on

Avantajele folosirii polistirenului extrudat in izolarea termica a acoperisului

31 august, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Discutam din ce in ce mai des despre eficienta energetica a caselor, indiferent ca ne referim la cele existente sau la cele care se afla in proiectare sau executie. Eficienta energetica a locuintelor este un aspect esential ce contribuie atat la realizarea unei case ce ofera un mediu sanatos, un confort sporit, un consum energetic cat mai redus, dar in acelasi timp obtinand un impact redus asupra mediului, contribuind la reducerea gazelor cu efect de sera.

 

Astfel, domeniul constructiilor este un segment deosebit de important atunci cand ne referim la solutiile si materialele de izolatii. Piata materialelor de constructii si implicit a segmentului de izolatii este intr-o crestere continua, iar acest lucru arata preocuparea romanilor pentru imbunatatirea calitatii constructiilor, dar si preocuparea producatorilor in a oferi solutiile si materialele necesare.

 

Mai mult, ne bucura implicarea Administratiei Fondului de Mediu in programe de finantare ce au in vedere cresterea gradului de izolare a caselor unifamiliale, prin lansarea proiectului „CASA EFICIENTA ENERGETIC” si publicarea ghidului specific. Intr-o masura foarte mare, acest program consta in realizarea de catre beneficiarii persoane fizice a unor lucrari de termoizolare a suprafetelor anvelopei sau doar unor parti din acesta, in functie de specificul fiecarei locuinte, asa cum va recomanda auditul energetic.

 

 

O mare parte din pierderile unei locuinte sunt inregistrate la nivelul acoperisului, indiferent ca este o terasa - un acoperis plan sau o sarpanta cu o invelitoare din tigla metalica, ceramica, beton etc.. Valoarea exacta se poate determina analizand individual fiecare locuinta, insa procentul acestor pierderi este cuprins in intervalul 25-35% - ceea ce inseamna foarte mult in economia unei case. Din acest motiv specialistii, si pe buna dreptate, recomanda analizarea temeinica a modului de construire a fiecarei locuinte si anveloparea completa a acestora inca din faza de construire.

 

Cel putin in cazul acoperisului, termoizolarea ulterioara va fi mai greu de realizat si va necesita un volum de lucrari mai mare, adica o cheltuiala financiara mai ridicata. Principalul material utilizat in Romania pentru executia lucrarilor de termoizolare este polistirenul, cu cele doua variante ale sale: polistiren expandat si polistiren extrudat.

 

Conform celui mai recent studiu realizat de Neomar Consulting[1] privind piata materialelor destinate izolarii termice din Romania:

 

  • Volumul de piata pentru polistirenul expandat depasea 4 milioane de metri cubi, iar valoarea acestuia era de circa 127 de milioane de Euro, acesta detinand peste 51% din cota de piata.
  • Polistirenul extrudat a avut in 2019 peste 14% din cota de piata, fiind singurul tip de izolatie cu o popularitate in crestere. Mai mult decat atat, daca in 2015 valoarea acestuia se situa la 22 milioane de Euro, in 2019 acesta a ajuns la o valoare de 37 de milioane de Euro.

 

 

 

Polistirenul Expandat vs Polistirenul Extrudat

 

Trebuie sa stim de la bun inceput ca aceste doua materiale sunt total diferite prin caracteristici, proprietati si utilizare in aplicatii chiar daca la baza discutam tot de granule de polistiren si un coeficient de izolare termica ce le face oarecum comparabile. Din aceasta cauza, dar si pentru a ajunge sa indeplineasca adevaratul lui potential, alegerea tipului de material de izolatie ce compune stratul de termoizolare trebuie ales in mod corespunzator.

 

Diferenta dintre polistirenul extrudat si cel expandat, incepand de la producere

 

Producerea polistirenului extrudat incepe de la o granula solida din rasina polistirenica. Granulele din plastic sunt introduse intr-un extruder, sunt topite, amestecate cu aditivi si astfel se va forma un fluid vascos. In acest fluid se injecteaza un agent de suflare pentru a permite extinderea produsului plastic. In anumite conditii de temperatura si presiune, amestecul de plastic este trecut printr-o matrita si se va obtine forma dorita. Spuma rigida obtinuta este apoi taiata la dimensiunile finale ale produsului - placa de polistiren extrudat.

 

Structura celulelor inchise din spuma de polistiren extrudat (XPS) confera rezistenta si durabilitate excelenta pe termen lung. Acestea sunt disponibile intr-o gama de rezistente la compresiune pentru a se potrivi nevoilor variate de aplicatii.

