Baghete si profile pentru placari

Baghetele si profilele pentru placari - Sfaturi de utilizare

02 noiembrie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Odata cu amenajarea spatiilor de baie, bucatariei sau a altor tipuri de spatii ce necesita realizarea unor placari cu materiale ceramice (faianta si gresie), dar si cu alte placari din piatra naturala, trebuie sa realizam o imbinare cat mai estetica pe zonele muchiilor sau sa prevedem anumite terminatii si spatii de dilatare.

Imbinarea muchiilor oricarui tip de finisaj se poate face in trei moduri: imbinarea clasica presupune acoperirea unei grosimi a materialului de placare cu placa de pe cealalta suprafata a muchiei, prelucrarea marginilor placilor la 45° si imbinarea muchiilor sau, cea mai modernă si aspectoasa varianta, utilizarea profilelor speciale pentru muchii.

Aceste profile speciale ne ajuta sa obtinem rezultatul optim si au atat rol practic, cat si estetic, imbunatatind semnificativ designul suprafetelor, mai ales in variantele premium.

Baghetele se pot utiliza atat in spatii interioare, cat si exterioare, acest lucru fiind impus de materialul din care sunt confectionate. Din punct de vedere al montajului, ele se aplica odata cu placarea pe zona respectiva. Cu alte cuvinte, sunt prinse in masa de adeziv utilizat la placare.

Se deosebesc mai multe tipuri de baghete. Din punct de vedere al materialului din care sunt realizate, gasim produse pentru muchii interioare si produse pentru muchii exterioare. Intr-un magazin de profil, vom gasi in gama de produse baghete din material plastic (PVC), care au o paleta bogată de culori (simple sau cu diverse modele), dar si baghete metalice. Baghetele din PVC se pot utiliza cu usurintă la finisarea muchiilor verticale si orizontale ale peretilor, dar si la imbinarea acestora cu pardoseala sau tavanul. Pretul lor este si cel mai accesibil.

Baghetele metalice pot avea diverse forme, rotunjite, drepte sau flexibile. Sunt realizate din aluminiu natural, aluminiu eloxat sau alama. Ele confera placarii un aspect superior, fiind mult mai subtiri. De asemenea, aduc o not metalica eleganta, rafinata, in suprafata placata.
Indiferent care este de tipul baghetelor utilizate, acestea vor acoperi marginea placilor de gresie sau piatra, dar si alte materiale ca lemnul, linoleumul sau mocheta. Totodata, vor putea prelua eventualele spatii dintre placi, mascandu-le.

Intreţinerea profilelor si baghetelor este una minima si nu necesita un tratament special. Se pot sterge odata cu suprafata placata, folosind orice solutie non-abrazivă.

Pe langa aceste baghete, in cazul diverselor suprafete placate este necesara adaugarea unor profile cu rol functional. Este vorba de profilele de dilatare sau profilele de rost. Aceste profile permit realizarea unor spatii pentru a se putea prelua incarcarile si solicitările ca urmare a diferentelor de temperatura la care sunt supuse placarile. Cu alte cuvinte, o suprafata supusa la regimuri cu diferente semnificative de temperatura, corelat cu o marime semnificativa a acestora, necesita prevederea unor rosturi de dilatare. In general, o placare realizata pe o suprafata mai mare de 7-8 mp necesita un astfel de rost de dilatare. Astfel de suprafete exista peste tot in zona industriala si comerciala, iar în domeniul rezidential doar la cladirile cu suprafata generoasa.

Acest rost de dilatare are o latime de ordinul milimetrilor sau centimetrilor si nu poate ramane la vedere. Pentru legarea rostului si mascare se utilizeaza profile de dilatatie cu o forma specifica. Ca si in cazul baghetelor, montajul se realizeaza odata cu placarea, fiind prinse in masa de adeziv, sub placare sau se fixeaza mecanic pentru zone cu miscari semnificative.

Indiferent de tipul baghetei sau profilului utilizat, alegeti forme si culori care pot imbunatati aspectul final al amenajarii, asortand culoarea baghetei la materialul si culoarea materialului de placare. O bagheta corect aleasa aduce o nota de eleganta si uneori poate salva o placare banală, cu nota de modernism sau eleganta necesara.

Sursa foto: profilux.ro

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Realizarea soclului casei: sfaturile oferite unei cititoare Misiunea Casa Realizarea soclului casei: sfaturile oferite unei cititoare Misiunea Casa
Tencuieli decorative Tencuieli decorative
Tapet pentru Exterior | Instabilelab Fibratex Tapet pentru Exterior | Instabilelab Fibratex
Fatada, decisiva pentru aspectul unei cladiri Fatada, decisiva pentru aspectul unei cladiri
Ce sunt coltarele decorative pentru exterior si cum le alegi pe cele potrivite pentru casa ta Ce sunt coltarele decorative pentru exterior si cum le alegi pe cele potrivite pentru casa ta
Tencuiala decorativa acrilica, silicatica sau siliconica? Tencuiala decorativa acrilica, silicatica sau siliconica?

Vezi mai multe articole