Avem o noua lege pentru promovarea energiei regenerabile. Cat ne va costa energia curata? - 09 iulie 2010

09 iulie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Energia eoliana poate atrage investitii de pana la sase miliarde de euro in Romania in urmatorii trei ani
 
Noua lege a energiei regenerabile, reprezentand o varianta modificata a Legii 220 din 2008, a fost promulgata de presedintele Traian Basescu. Desi investitorii din domeniu asteapta de mai bine de doi ani aceasta lege, prevederile ei vor fi aplicate abia spre sfarsitul anului, dupa elaborarea legislatiei secundare si dupa avizul Comisiei Europene.
 
Care este contextul in care apare Legea 139/2010, asa cum a fost denumita noua lege, si ce aduce ea in plus?
 
Directiva europeana privind promovarea resurselor regenerabile de energie stabileste o tinta de 20% pentru ponderea energiei nepoluante in consumul total de electricitate din anul 2020 la nivel comunitar. Romania si-a luat insa angajamentul de a ajunge la o pondere de 24%. Aceasta in conditiile in care, in 2005, hidrocentralele si biomasa folosita in mediul rural produceau deja energie nepoluanta care inseamna 17% din consum.
 
Prin legislatia elaborata atunci, producatorii de energie regenerabila primesc cate un certificat verde pentru fiecare MWh livrat in retea, certificate pe care le pot valorifica pe o piata specializata. In acelasi timp, furnizorii sunt obligati sa cumpere un anumit numar de certificate, proportional cu energia comercializata.
 
Mai multe certificate verzi
 
Insa, de atunci, s-au construit doar cateva turbine eoliene si hidrocentrale mici. Astfel ca Romania a schimbat legislatia care incuraja investitiile in acest domeniu, acordand mai multe certificate verzi producatorilor prin Legea 220 din 2008, act normativ care nu a putut fi aplicat din lipsa avizului Comisiei Europene.
 
La mijlocul lunii iunie, parlamentarii au aprobat modificarea legii, clarificand anumite aspecte care au facut imposibila aplicarea ei pana acum si, totodata, majorand numarul certificatelor pe care le primesc investitorii.
 
Astfel, producatorii de energie eoliana primesc doua certificate verzi pana in 2017 si unul din 2018 pentru fiecare MWh livrat in retea. Pentru energia electrica produsa in microhidrocentralele noi, producatorii au dreptul la trei certificate pentru fiecare MWh, doua certificate daca microhidrocentralele sunt retehnologizate si un astfel de document pentru 2 MWh, daca centralele nu au fost modernizate.
 
Pentru producerea de energie din biomasa, biogaz si sursa geotermala se acorda trei certificate. Cele mai multe astfel de documente, respectiv sase, vor primi producatorii de energie electrica solara (energie fotovoltaica), intrucat investitiile in acest fel de centrale sunt foarte mari.
 
Noul act normativ stabileste si faptul ca furnizorii trebuie sa achizitioneze certificate verzi echivalent cu 8,3% din energia comercializata in acest an, urmand ca ponderea sa creasca la 20% in 2020. Un certificat verde se va putea tranzactiona la o valoare cuprinsa intre 27 si 55 de euro.
 
Legislatie atractiva
 
„Legislatia pe care a pregatit-o Romania este una dintre cele mai avansate si atractive din Europa", a declarat pentru „Adevarul" Carmen Neagu, director general pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova al GE Energy.
 
Intr-adevar, luand doar exemplul eolienelor, pretul obtinut de producatori pentru un MWh va fi triplu fata de energia traditionala, intrucat, la pretul propriu-zis al energiei, de circa 35 de euro (cat a fost anul trecut), se adauga valoarea celor doua certificate verzi.
 
Insa si costurile instalarii unui MW eolian sunt duble fata de o centrala clasica, ajungand la 1,6-1,8 milioane de euro. Daca vorbim de energia fotovoltaica, pretul acesteia creste chiar de sapte ori fata de energia clasica, insa si costurile instalarii unui astfel de echipament sunt pe masura.
 
Energie curata, dar scumpa
 
Cine plateste toate aceste stimulente? Toti consumatorii din Romania, inclusiv populatia.
 
Potrivit calculelor „Adevarul", in momentul in care vor fi instalate capacitati eoliene de 4.000 de MW, cat este capacitatea de preluare a actualului sistem energetic national, suma necesara pentru acordarea stimulentelor pentru producatori va depasi 700 de milioane de euro pe an, in cazul in care certificatele vor fi tranzactionate la valoarea lor maxima.
 
Astfel ca fiecare din cei 8,5 milioane de consumatori de energie din Romania va contribui la sustinerea eolienelor, in medie, cu 80 de euro anual, prin pretul final al energiei.
 
Sase miliarde de euro din vant
 
Printre companiile mari care au proiecte avansate in Romania se numara CEZ, Iberdrola, Enel, Energias de Portugal si Petrom, investitiile acestora insumand aproape patru miliarde de euro. Anul acesta se asteapta punerea in functiune a unor capacitati eoliene cu puteri intre 400 si 600 de MW.
 
Romania va deveni principalul actor din Europa de Sud-Est in domeniul energiei eoliene in urmatorii trei ani, cand vor fi instalate capacitati cuprinse intre 1.800 si 3.300 MW, a declarat Ionel David, reprezentant al Asociatiei Romane pentru Energia Eoliana (AREE).
 
Costul estimat pentru instalarea unui MW eolian este cuprins intre 1,6 si 1,8 milioane de euro, ceea ce inseamna ca proiectele eoliene pe care le estimeaza Asociatia pot necesita investitii intre trei si sase miliarde de euro. „Vor fi create aproximativ 5.000 de locuri de munca", a spus la randul sau Dana Duica, director executiv al AREE.
 
Oricine poate produce energie verde
 
Noua lege ofera si posibilitatea persoanelor fizice de a beneficia de aceasta schema de sprijin, nu doar firmelor. Academicianul Ionut Purica, expert in domeniu, vede in acest lucru o compensare a faptului ca toti va trebui sa sustinem energia verde.
 
„Orice persoana are posibilitatea, prin aceasta lege, sa produca energie regenerabila si sa beneficieze de certificate verzi", a explicat Purica.
 
Chiar si asa, procesul de realizare a unei astfel de investitii este greoi, fiind necesare 47 de aprobari de la peste 20 de institutii in cazul eolienelor. „Intregul lant de avizare dureaza foarte mult, chiar si 18 luni. Pot trece trei ani pana la finalizarea proiectului", a declarat, pentru „Adevarul", Dana Duica.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ariston Thermo Romania doteaza 51 de baze de salvare ale Salvamont Romania cu centrale termice si boilere Ariston Thermo Romania doteaza 51 de baze de salvare ale Salvamont Romania cu centrale termice si boilere
Bani pierduti la cadastru Bani pierduti la cadastru
ELKO anunta disponibilitatea pentru Romania a solutiilor Axis bazate pe tehnologia Z-Wave Plus® ELKO anunta disponibilitatea pentru Romania a solutiilor Axis bazate pe tehnologia Z-Wave Plus®
Bosch inaugureaza noua cladire de birouri a Centrului de Inginerie din Cluj Bosch inaugureaza noua cladire de birouri a Centrului de Inginerie din Cluj
Agentiile imobiliare, invitate la disciplina Agentiile imobiliare, invitate la disciplina
Romanii, tot mai interesati sa investeasca in Imobiliare Romanii, tot mai interesati sa investeasca in Imobiliare

Vezi mai multe articole