 

Polistirenul extrudat are o capacitate foarte buna de a rezista la actiunea umiditatii, rezistand atat ciclurilor de absorbtie a apei, cat si ciclurilor de inghet/dezghet ceea ce nu putem spune si despre polistirenul expandat. Din aceasta cauza este utilizat in zona fundatiilor si izolatiilor subterane. 

 

Polistirenul expandat este obtinut din materia prima denumita styren, fiind sub forma de granule foarte mici. Procesul de fabricare presupune expandarea cu ajutorului aburului si a unui agent de expandare, obtinand granule mai mari cu o anumita densitate ce va fi corelata cu densitatea finala a polistirenului. Urmeaza faza de realizare a blocurilor de polistiren ce se realizeaza prin presarea perlelor expandate anterior in conditii de temperatura. Tot acest bloc realizat din perle va trebui sa astepte o perioada de detensionare pana la taierea finala in placi de polistiren expandat.

 

Analizand modul de producere al celor doua tipuri de polistiren, este clar ca in afara faptului ca sunt doua materiale de izolare, restul caracteristicilor sunt total diferite si prin urmare trebuie sa alegem produsul corespunzator atat din punct de vedere al izolatiei oferite, rezistentei mecanice si rezistentei la umiditate. Cele doua materiale nu se exclud in aplicatiile legate de termoizolare, ci se completeaza.

  

 

Ca sa recapitulam, datorita tehnologiei de producere prin extrudere, placile din polistiren extrudat produse de FIBROTEMICA au o structura uniforma din celule inchise, ceea ce le confera anumite caracteristici tehnice specifice:

  • valoare scazuta a conductivitatii termice, pe termen lung,
  • rezistenta mecanica excelenta,
  • lipsa capilaritatii,
  • rezistenta ridicata la umezeala,
  • rezistenta la cicluri (inghet-dezghet),
  • durabilitate ridicata,
  • rezistenta inalta la difuzia vaporilor,
  • greutate redusa si usurinta in manipulare,
  • usor de taiat cu unelte simple,
  • rezistent la deteriorare sub actiunea radacinilor,
  • curat, inodor si ne-iritant pentru piele.

 

Grosimea disponibila a placilor de polistiren este cuprinsa intre 20 mm si 120mm, o lungime standard de 1250 mm, latimea este de 600 mm, iar suprafata acestora poate fi de mai multe tipuri. Fabrica Fibrotermica Romania produce placi de izolatie din polistiren extrudat cu trei tipuri de suprafete:

 

     -suprafata lisa, notatia „P”

     -suprafata rugoasa, notatia „R”

     - suprafata grofata, notatia „G”

 

In acelasi timp, modul de prelucrare al marginilor poate sa fie de tip drept sau cu falt.

Este important sa alegem polistirenul tinand cont de tipul de suprafata si marginile placilor pentru ca, de exemplu:

 

  • lipirea placilor in pat continuu cu adeziv nu se poate face alegand placa lisa. Motivul este unul legat de aderenta adezivului la suprafata lisa, aceasta nu va fi suficienta, iar rezultatul va fi neconform, vom avea o calitate slaba a lucrarii, rezistenta si durabilitate foarte scazuta, fiind doar o chestiune de timp pana la desprinderea placilor. Pentru acest tip de lipire in aderenta se preteaza foarte bine un polistiren cu suprafata rugoasa.

 

 

Anterior am discutat de pierderile prin acoperisul casei, indiferent ca este unul inclinat sau unul plat. Avand in vedere marimea acestor pierderi, este obligatorie prevederea unui strat termoizolant in structura unui acoperis. Normativul de profil prevede existenta unor straturi termoizolante care sa confere o rezistenta termica de cel putin 5mpK/W ceea ce insemna o grosime a straturilor termoizolante de circa 20 cm la o conductivitate termica de 0.04 W/mpK.

 

Principiul amplasarii izolatiei este acela ca pozitionarea la exterior este prima optiune in cadrul oricarei anvelopari pentru ca numai asa putem avea o izolare completa si fara riscul de a ramane elemente expuse exteriorului, asa numitele punti termice. Ulterior, daca va fi necesar, se poate completa izolatia exterioara cu una interioara, dar la o grosime mai redusa.

 

Izolam sub invelitoare cu polistiren extrudat de la inceput sau chiar la o renovare

 

Izolatia sub invelitoare este cea mai buna solutie atunci cand discutam de o mansarda. Aceasta solutie poate fi realizata foarte usor si cu un minim de efort aduce numai beneficii la nivel de acoperis si mai ales la nivelul mansardei, acolo unde multi proprietari se confrunta cu temperaturi insuportabile pe timpul verii si cu frig si mucegai in timpul iernii. Uneori chiar si o izolare interioara nu este suficienta, mai ales ca aceasta poate fi realizata limitat pentru ca implica scaderea inaltimii camerelor.

