on

Autovehicule, locuinte, fabrici conectate: solutiile inteligente Bosch fac viata de zi cu zi mai usoara

14 februarie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Inventii la Bosch ConnectedWorld 2020

  • Mobilitate conectata: mai multa siguranta si confort pe sosea;
  • Industrie conectata: utilaje bazate pe invatare automatizata ca parteneri in productie;
  • Cladiri conectate: asistenti inteligenti pentru apartamente, case si cladiri comerciale;
  • Campuri conectate: productivitate mai mare in agricultura si calitate imbunatatita;

 

De la robotii dotati cu IA din productie si computerele puternice pentru mobilitate conectata, automatizata, la locuinte inteligente: la Bosch ConnectedWorld 2020, evenimentul din domeniul IoT care va ava loc in perioada 19-20 februarie la Berlin, Bosch va demonstra ceea ce internetul lucrurilor face deja posibil in momentul de fata si ce solutii vor face viata de zi cu zi mai usoara in viitor – pe sosea, acasa si la locul de munca.

In miscare: solutii pentru mobilitatea de astazi si de maine

Calculatoare puternice pentru arhitectura sistemelor electronice ale viitorului - calculatoare pentru autovehicule: sporirea electrificarii, automatizarii si conectivitatii impune exigente din ce in ce mai mari in materie de arhitectura a sistemelor electronice ale autovehiculelor. Un element cheie pentru viitorul autovehiculelor este reprezentat de noile unitati de comanda de inalta performanta. Calculatoarele Bosch pentru autovehicule vor avea o putere de calcul de 1.000 de ori mai mare pana la inceputul deceniului urmator. Compania produce deja aceste tipuri de calculatoare pentru conducerea automatizata, sistemul de propulsie si integrarea sistemelor infotainment si a functiilor de asistenta la condus.

Putere maxima – servicii pentru electromobilitate: Bosch prelungeste prin Cloud durata de utilizare a acumulatorilor din autovehiculele electrice. Software-ul inteligent analizeaza starea acumulatorului pe baza datelor provenite, in timp real, de la autovehicul si mediul din jurul acestuia. Acesta recunoaste factorii de stres pentru acumulator, cum ar fi incarcarea de mare viteza. Pe baza datelor colectate, software-ul determina masuri pentru combaterea uzurii celulelor, cum ar fi procesele optimizate de reincarcare, care determina o uzura mai mica a acumulatorului. Convenience Charging, solutia integrata de reincarcare si navigare a Bosch, permit o previziune precisa a autonomiei, planificarea rutei cu includerea opririlor de reincarcare si plata si reincarcare convenabile.

Mobilitate electrica pentru trafic pe distante lungi – sistem cu celule de combustie: sistemele mobile cu celule de combustie ofera autonomii mari, durate scurte de reincarcare si, datorita utilizarii energiei regenerabile cu producere de hidrogen, utilizarea fara emisii a autovehiculelor. Bosch intentioneaza sa comercializeze un acumulator pe baza de celule de combustie, pe care l-a rafinat in colaborare cu compania suedeza Powercell. Pe langa acest acumulator, care transforma hidrogenul si oxigenul in energie electrica, Bosch dezvolta toate componentele esentiale ale sistemului de celule de combustie intr-o etapa de pregatire pentru productie.

Produse conectate care salveaza vieti – Help Connect: cineva care a avut un accident are nevoie de ajutor cat mai repede – indiferent ca se afla acasa, pe o bicicleta, intr-un autoturism, pe o motocicleta sau face sport. Pentru aceste cazuri si alte situatii de urgenta, Bosch ofera un inger pazitor sub forma Help Connect. Disponibila sub forma unei aplicatii pentru smartphone, aceasta solutie de conectivitate transmite informatii salvatoare catre serviciile de urgenta prin intermediul centrelor de servicii Bosch. Solutia necesita detectarea automata a accidentelor, de exemplu prin senzorii smartphone sau sistemele de asistenta ale autovehiculului. In acest scop, Bosch a adaugat un algoritm inteligent pentru coliziuni la senzorii de acceleratie din sistemul sau de control al stabilitatii pentru motociclete (MSC). In cazul in care senzorii detecteaza un accident, transmit coliziunea catre aplicatie, iar aceasta pune imediat in miscare procesul de salvare. Dupa ce a fost inregistrata, solutia de salvare poate fi activata in orice moment, in orice loc si automat in cadrul dispozitivelor conectate sau prin simpla apasare a unui buton.

