Autorizatia de constructie in 80 de zile

03 ianuarie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Jurnalul de santier va va prezenta peripetiile personajului nostru in incercarea sa de a-si consolida/renova casa si de a-si construi un garaj. Omul nostru va povesteste etapele demersului sau, actele necesare si felul in care colaboreaza cu specialistii.
 
Ziua 1
Decizia e luata
Casa mea nu mai arata ca in fotografiile din album facute in urma cu 30 de ani. I-a cazut
tencuiala pe ici-pe colo, au aparut crapaturi pe la colturi, tigla sta sa cada dar asteapta o victima...
M-am decis! Trebuie luate masuri:
o consolidez, o renovez si o fac frumoasa. Printre altele, mi-as construi si un garaj. Cu ce-mi dau parintii si cu ce scot de la banca, fac un credit si ma apuc
de treaba.
Stiu ca am nevoie de autorizatie pentru orice fel de lucrare, indiferent daca este vorba de constructii, consolidari sau modificari care afecteaza structura de rezistenta.
Pentru locuinta mea, sunt insuficiente cateva lucrari de reparatii si intretinere, caz in care nu as fi avut nevoie de autorizatia de constructie, ci numai o cerere de instiintare a primariei in acest sens. In plus, sunt hotarat sa fac totul ca la carte, fara a fi nevoit sa platesc vreo amenda.
Am auzit ca o constructie fara autorizatie te poate trimite la tribunal si ca
s-ar putea sa se complice situatia, iar inchisoarea este una dintre variante...
Chiar daca nu as ajunge pana acolo, intrarea in legalitate ar deveni mai
dificila decat obtinerea autorizatiei, pentru ca implica proiecte de specialitate care sa dovedeasca daca lucrarea executata afecteaza din punct de vedere structural si estetic constructia asupra careia s-a intervenit.
Asa ca aleg sa fac totul legal.
 
Ziua 4
La masa negocierilor
Ieri am avut o intalnire cu un arhitect, care mi-a oferit un proiect pe o suma mai mult decat
avantajoasa. Am renuntat, pentru ca nu-mi oferea decat proiectul pentru autorizatia de constructie, fara documentatiile de rezistenta si instalatii, care sunt realizate de alti specialisti. As fi fost nevoit sa-i caut singur si sa-i platesc separat, sau sa continui incalcand legea.
Cea de-a doua tentativa cu un arhitect a fost mai norocoasa. Este vorba de unul recomandat de un prieten. Are drept de semnatura, ceea ce este obligatoriu, si mi-a lasat impresia ca putem comunica. Cred ca ne vom intelege bine, mai ales daca nu imi cere o suma prea mare pentru serviciile prestate. In special pentru ca in acestea sunt incluse si cheltuielile cu proiectantii de specialitate. Am stabilit ce avem de facut: consolidarea, schimbarea instalatiilor care, fie vorba intre noi, sunt de pe vremea bunicului, refacerea tencuielii, unde este cazul, schimbarea invelitorii acoperisului... Ce sa zic, avem destula treaba. Nu am discutat despre culorile peretilor si gresia din bucatarie, dar nu e timpul pierdut.
Mi-a facut un calcul al costurilor si am inghitit in sec. Mai scoatem de aici, mai renuntam acolo... Pana la urma am ajuns la un consens. Comisionul lui e de 7% din valoarea lucrarii, ceea ce nu-i putin, dar nici mult, insa am incredere ca va merita banii. Aceasta suma nu include taxele ce trebuie platite la primarie. In plus, am convenit ca ma va tine la curent cu toate autorizatiile si avizele pe care le va obtine.
Pentru inceput avem nevoie de Certificatul de Urbanism, scop in care am depus la primarie un dosar care cuprinde: planuri cadastrale, dovada achitarii taxei, cerere tip si copie legalizata dupa contractul de vanzare-cumparare.
 
