Baghete ornamentale pentru interior

Baghetele ornamentale pentru interior - Cât de simplu le poti aplica

08 noiembrie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Daca la exteriorul casei am discutat despre elementele arhitecturale realizate din polistiren cu rasina, poliuretan sau polistiren extrudat, pentru amenajarea spaţiilor interioare avem nevoie de elemente similare. Acestea ne sunt necesare pentru a contura si anumite suprafete, a masca anumite muchii cum sunt cele dintre pereti si tavan, si nu in ultimul rand pentru a realiza un design superior, inspirat de vechile tehnici de decorare.

Este bine de stiut ca solutiile de decorare de acest gen au stramosi. Cu zeci de ani in urma, acestea erau realizate manual prin tehnici ce tineau de maiestria mesterilor, direct din tencuiala. In perioada anilor 80-90 existau numeroase centre mestesugaresti care produceau elementele de decor (cornise, baghete, rame etc.) din ipsos de modelaj turnat in forme speciale. In prezent, realizarea acestor baghete se face din materiale moderne, usor de aplicat, foarte rezistente si usor de transportat. Pe piata pot fi gasite si elemente din polistiren sau poliuretan.

Baghetele decorative se aplica pe o gama larga de straturi suport: pe beton, pe lemn, pe tapet, pe glet sau pe orice alt strat, gratie diverselor solutii de fixare (adezivi). Lungimea de livrare a baghetelor pentru muchii este standard de 2 m, iar alte elemente de decorare sunt livrate la bucata.
Inainte de a trece la montarea efectiva a baghetelor, va trebui sa ne asiguram ca stratul suport este curat, uscat si cat mai neted.

Dupa realizarea lucrarilor necesare la zugravirea peretilor, la final vom trece la aplicarea baghetelor. Se poate folosi fie un silicon universal, fie un adeziv special pentru polistiren. Avantajul siliconului universal este ca se intareste mai rapid decat adezivul pentru polistiren, nefiind nevoie de o sustinere temporara. Siliconul se aplic intotdeauna pe spatele baghetei si nu pe perete, apoi bagheta se preseaza pe muchie.

Cordonul de silicon trebuie sa fie continuu si pozitionat pe partea care este in contact cu peretele. Dupa fixarea tuturor baghetelor, va trebui sa finisam imbinarile, dar nu cu silicon universal, pentru ca acesta nu permite acoperirea ulterioara prin vopsire. Se poate utiliza adezivul pentru polistiren sau un acril, atat pentru corectarea imbinarilor, cat si pentru umplerea oricarui gol ramas pe vreuna din marginile baghetelor. Pentru imbinarile pe colt, baghetele se vor debita la 45°. Debitarea baghetelor se realizeaza cu ajutorul unui cutter sau a unui cutit bine ascutit, cu lama subtire.

Baghetele albe pot fi zugravite sau vopsite, de mai multe ori, cu vopsele lavabile sau vopsele acrilice, dar fara solventi care ar putea deteriora bagheta. De asemenea, cu masuri de precautie pentru zonele adiacente baghetelor, se poate utiliza si vopsea de decorare la spary. Intretinerea este aceeasi ca pentru orice zona din locuinta, pot fi aspirate, pot fi sterse cu o carpa umeda pentru a inlatura praful.

La final, nu uita ca aceste elemente de design aparent simple schimba radical designul casei si pot masca micile imperfectiuni dintre tavan si perete sau ale altor zone.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Amenajarea primei locuinte – Sfaturi practice Amenajarea primei locuinte – Sfaturi practice
Prima impresie conteaza: holul casei Prima impresie conteaza: holul casei
Locuinta unui burlac - Partea I Locuinta unui burlac - Partea I
The italian job: cele mai noi tendinte din Italia in materie de mobilier The italian job: cele mai noi tendinte din Italia in materie de mobilier
5 stiluri de seminee perfecte pentru caminul tau 5 stiluri de seminee perfecte pentru caminul tau
Cum sa iti pregatesti casa pentru vara Cum sa iti pregatesti casa pentru vara

Vezi mai multe articole