In dezvoltare: solutii pentru fabricile de astazi si cele de maine

Transparenta si eficienta sporite in cadrul proceselor de fabricatie si de logistica – Nexeed: Sistemul aplicatiei industriale Nexeed pentru Industria 4.0 furnizeaza toate datele cu privire la procesele de fabricatie si de logistica intr-un format standardizat si evidentiaza orice potential de optimizare. Cu ajutorul acestui sistem, eficienta fabricilor Bosch a fost sporita deja cu pana la 25 de procente. Nexeed Track and Trace poate optimiza, de asemenea, logistica: monitorizeaza si urmareste marfa si transportatorii, instruind senzorii si punctele de tranzit sa raporteze in mod regulat locatia si starea lor catre cloud. Acest lucru inseamna ca specialistii in domeniul logisticii si cei care efectueaza planificarea stiu in permanenta unde se afla paletii, de exemplu, sau materialele de productie si daca vor ajunge la destinatie la timp.

Obtinerea rapida a pieselor de schimb adecvate – recunoasterea vizuala a obiectelor: in productia industriala, defectarea unui utilaj poate opri intregul flux de fabricatie. Obtinerea rapida a pieselor de schimb adecvate asigura economie de bani si de timp. Recunoasterea vizuala a obiectelor poate ajuta utilizatorul sa fotografieze cu smartphone-ul piesa defecta, iar o aplicatie ajuta la identificarea rapida a piesei de schimb adecvate. Baza acestui proces este o retea neuronala antrenata cu o gama larga de date tip imagine. Bosch a dezvoltat acest sistem pentru a acoperi toate etapele procesului: simpla inregistrare a unei imagini a piesei de schimb, algoritmul pentru instruirea retelei cu datele tip imagine, aplicatia si toate elementele dintre acestea.

Roboti sensibili – proiectul de cercetare AMIRA: in fabricile viitorului, robotii industriali inteligenti vor avea un rol important in productie. Proiectul de cercetare AMIRA foloseste metode de invatare automatizata si inteligenta artificiala pentru a invata robotii cum sa indeplineasca sarcini dificile, care necesita o mare dexteritate si sensibilitate.

In contact: solutii pentru cladiri si infrastructura

Alimentarea de inalta eficienta cu energie ecologica - celule de combustie stationare: pentru Bosch, tehnologia celulelor de combustie cu oxid solid (SOFC) joaca un rol important in securitatea alimentarii si flexibilitatea sistemului energetic. Aceasta tehnologie este utilizata pentru micile statii de generare distribuita a energiei din centrele urbane, fabrici, centre de date si puncte de incarcare pentru autovehiculele electrice. Bosch a investit recent 90 de milioane de euro in Ceres Power, o companie specializata in celule de combustie, marindu-si participatia la aproximativ 18 procente.

Cladire inteligenta - solutii pentru cladiri conectate: cum poate fi utilizat, in mod optim, spatiul din cadrul unei cladiri de birouri? Cand ar trebui sa fie pornit sistemul de aer conditionat intr-o anumita parte a cladirii? Functioneaza toate corpurile de iluminat montate? Serviciile Bosch pentru cladiri conectate pe baza de senzori si cloud ofera raspunsuri la aceste intrebari si altele similare. Aceste servicii sprijina gestionarea eficienta a cladirilor pe baza datelor provenite de la acestea, de exemplu cu privire la gradul de ocupare sau la calitatea aerului. Utilizatorii pot regla climatizarea si iluminarea incaperilor in conformitate cu cerintele, sporind eficienta si reducand consumul de energie. In plus, datele in timp real privind starea ascensoarelor faciliteaza programarea si chiar prevede datele de intretinere si reparatii, evitand astfel perioadele de inactivitate neplanificate.

Platforma extinsa – Home Connect Plus: Home Connect, platforma IoT deschisa pentru toate lucrurile referitoare la produsele electrocasnice Bosch si ale unor producatori terti, se extinde de la bucatarie si baie la restul casei. Incepand cu jumatatea anului 2020, noua aplicatie Home Connect Plus va permite utilizatorilor sa opereze alte zone ale casei inteligente, indiferent de producator, inclusiv in materie de iluminat, obloane, incalzire, divertisment si echipamente pentru gradinarit. Acest lucru va face viata acasa si mai confortabila, mai convenabila si mai eficienta.

Placinta de mere cu IA – cuptoarele combina senzorii si invatarea automatizata: fripturi crocante, placinte suculente – seria 8 de cuptoare asigura rezultate premium cu ajutorul tehnologiei patentate a senzorilor Bosch. Datorita inteligentei artificiale, anumite aparate pot acum sa invete din experienta lor anterioara in materie de prajire sau coacere. Cu cat cuptorul este utilizat mai frecvent intr-o gospodarie, cu atat mai precis poate respecta timpul de pregatire prevazut pentru orice preparat.

Pe camp: solutii pentru utilaje agricole si ferme

Ecosistem digital pentru agricultura inteligenta – NEVONEX: NEVONEX este un ecosistem deschis si independent fata de producator, care ofera servicii digitale pentru utilajele agricole, permitand o conectivitate perfecta pentru fluxurile de lucru si utilaje. De asemenea, are rolul de platforma in cadrul careia furnizorii isi pot oferi serviciile de tehnologie sau echipamente agricole. Serviciile de acest gen pot fi efectuate direct la nivelul utilajelor agricole existente sau noi, cu conditia sa fie echipate cu o unitate de control compatibila NEVONEX. Conectarea senzorilor deja inclusi sau montati ulterior la utilaj ofera un potential suplimentar de eficienta - de exemplu, pentru a optimiza imprastierea semintelor, a ingrasamintelor sau pesticidelor sau pentru a automatiza fluxurile de lucru.