  • Izolarea sub invelitoare se poate face foarte usor cu placi din polistiren extrudat asezate pe astereala.
  • Structura straturilor necesare depinde de tipul spatiului de sub acoperis, daca este mansarda sau pod, dar si de modul in care este izolat la interior.
  • Odata asezata placa de polistiren extrudat pe astereala (cu sau fara strat de bariera de vapori), intreaga suprafata a acoperisului va fi izolata termic.
  • Peste izolatie se vor monta riglele de montaj transversale si folia pentru acoperis (folie de difuzie).
  • Ulterior se pot monta riglele longitudinale pentru montajul invelitorii si in acest fel asiguram stratul de ventilare necesar.
  • Indiferent daca riglele transversale se fixeaza peste izolatia din polistiren extrudat sau vom aplica izolatia intre aceste rigle, prinderea acestora se va realiza obligatoriu cu suruburi lungi in capriori, in structura sarpantei.

 

Si pentru celalalt tip de acoperis, de tip plat, este obligatorie amplasarea unei solutii de izolare cu polistiren extrudat. Solutiile sunt diverse si tip in principal de alegerea in concordanta cu tipul terasei, putem avea varianta terasa necirculabila, terasa circulabila, dar si variantele de tip „acoperis verde”. Pentru fiecare din ele, dar si pentru derivate din acestea, polistirenul extrudat este o solutie recomandata de specialistii din domeniu.

Dupa cum se observa, fiecare solutie presupune pe de o parte existenta unui strat izolator realizat din polistiren extrudat (un strat sau mai multe straturi suprapuse si cu rosturile decalate), a unor straturi hidroizolatoare sau cu rol de protectie la vapori si partea de acoperire finala circulabila sau nu. Indiferent de solutia aleasa, aceasta trebuie dimensionata pentru a respecta toate prevederile ce tin de aspectele termoizolatoare, hidroizolatoare si de protectie la conditiile exterioare legate de vant, incarcare cu zapada, ploaie etc.. Nu este suficient sa adaugam un strat de izolatie, va trebui sa il adaugam in conditii maxime de siguranta, astfel incat sa obtinem intr-adevar efectul dorit, dar si durabilitatea solutiei in timp.

 

Solutiile de termoizolare cu polistiren extrudat au o durata de viata foarte mare, o cifra de 50 de ani este perfect justificata si probata in timp, totul fiind legat de modul de producere al polistirenului extrudat, de la materia prima si evident terminand cu punerea corecta in opera a solutiilor proiectate.

 

Polistirenul extrudat este un material ce ofera eficienta energetica, este usor de instalat, are greutate redusa si indiferent de culorile sale (albastru, roz, portocaliu, verde etc.) permite realizarea unui strat continuu de protectie termica si protectia la umiditate a peretilor si acoperisului casei, contribuind astfel la eficienta sa energetica.

 

Nu gresim daca spunem ca trei principii de mediu puternice sunt reducerea, reutilizarea si reciclarea, pentru ca izolatia din polistiren extrudat FIBRTERMICA (XPS) poate reduce pierderile de energie in cladiri, poate reduce cantitatea de energie (gaz si electrica) necesara pentru a mentine confortul medii de viata si in acelasi timp poate fi reciclat, deseurile fiind aproape inexistente.

 

Ai un proiect de constructii? Consultantii Fibrotermica te vor ajuta sa alegi dimensiunea optima de Fibrostir XPS pentru proiectul tau si iti vor asigura livrarea gratuita si la timp direct pe santier! Mai multe detalii vei gasi pe site-ul producatorului de Fibrostir XPS.

 

[1]  Datele studiului sunt protejate de drepturile de autor, ele fiind disponibile exclusiv pentru realizarea acestui articol!

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cele mai frecvente cauze pentru inundatia terasei circulabile Cele mai frecvente cauze pentru inundatia terasei circulabile
Izolarea podului si acoperisului Izolarea podului si acoperisului
Austrotherm si grija pentru mediu Austrotherm si grija pentru mediu
Termoizolare cu bani de la banca Termoizolare cu bani de la banca
Izolatiile de interior: avantaje, dezavantaje si ... solutii Izolatiile de interior: avantaje, dezavantaje si ... solutii
Sfaturi generale despre termoizolarea cu polistiren Sfaturi generale despre termoizolarea cu polistiren

Vezi mai multe articole