Avantajele incalzirii prin pereti si variantele de punere in opera (I)

06 iunie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Incalzirea prin pereti.

Progresul permanent al tehnologiei mentine o dinamica aproape constanta in ceea ce priveste sporirea confortului si protejarea mediului inconjurator. Prin urmare intalnim la tot pasul noutati a caror existenta era greu de imaginat doar cu cativa ani in urma.
Daca in Romania chiar si acum oamenii se mai incalzesc cu sobe cu lemne si carbuni tot in tara noastra intalnim si variante foarte moderne de incalzire, precum pompele de caldura si conductele incastrate in pereti sau in pardoseala.

Prin urmare, daca sistemul de incalzire pe care il folositi este unul depasit din cauza ineficientei sau a consumului mult prea mare de resurse, este momentul sa il inlocuiti. Daca aveti un sistem clasic, o centrala pe combustibil solid sau gazos, o puteti adapta pentru utilizarea gazului. Realitatea demonstreaza ca instalatiile de ultima generatie dau randamentul cel mai mare.

Intrebarea ce se impune in aceste conditii este: ce sistem de incalzire ar fi cel mai potrivit pentru locuinta mea? Noi va oferim o varianta atragatoare, urmand ca dumneavoastra sa hotarati daca este potrivita sau nu pentru propria casa. Dintre sistemele mai putin cunoscute publicului larg din Romania am ales sa va prezentam alternativa incalzirii prin pereti.
 
Solutia amintita este din ce in ce mai practicata si la noi in tara. Pe langa publicul propriu, aceasta varianta este adoptata si de cei care, din motive tehnice sau arhitecturale, nu pot monta un sistem de incalzire prin pardoseala. Modaliatea aceasta de incalzire realizeaza o distributie uniforma a caldurii în interiorul incaperilor, obtinandu-se o temperatura omogena intre pardoseala si plafon, prin intermediul agentului termic radiant, emis prin perete.Un avantaj major al acestui sistem este faptul ca temperatura medie a elementelor de incalzire prin pereti este cu putin mai ridicata decat cea a aerului asupra caruia actioneaza, datorita acestui fenomen riscul expunerii beneficiarilor la arsuri fiind aproape nul. O concluzie simpla ce se desprinde de aici este ca sistemul are o eficienta energetica superioara incalzirii clasice cu ajutorul caloriferelor aparente. Un alt plus al acestei solutii fata de cea clasica este eliminarea efectului inestetic si consumator de spatiu, al caloriferelor. Si, daca nu mai avem calorifere nu ne mai deranjeaza nici problemele legate de intretinerea anevoioasa a acestora. Este o veste buna, nu-i asa?
 
Daca tinem seama de faptul ca acest sistem este destinat unei exploatari economice si ecologice, la baza sa aflandu-se principiul regenerarii energiei, atunci vom intelege ca, desi costurile de executie nu sunt tocmai reduse, cheltuielile de functionare vor fi minime. Incalzirea prin pereti poate fi combinata, de regula, cu sistemele similare incastrate in pardoseala sau tavan. Un element util si foarte practic in acest caz (comparativ cu sistemul de incalzire prin planseu) este reprezentat de ajustabilitatea rapida a temperaturii, datorita faptului ca tencuiala peretelui are o grosime si o consistenta reduse fata de sapa din pardoseala.
 
Aceste sisteme de incalzire pot fi montate in aproape toate tipurile de cladiri. Pot acoperi in totalitate necesarul de caldura al imobilelor, indeplinind cu succes actualele norme de confort termic. Daca aveti mansarda sau o casa pe structura usoara acest sistem se preteaza si la astfel de situatii. O atentie sporita trebuie acordata insa executiei corecte a acoperirii. Numai un finisaj adecvat, pretabil unui astfel de sistem, poate asigura o functionare la parametri optimi a instalatiei.
 
Conform datelor tehnice furnizate de unii producatori de astfel de solutii, in sistemul de incalzire prin perete temperatura agentului termic poate ajunge la valori de 45 - 50°C, rezultatul fiind o incalzire a peretilor de pana la 38 - 40°C. Se poate obtine astfel o valoare a puterii de incalzire de 200 - 240 W/m.
 
Cu siguranta aceasta solutie de incalzire v-a trezit interesul. Pentru a va satisface in continuare curiozitatea vom reveni cu detalii privind o clasificare a tipurilor de astfel de instalatii si modalitatile de punere in opera a acestora, intr-un material viitor.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ce trebuie sa stii despre pompele de caldura? De ce sa alegi produsele Termocasa? Ce trebuie sa stii despre pompele de caldura? De ce sa alegi produsele Termocasa?
Cum să plătești cât mai puțin pentru încălzire în această iarnă? Cum să plătești cât mai puțin pentru încălzire în această iarnă?
Confortul termic Confortul termic
Alegerea sursei de incalzire electrica: aeroterme, convectoare sau panouri radiante? Alegerea sursei de incalzire electrica: aeroterme, convectoare sau panouri radiante?
Cum sa alegi solutia potrivita pentru incalzirea locuintei tale Cum sa alegi solutia potrivita pentru incalzirea locuintei tale
Centrala termica pe gaz sau pe peleti. Ce alegi? Centrala termica pe gaz sau pe peleti. Ce alegi?

Vezi mai multe articole