Avantajele incalzirii prin pereti si variantele de punere in opera (II)

15 iunie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cum in ultimul material consacrat instalatiilor de incalzire prin pereti nu am reusit sa epuizam subiectul revenim cu aceasta ocazie pentru a va furniza noi informatii cat mai utile.
 
Daca am incerca o clasificare a acestor sisteme ele s-ar incadra in cel putin trei categorii: cu montaj uscat, cu montaj umed si aerate.
 
Sistemele de incalzire prin pereti cu montaj uscat
Acest tip de solutii de incalzire prin pereti cuprinde sase categorii principale:
- cu rogojini si tevi capilare - tevile sunt inserate intre rogojini prevazute cu fibre capilare. Se pot fixa pe panouri din gips-carton. In mod normal se obtine o temperatura intre 26 si 32 °C.
- cu caramizi de samota – zidul este placat cu caramizi de samota prevazute cu nuturi ce vor constitui practic traseul tevilor (dintr-un aliaj de metal cu plastic). Suprafata poate fi placata cu faianta, gips-carton etc.
- cu elementi de incalzire din cupru – agentul termic va circula prin tevi din cupru, temperatura panourilor ce vor masca sistemul putand ajunge la 70°C, dar fiind ajustabila in functie de necesitati.
- cu tabla de aluminiu – tuburile ce conduc agentul termic sunt incastrate in tabla termoconductoare din aluminiu. Sistemul este sustinut de panouri de polistiren, fixate la randul lor, de peretii camerei.
- cu module in sistem nut si feder – tevile din cupru sunt inserate intr-un suport realizat dintr-un amestec de ipsos natural (inodor si nepericulos pentru snatate) cu fibre de sticla.  
- cu elemente din gips-carton – alcatuit din placi speciale de incalzire dotate cu niste canale prin care trec tevile ce conduc agentul termic. Finisajul aparent poate fi din faianta, tapet sau vopsea lavabila.
 
Sistemele de incalzire prin pereti cu montaj umed
In aceasta categorie se incadreaza urmatoarele tipuri de sisteme de incalzire prin pereti:
- cu tevi din aliaj de aluminiu – tevile se fixeaza in sistem clichet de structura montata anterior in zid. Ulterior conductele se vor acoperi cu mortar. Se poate obtine astfel o temperatura de 25-55°C.
- cu radiatoare tencuite – incastrate in placi ceramice ce se monteaza pe zid. Conductele se racordeaza la sistemul central de incalzire. Piesele ceramice se acopera cu o armatura si se tencuiesc.
- cu sine adezive – caz in care conductele pentru dirijarea agentului termic sunt montate pe un suport alcatuit din sine autoadezive, concepute pentru un montaj flexibil. Se mascheaza cu tencuiala clasica.
- cu radiatoare din tevi sintetice – aceste conducte fiind montate pe suporturi fixate direct in zid. Se racordeaza la sistemul central si se tencuiesc. In numai 4 minute temperatura poate atinge 32°C.
- cu plase pentru tencuiala – varianta in care tevile se pot fixa si peste termoizolatie, daca exista asa ceva la interior. Tevile se tencuiesc in prima faza, apoi se poate aplica o tesatura de armare.
- cu placi fibrolemnoase – conductele fiind incorporate in panouri fibrolemnoase de 30 mm, fixate in perete. Aceste panouri (ce au si rol de izolator termic si fonic) sunt prevazute cu un strat de tabla termoconductoare ce are un rol important in repartizarea unitara a caldurii in peretele respectiv.
- cu tevi din cupru – avand diverse diametre si fiind montate, inca din momentul fabricarii, pe sine de fixare. Ansamblul se monteaza direct pe zid, cu un sistem de suruburi si dibluri.
 
Sistemele de incalzire prin pereti de tip aerat includ doua tipuri principale de solutii de incalzire:
- cu spatii goale – alcatuit dintr-un cofraj din caramizi prevazute cu cate doua canale pe interior, prin care circula aerul cald, monitorizat cu ajutorul unui reglaj amplasat in zona soclului. Datorita faptului ca prin aceasta retea circula numai aer cald acest sistem nu afecteaza negativ sanatatea beneficiarilor.
- cu incalzire prin soclu – acest sistem reunind in acest ansamblu radiatorul, conductele de transport a agentului termic si elementele pentru monitorizarea perdelei de aer cald produse. Sistemul se monteaza la baza peretelui si este mascat de o scandura frontala si o sipca de acoperire. Agentul termic circula prin tevi din cupru, incalzind peretii de la baza spre tavan. In zona tocurilor usilor si ale ferestrelor se pot monta pervaze care sa fie racordate la sistem, pentru a eficientiza incalzirea in zonele vitrate.
 
Incalzirea prin pereti reprezinta prin urmare o varianta eleganta si practica pentru cei ce doresc sa renunte la solutiile clasice de gen. Se elimina astfel prezenta inesteticelor calorifere aparente sau fumul degajat de prezenta sobelor. Inainte insa de a alege aceasta solutie consultati un specialist care sa constate in ce masura solutia poate fi pusa in practica in locuinta dumneavoastra.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Pareri PEFOC - cum prevenim functionarea deficitara a unui cos de fum? Pareri PEFOC - cum prevenim functionarea deficitara a unui cos de fum?
Alegerea caloriferelor: fonta, otel sau aluminiu? Alegerea caloriferelor: fonta, otel sau aluminiu?
Tot ce trebuie sa stii despre centrala in condensatie Tot ce trebuie sa stii despre centrala in condensatie
Scapa de dat la lopata pe timp de iarna cu un sistem de degivrare Scapa de dat la lopata pe timp de iarna cu un sistem de degivrare
Cum a evoluat compania Viessmann de la începuturi și până în prezent? Cum a evoluat compania Viessmann de la începuturi și până în prezent?
Economie si Eficienta: Avantajele Pompei de Caldura in Incalzirea Locuintei Economie si Eficienta: Avantajele Pompei de Caldura in Incalzirea Locuintei

Vezi mai multe articole