA Prasa International Construct a gasit insa solutia pentru ca licitatia sa fie suspendata – a convins un client sa preia contractul celor nemultumiti si sa le achite acestora avansul. Noul proprietar este firma Imoplaza Solutions, care achizitioneaza locuinte in diferite complexuri rezidentiale. Pana acum aceasta detine peste 500 de apartamente in Bucuresti si alte 170 in Timisoara.
In prezent insa, la Tribunalul Bucuresti sunt mai multe procese aflate pe rol, in diferite stadii, cu termene ce se intind pana la finele anului. „Am vrut sa negociez, dar mi-au cerut inca 15.000 de euro in schimbul unui discount de 5%. Si asta dupa ce am platit un avans de 60.000 de euro. Acum sunt in proces si imi vreau banii inapoi, pentru ca nu mai am incredere in ei,“ spune Mihai F., unul dintre clientii care l-a dat in judecata pe dezvoltator.
Dezvoltatorul poate scapa de creditori
In timp ce se judeca atat cu furnizori, care acuza neplata serviciilor, cat si cu clienti nemultumiti, reprezentantii GEA Prasa International Construct au vandut activele si pasivele catre o noua companie cu actionariat spaniol, GEA International Development, infiintata in martie 2010. Societatea nu are niciun salariat, iar sediul de lucru este identic cu cel al firmei GEA Prasa. Atat vanzatorul, cat si cumparatorul au fost reprezentati la realizarea tranzactiei de aceeasi persoana, Rafael Pedro Otero Romero, unul dintre administratorii GEA International Development. In contractul de vanzare-cumparare se mentioneaza pretul de 500.000 de euro, care „va fi platit integral pana la data de 31.12.2013, excluzand taxe, comisioane sau cheltuieli bancare“.
Specialistii in drept spun ca exista o problema de legalitate cu vanzarea pasivelor. Printr-o astfel de miscare, vanzatorul poate scapa basma curata fata de creditori, in timp ce cumparatorul intra in faliment. Potrivit avocatilor, noii proprietari vor putea incerca si sa tergiverseze procedurile din justitie. „Termenele sunt si asa lungi. Cand reclamantii vor afla ca trebuie sa se adreseze altui parat, vor depune un nou dosar si va mai dura ceva“, ne-a declarat un avocat. Timpul le-ar putea fi de folos in incercarile de a obtine finantare pentru continuarea proiectului. Laguna Residence nu este singurul proiect cu probleme, o serie de procese exista si in complexul Planorama.
Sursa : Capital
Comentarii
Nu exista comentarii.