Un acoperis verde nu inseamna un acoperis de culoare verde cum ar putea crede unii dintre noi, ci este un acoperis acoperit cu vegetatie asemenea unei gradini.
Folosirea vegetatiei pe acoperisuri nu este o inventie moderna. Daca in trecut acoperisurile verzi alcatuite din iarba aveau ca scop izolarea acoperisului pentru a impiedica acumularea apei sau a infiltratiilor, in prezent aceasta optiune reprezinta o
alternativa pentru un mediu mai putin poluant.
Din ce este alcatuit un acoperis verde?
Stratul de verdeata presupune existenta unui strat foarte subtire de sol sau altfel de suport pe care creste iarba. Greutatea acestui strat poate varia de la 50kg/mp pana la 200 – 500 kg/mp in functie de grosimea stratului de sol.
Tipuri de acoperis verde
In functie de plantele alese pentru acoperire, se diferentiaza doua tipuri de acoperis: de tip extensiv si intensiv.
Acoperisul de tip extensiv presupune un strat foarte subtire de sol pe care cresc plante extreme de tolerante ce nu implica o ingrijire speciala sau nu necesita aproape deloc ingrijire.
Spre deosebire de acesta, acoperisul de tip intensiv presupune existenta unui strat mult mai gros si afanat de sol si care poate arata ca orice alta gradina cu copaci si tufe. Acest acoperis necesita aceeasi ingrijire ca si o gradina obisnuita si poate fi realizat doar in cazul acoperisurilor solide care suporta aceasta incarcare.
Avantajele unui acoperis verde:
Energie economisita!
Acoperisurile verzi pot economisi in multe feluri energia necesara unei cladiri. Climatizarea unei locuinte este mult mai usor de realizat atunci cand aveti instalat un acoperis verde. De exemplu, un acoperis din bitum, negru poate ajunge foarte usor in timpul verii pana la 80 grade. Cu un strat de sol deasupra sa si plante care ii tin umbra, un acoperis verde este protejat astfel incat temperatura sa nu depaseste valorile temperaturii aerului inconjurator.
Pe langa acest efect, plantele ajuta la evaporarea apei, creand un efect de racire, dand senzatia unui aer umed.
Izolare si protectie impotriva vantului!
Pe timp de iarna, stratul de pamant de deasupra membranei acoperisului ofera o izolare suplimentara. De exemplu, in zone precum Scandinavia casele sunt foarte
bine izolate, dar in alte climate mai calde, un acoperis verde, in special in varianta cu strat mai gros de sol si afanat, poate sa se faca foarte usor diferenta daca este nevoie sau nu de incalzirea acestei locuinte.
In ceea ce priveste protectia impotriva vantului rece pe care o poate oferi un acoperis verde sau o fatada imbracata in iedera, aceasta poate fi de o valoare economica apreciabila.
Cresterea duratei de viata a membranei acoperisului
Un alt mod prin care un acoperis verde va poate ajuta sa economisiti bani si energie este protectia pe care o asigura membranei acoperisului. Rezistenta in timp a unui acoperis din bitum, de exemplu este de 25 ani. Dupa aceasta perioada este necesara inlocuirea sa.
Razele ultraviolete emise de soare fac suprafata mai rigida, casanta, apoi deformarea suprafetei determinata de fluctuatiile de temperatura impreuna cu pierderea elasticitatii produc fisuri in aceasta membrana ducand la deteriorarea sa in timp.
Temperaturile foarte mari (peste 60 grade) inmagazinate de catre aceste membrane determina in timp imbatranirea lor, insa un acoperis verde poate mari speranta de viata a unei membrane pana la 60 de ani intrucat o protejeaza de expunerea directa la razele ultraviolete si fluctuatiile de temperatura, conform unor studii efectuate in Germania.
Un important efect al acoperisurilor verzi este acela de a retine o parte din cantitatea precipitatiilor atmosferice si de a intarzia caderea acestora direct pe sol. Atunci cand se inregistreaza o cantitate mare de precipitatii intr-un interval foarte scurt de timp, ne confruntam cu o saturare a substratului unui acoperis verde, iar excesul de apa se va scurge. Chiar si asa, exista o oarecare intarziere a caderii precipitatiilor, astfel incat apa nu ajunge toata in sol in acelasi timp provocand inundatii.
In medie, un acoperis verde de tip extensiv cu un strat de 5 cm poate retine pana la 50% din precipitatiile anuale – apa care se evapora!
Sanatate si mediu!
Exista cateva efecte pozitive pentru comunitate si mediul inconjurator care pot fi obtinute prin instalarea unui acoperis verde.
Efectul de sera!