Noutatile, dezvoltarea si conditiile meteorologice sub observatie – sisteme de senzori inteligenti: sistemele de senzori conectate Bosch ajuta fermierii sa tina in mod constant sub observatie influentele externe si sa raspunda in timp util. Cu Deepfield Connect Field Monitoring, utilizatorii primesc, direct pe smartphone, date despre conditiile meteorologice si dezvoltarea plantelor. Sistemul Smart Irrigation ajuta la optimizarea utilizarii apei pentru cultivarea maslinilor. Senzorii conectati la rezervor permit sistemului Deepfield Connect Milk Monitoring sa masoare temperatura laptelui, permitand producatorilor de lapte sau soferilor de cisterne sa intervina inainte ca laptele sa se altereze. Un alt sistem de senzori inteligenti este Greenhouse Guardian, care permite detectarea din timp a oricaror boli ale plantelor. Datele privind factori precum umiditatea sau nivelul de CO2 sunt colectate in sera, prelucrate in Bosch IoT Cloud cu ajutorul inteligentei artificiale si este analizat riscul de infectare.

Grupul Bosch este prezent pe piata din Romania de 25 de ani si numara peste 8.000 de angajati in cinci entitati. In anul 2018, Bosch a inregistrat un volum de vanzari de 452 milioane de euro pe piata din Romania. Vanzarile totale nete, incluzand vanzarile companiilor neconsolidate si livrarile interne catre companiile afiliate, au atins 1,2 miliarde de euro. Pe langa centrul de cercetare – dezvoltare din Cluj si unitatile sale de productie pentru Solutii de mobilitate din Cluj si din Blaj, Bosch mai opereaza si o unitate de productie de tehnologie industriala, localizata de asemenea in Blaj, precum si un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO) in Timisoara. In Bucuresti, Bosch opereaza un birou de vanzari pentru produsele sectoarelor Solutii de mobilitate, Bunuri de larg consum si Tehnologie pentru constructii si energie. In plus, o filiala a BSH Hausgeräte GmbH, activa pe piata electrocasnicelor, are sediul, de asemenea, in capitala tarii.

Grupul Bosch este un lider global in furnizarea de tehnologii si servicii. Acesta are aproximativ 403.000 de angajati in intreaga lume (status la 31 decembrie 2019). Conform cifrelor preliminare, compania a generat vanzari de 77,9 miliarde de euro in 2019. Operatiunile sale sunt structurate in patru sectoare de activitate: Solutii de mobilitate, Tehnologie industriala, Bunuri de larg consum si Tehnologie pentru constructii si energie. Lider in IoT, Bosch ofera solutii inovatoare pentru case inteligente, orase inteligente, mobilitate conectata si industrie conectata. Compania isi foloseste expertiza in tehnologia de senzori, software si servicii, precum si propriul cloud IoT, pentru a oferi clientilor solutii conectate integrate dintr-o singura sursa. Obiectivul strategic al Grupului Bosch este de a furniza inovatii pentru o viata conectata. Bosch sporeste calitatea vietii la nivel mondial prin produse si servicii inovatoare si care starnesc entuziasm. Pe scurt, Bosch creeaza „Tehnica pentru o viata.” Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH si cele aproape 440 de filiale si companii regionale din aproximativ 60 de tari. Prin includerea partenerilor comerciali si de service, reteaua globala de productie si vanzari Bosch acopera aproape toate tarile din lume. Baza pentru viitoarea crestere a companiei este puterea sa inovatoare. Compania Bosch are aproape 72.000 de angajati in cercetare si dezvoltare, in cele aproximativ 125 locatii din lume.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Flanco se alatura campaniei ”Priveste partea pozitiva”, de reciclare a bateriilor Flanco se alatura campaniei ”Priveste partea pozitiva”, de reciclare a bateriilor
Casele romanilor Casele romanilor
Grupul TeraPlast distribuie 226,6 milioane de lei sub forma de dividend special Grupul TeraPlast distribuie 226,6 milioane de lei sub forma de dividend special
De acum, profesionistii in design si constructii pot folosi prima biblioteca de materiale din Europa de Sud-Est - MATER De acum, profesionistii in design si constructii pot folosi prima biblioteca de materiale din Europa de Sud-Est - MATER
Preturile apartamentelor Preturile apartamentelor
Cine ne va monta panourile solare? - 19 DECEMBRIE 2008 Cine ne va monta panourile solare? - 19 DECEMBRIE 2008

Vezi mai multe articole