Ziua 30
Avize, autorizatii, certificate
Am primit Certificatul de Urbanism, care se elibereaza in maximum 30 de zile de la depunerea dosarului. Am aflat, cu aceasta ocazie, ca exista planuri urbanistice generale, zonale si de detaliu, pe care locuinta mea trebuie sa le respecte. Am mai aflat si faptul ca fiecare primarie are propriul regulament local de urbanism care are prevederi speciale de la o localitate la alta. In certificat scrie ca am voie sa-mi construiesc o casa cu maximum doua etaje, asa cum sunt majoritatea cladirilor de pe strada mea si ca imi pot extinde locuinta cu pana la 30 de metri patrati la nivelul solului. Perfect, imi pot face si garaj! De asemenea, este aratata in el si pana la ce distanta fata de strada pot construi, sau cum pot face demolarea si amenajarea.
Arhitectul mi-a fost, iarasi, de mare folos, intrucat el stie cu exactitate la ce usi sa bata si ce trebuie sa ceara. In aceasta etapa m-a ajutat sa obtin o multime de avize: pentru canalizare (Compania Nationala Apele Romane), retelele de curent electric (Electrica), telefon (Romtelecom), gaze (Distrigaz), energie termica, de la pompieri, salubrizare, Sanepid, Ministerul Culturii (numai daca se afla intr-o zona istorica, este clasata ca monument de arhitectura sau cu valoare arhitecturala/ambientala), Apararea Locala Antiaeriana, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor.
Noroc ca nu am avut casa langa aeroport sau langa vreo unitate militara, pentru ca mi-ar fi trebuit avize speciale de la Autoritatea Aeronautica Civila Romana si de la Ministerul Apararii Nationale.
 
Ziua 31
Taxa de eliberare de 1%
dosarul pentru Autorizatia de Constructie pe care o voi obtine de la primarie este complet. La
Certificatul de Urbanism am adaugat toate avizele luate tot de acolo, precum si o serie de acte suplimentare: cerere tip, copie dupa actul de proprietate asupra casei, memoriul tehnic intocmit de proiectant, fisele tehnice pentru avizele obtinute si certificatul de rol fiscal.
De asemenea, voi da o declaratie pe propria raspundere ca nu am nici un fel de litigii privind proprietatea asupra casei
sau terenului.
Dosarul trebuie sa mai cuprinda numeroase planuri si schite din care sa reiasa unde voi construi garajul si pe ce fel de fundatie, planurile de arhitectura ale casei (asa cum va arata), ale acoperisului si fatadelor (adica proiectul de arhitectura si cele de instalatii avizate de verificatori de
specialitate). Am inceput sa ma pricep sa descifrez schitele, nu e chiar asa dificil. La proiect mai lucreaza si alti specialisti, printre care un inginer care a proiectat rezistenta casei si altul pentru instalatii. Acestia sunt responsabili pentru soliditatea cladirii, respectiv pentru functionarea corespunzatoare a retelelor de apa curenta, energie electrica, gaze etc. Toate imi vor fi necesare si mai tarziu, cand lucrarile vor fi executate efectiv.
De proiectarea bransamentelor nu am nevoie, pentru ca acestea exista deja. In caz contrar, as fi fost nevoit sa apelez la o firma autorizata si sa platesc in avans pentru aceasta lucrare.
In final, am platit o taxa pentru eliberarea autorizatiei de constructie care costa maximum 1% din valoarea devizului, adica din suma pe care proiectantul a estimat ca o voi investi.
Am adaugat chitanta la dosar.
 
Ziua 45
Am depus dosarul
In sfarsit, am adunat toate „hartiile” si am fost din nou la Primarie, la Serviciul de Urbanism. Autorizatia de constructie trebuie semnata de insusi Arhitectul Sef. Legea spune ca raspunsul trebuie sa ne parvina in cel mult 30 de zile. Daca din dosar lipsesc acte sau avize, vom face completarile si vom mai astepta 30 de zile. Sper sa nu fie cazul.
 
Ziua 76
De acum pot incepe
AZI Am primit mult-asteptatul document, fara a fi nevoie de vreo completare. In sfarsit, ma pot apuca de treaba si nu am emotii ca voi avea probleme mai tarziu. Termenul de finalizare stabilit de mine este de un an si am dreptul la o prelungire de inca pe atat. Cu arhitectul voi colabora in continuare pentru fiecare etapa a lucrarii. Deja pot spune ca am consultanta de specialitate. Dar stiti ce mi-a spus ieri? Ca am nevoie de un inspector de santier, adica un inginer autorizat care sa supravegheze lucrarea.
Nu cumva cunoasteti pe cineva care se pricepe? Oricum, va voi povesti data viitoare cum am reusi sa ma descurc si cu aceasta problema.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Procedura de inscriere in cartea funciara Procedura de inscriere in cartea funciara
Ce trebuie sa contina contractul de construire Ce trebuie sa contina contractul de construire
Cum obtii autorizatia de construire Cum obtii autorizatia de construire
Operatiuni pe care le poti face in Cartea Funciara si actele de care ai nevoie Operatiuni pe care le poti face in Cartea Funciara si actele de care ai nevoie
Ce ai de castigat daca iti faci o asigurare pentru locuinta? Ce ai de castigat daca iti faci o asigurare pentru locuinta?
In ce conditii nu poti sa construiesti pe un teren In ce conditii nu poti sa construiesti pe un teren

Vezi mai multe articole