Acest efect poate influenta in mod direct temperatura in orase, astfel incat in spatiul urban se inregistreaza temperaturi cu mult mai mari decat in zonele rurale. Cauza principala a situatiei actuale o constituie acumularea foarte mare de cantitati de piatra, beton, asfalt din orase care absorb caldura soarelui in timpul zilei si o emana in timpul noptii. La aceasta se adauga si lipsa vegetatiei, a copacilor din marile orase. Asa se face ca in timpul noptii temperatura creste iar oamenii nu pot dormi din cauza caldurii.
Costurile determinate de folosirea aparatelor de aer conditionat sunt in continua crestere.
Au existat cazuri in care persoane in varsta au murit din cauza temperaturilor foarte ridicate.
In acest context, acoperisul verde poate fi o alegere benefica intrucat ofera umbra, stopeaza inmagazinarea de caldura in membrana acoperisului iar prin procesul de transpiratie plantele emana un aer umed care ajuta la imbunatatirea climatului local.
Izolare fonica!
Un alt pericol al
zonelor urbane este zgomotul!
Am devenit atat de familiarizati cu ecoul constant al zgomotului din trafic incat abia daca sesizam disparitia acestuia odata ce parasim spatiul urban si ne indreptam catre locuri mult mai linistite, la munte sau la tara.
O suprafata neteda precum o pajiste sau un acoperis verde tind sa absoarba zgomotele in loc sa le reflecte asa cum fac alte materiale sau constructii.
Radiatiile electromagnetice!
Studiile efectutae de catre profesorul german, Gernot Minke au demonstrat ca acoperisurile verzi pot reduce efectele radiatiilor electromagnetice.
Particulele de praf, poluarea!
Particulele de parf, incluzand particule de metale grele si alti factori poluanti care circula in aer, pot fi retinute in substratul acoperisului verde in loc sa pluteasca libere in aer si sa ne perturbe respiratia sau sa polueze apa raurilor si lacurilor.
Cea mai mare problema globala este efectul de sera.
Incalzirea globala este cauzata de cantitatea tot mai mare de CO2 si alte gaze precum ozon (O3) care intalnind masele de aer cald din atmosfera, atrag caldura soarelui incalzind pamantul. Activitatile umane din ultimii 150 de ani au determinat crestrea cantitatii de CO2 din atmosfera provocand efecte negative asupra intregului climat global. Vegetatia acoperisurilor verzi, precum si restul vegetatiei folosesc CO2 pentru procesul de respiratie, si astfel se reduc efectele negative ale poluarii. Cu siguranta, ca nu doar acoperisurile verzi vor reusi sa reduca nivelul poluarii globale, insa impreuna cu alte solutii si proiecte ne-am putea indrepta intr-o directie buna astfel incat sa oferim conditii mai bune de viata copiilor nostri.
Recrearea si santatea!
Studiile au aratat ca prin vizite repetate in spatiile verzi pacientii unei clinici s-au recuperat mult mai repede decat ceilalti pacienti care au ramas in camerele lor. Un alt amanunt care face diferenta este privelistea! In functie de privelistea de care beneficiati atat la birou, cat si acasa aceasta va poate oferi imaginea unui mediu relaxant in contrast cu imaginea orasele stresate. Am pastrat pentru incheiere cateva informatii inedite despre acoperisurile verzi.
Stiati ca?
Un studiu efectuat de catre Institutul Mediului din Canada a descoperit ca in cazul acoperisurilor verzi se remarca o reducere a necesarului de racire a aerului dintr-o locuinta cu 26% si o reducere a pierderilor de caldura cu 26% pe timpul iernii.
In Egipt, acoperisurile verzi sunt o adevarata sursa de sol pentru gradinile de legume si fructe. Desigur ca stratul de verdeata este cultivat pe palci din lemn sau scoarta.
10% din acoperisurile Germaniei sunt verzi?
Cel mai mare acoperis verde il are Banca Santander dijn Madrid, Spania?
3 Comentarii
mihaela
22 noiembrie, 10:47
costurile ??????? care sunt costurile
Dragos
12 martie, 19:18
Buna seara !
Cum nu prea am spatiu in curte, ma gandeam sa-mi fac un mic solar pe acoperis, bineinteles pe suprafata dreapta.
Credeti ca s-ar putea asa ceva ?....Cine ma poate ajuta cu cateva sfaturi ?
Multumesc anticipat.
DORINA PUIA
23 martie, 17:04
Buna ziua,
Mi se apre grozava idea unui acoperis verde ! Ce plante se pot folosi pentru clima noastra care sa nu necesite prea multa ingrijire ? e greu de tuns iarba pe un acoperis inclinat !!
Va multumesc 1