Locuirea la casa poate conduce la un moment dat catre identificarea unor solutii interesante si nu foarte uzitate pe scara larga, dar cu siguranta foarte eficiente si benefice. Spunem benefice deoarece in continuare iti vom expunem cateva situatii si solutiile aferente pe care orice proprietar le poate avea in vedere in ceea ce priveste colectarea apei pluviale.
In momentul conceperii unei locuinte, constructorul trebuie sa aiba in vedere realizarea unui sistem de colectare a apei pluviale de pe acoperisul casei, respectiv un sistem de jgheanuri si burlane adaptat suprafetei acoperisului. Evacuarea acestei ape pluviale se impune a fi realizata astfel incat sa nu afecteze direct sau sa contribuie la cresterea gradului de umiditate pe peretii casei, pe soclu si chiar pe fundaţie. Apa colectata poate fi, de asemenea, dirijata prin sisteme subterane de tevi si camine cat mai departe de fundat, insa fara a fi asmetecata cu apa uzata de la canalizare. Infiltarea apei se produce in solul disponibil, dar in aceeasi maniera poate fi avuta in vedere colectarea si reutilizarea acestei ape pentru diverse activitati casnice sau pentru udarea gradinii.
Apa de ploaie poate fi colectata direct, prin sisteme simple, de la orice vas amplasat sub burlan, prin sisteme multiplicate care constau in amplasarea unor vase comunicante cu capacitate de stocare mai mare, dar si in rezervoare subterane cu o capacitate de sute sau mii de litri. Este cunoscut faptul ca apa de ploaie are o calitate buna si nu poate fi afectata decat de un continut mai mare de sedimente adunate sau de eventuale materii vegetale. Din aceasta cauza, acolo unde este neaparat necesar,mai ales in cazul rezervoarelor subterane, pot fi implementate mecanisme de filtrare mecanica sau decantare, pentru a permite evacuarea usoara a namolului.
CITESTE SI: Alegerea pompei submersibile pentru alimentarea cu apa din put
Cea mai recomandata utilizare a apei pluviale este pentru lucrarile din gradina si curte, respectiv pentru irigarea plantelor, a pomilor sau chiar a diverselor culturi prin sisteme de picurare. Colectarea supraterana poate asigura irigarea directa ca urmarea a existentei unei diferente de nivel intre vasul colector si sol. In cazul celor subterane, pot fi utilizate pompe care vehiculeaza apa la debitul si presiunea necesare. Pompele au dimensiuni reduse, ceea ce inseamna costuri relativ mici. In plus, la nevoie, rezervorul poate fi dotat cu o instalatie de automatizare cu pompa pentru irigatii. Automatizarea poate regla timpii de functionare ai pompei submersibile sau ai hidroforului, poate avertiza vizual in caz de avarie a pompei sau in cazul lipsei apei din rezervor si permite setarea intervalelor de functionare ale pompei.
Dar care sunt avantajele utilizarii unor sisteme de colectare a apei pluviale? Se remarca urmatoarele aspecte pozitive:
- economie financiara;
- economie de apa potabila;
- economie de spatiu (in cazul solutiilor subterane);
- rezerva de apa in cazul unei avarii in retea;
- rezerva de apa fara costuri;
- utilizare in aplicatii domestice;
- automatizarea sistemului;
- consum redus de energie electrica
In schimb, printre dezavantaje se numara costurile legate de investitia initiala (rezervor si sistem de pompare plus automatizare) si, eventual, sacrificarea spatiului pentru ingroparea rezervorului. Mai mult, pentru variantele supraterane nu va fi usoara mascarea vaselor de colectare. Pentru acestea trebuie aleasa o culoare care sa nu permita transmiterea luminii solare, deoarece astfel se pot dezvolta alge, iar calitatea apei va fi afectata. De aceea, este de preferat un vas inchis la culoare, cu pereti opaci sau care pot fi vopsiti.
Suprafata de colectare a apei pluviale poate fi amenajata pe acoperisul casei, pe acoperisul unei anexe sau, pur si simplu, pe un acoperis special ridicat in acest scop, cu o forma care sa dirijeze apa catre zonele de deversare si cu o marime a suprafetei care sa adune o cantitate de apa relevanta pentru stocare si utilizarea ulterioara.
Comentarii
Nu exista comentarii.