In prezent se da din ce in ce mai mare importanta automatizarii si informatizarii in toate domeniile. O locuinta dotata cu sisteme automate de ultima generatie ar trebui sa ne simplifice viata si nicidecum sa o complice. In cele mai multe cazuri scopul imbunatatirii tehnologiiilor este acela de a proteja oamenii si de a le asigura confortul necesar. Prin urmare integrarea unor echipamente inteligente in infrastructura unei locuinte nu face decat sa ne simplifice viata si sa ne economiseasca timpul si banii, in mod indirect.
O locuinta inteligenta este aceea care are in dotare sisteme multiple de gestionare a energiei electrice, a cheltuielilor cu intretinerea respectivei case, a achitarii acestora prin sisteme electronice, a diverselor moduri de monitorizare etc. Automatizarea face din locuinta un complex multifunctional practic si simplu de folosit, integrand in mod armonios si coerent intregul sistem audio si video al casei, comunicatiile, climatizarea, iluminatul, securitatea, internetul etc.
Este o senzatie foarte placuta sa te gandesti ca un creier iti monitorizeaza si iti mentine in casa o temperatura agreabila, iti porneste automat televizorul cand intri in living, iti porneste combina muzicala la o anumita ora, iti iriga plantele din gradina doar atunci cand constata ca umiditatea din sol a ajuns la o valoare scazuta. Toate aceste elemente sunt ceva obisnuit intr-o casa digitala.
Aceste deziderate pot fi atinse datorita unor softuri atent elaborate de companii specializate. Respectivele programe sunt grefate pe ideea de conectare separata sau succesiva a respectivelor echipamente. Prin urmare ele trebuie sa fie permanent adaptabile, dispuse sa suporte noi si noi cerinte, pe masura ce acestea apar. Nu exista conditia dependentei directe de un anumit producator de hardware tocmai din acest motiv. Sa nu uitam ca noi folosim in casa echipamente si dotari produse de firme diferite, bazate pe tehnologii diversificate. Din aceasta cauza este imperios necesar ca softul si hardul sa le poata asimila si ulterior controla fara nici o dificultate.
Creierul respectiv poate controla de la relee comandate la diverse tipuri de senzori (temperatura, miscare, luminozitate, fum etc), camere de supraveghere, echipamente audio-video, contoare de curent sau calorice si multe altele. Elementul comun al tuturor acestor dotari este faptul ca pot fi racordate la un computer si controlate de acesta. Monitorizarea acestor echipamente presupune pe langa aprinderea luminilor, deschiderea usilor, declansarea anumitor operatiuni mai complexe, si gestionarea anumitor situatii de criza din sistem fara a fi necesara interventia proprietarului.
Daca sunteti interesati de un astfel de sistem este bine sa stiti ca exista variante nenumarate. Cantariti cu atentie plusurile si minusurile fiecarei optiuni si abia apoi alegeti. Preturile difera in functie de complexitatea sistemului, de usurinta in ceea ce priveste instalarea infrastructurii etc. Optiuni sunt nenumarate pe piata romaneasca de profil iar diferentele de pret pot fi semnificative. O instalare completa pentru un apartament, in functie de optiunile beneficiarului, poate costa aproximativ 6000 de euro. O varianta foarte complexa, pentru o cladire mai mare poate ajunge si la 50.000 de euro. Preturile variaza de la caz la caz; cu cat exista mai multe aparate de manageriat cu atat costurile vor fi mai mari, dar trebuie sa va ganditi ca ati pornit de la premisa ca va doriti mai mult confort. Nu trebuie decat sa va imaginati cum ar fi ca, atunci cand ajungeti in fata usii de la intrarea in propria casa sistemul sa nu va lase sa patrundeti in interior decat dupa ce v-a identificat dupa amprenta digitala sau vocala. Apoi usa se deschide automat, se aprind pe rand luminile, porneste televizorul din camera de zi si incepe sa functioneze aparatul de aer conditionat sau sistemul de incalzire (dupa caz). De asemenea, daca sunteti foarte captivat de un meci la TV si nu vreti sa va deranjati sa-i deschideti sotiei care suna disperata la usa (o vedeti intr-o fereastra deschisa automat pe display-ul televizorului, trimitandu-va bezele catre camera de supraveghere) apasati pe unul din tastele telefonului iar incuietoarea se va dezactiva.
Desi sistemul nu este foarte dificil de montat totusi cel mai indicat ar fi ca acesta sa fie prevazut inca din momentul proiectarii casei. Asta deoarece intr-un stadiu incipient costurile de implementare (aproximativ 10% din valoarea finala) sunt semnificativ reduse. Reteaua poate fi realizata odata cu cea electrica, folosindu-se in mare masura aceleasi trasee.
Concluzia este ca exista variante de pret pentru mai multe bugete, chiar si pentru cele reduse. In cazul in care aveti neaparata nevoie de un astfel de sistem nu va ramane decat sa discutati cu un specialist despre solutia care se preteaza cel mai bine. Daca insa sunteti o fire mai dinamica si va place sa faceti totul cu mana dumneavoastra ar fi mai potrivit sa renuntati la ideea automatizarii locuintei.
Comentarii
Nu exista comentarii.